Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Λεπέν έδειξε τα δόντια της στη Γαλλία και την Ευρώπη της κρίσης

H Λεπέν έδειξε τα δόντια της στη Γαλλία και την Ευρώπη της κρίσης

H αποχή που άγγιξε το 40% τιμώρησε τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ, δίνοντας λίγα χαμόγελα αισιοδοξίας στην κεντροδεξιά και πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης στην Μαρίν Λεπέν. Κάπως έτσι κύλησε ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών στη Γαλλία, δύο μόλις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές. Η μάχη του Παρισιού μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων είναι ίσως το μόνο πεδίο όπου σώζεται η παρτίδα έναντι του Εθνικού Μετώπου.

H αποχή που άγγιξε το 40% τιμώρησε τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ, δίνοντας λίγα χαμόγελα αισιοδοξίας στην κεντροδεξιά και πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης στην Μαρίν Λεπέν. Κάπως έτσι κύλησε ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών στη Γαλλία, δύο μόλις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές.

Η μάχη του Παρισιού μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων είναι ίσως το μόνο πεδίο όπου σώζεται η παρτίδα έναντι του Εθνικού Μετώπου.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο γύρο η υποψήφια της κεντροδεξιάς Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ (γνωστή με τα αρχικά ΝΚΜ) προηγείται με 35,64% έναντι της Αν Ινταλγκό (ισπανικής προέλευσης) των σοσιαλιστών, η οποία συγκέντρωσε το 34,40%. Το μέτωπο της αριστεράς στο 4,9%.

Ακόμα χειρότερο ήταν το αποτέλεσμα για τους σοσιαλιστές στη Μασαλία, όπου έμειναν στην τρίτη θέση. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με προβάδισμα της κεντροδεξιάς του Ζαν-Κλοντ Γκοντέν με 40%, ακολουθεί το Εθνικό Μέτωπο του Στεφάν Ραβιέ με 22% και οι σοσιαλιστές του Πατρίκ Μενιτσί με 20%.

Στο Στρασβούργο προηγείται η υποψήφια της κεντροδεξιάς Φαμπιέν Κελέρ με 33%, έναντι του δημάρχου και υποψήφιου των σοσιαλιστών Ρολάντ Ρις, ο οποίος έλαβε το 31%. Στην τρίτη θέση οι οικολόγοι με 8,52%.

Στη Λιλ, η δήμαρχος Μαρτίν Ομπρί, βασικό στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος προηγείται με 34,8% έχοντας όμως χάσει 10% συγκριτικά με το 2008. Θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Κυριακή τους υποψηφίους της κεντροδεξιάς και του Εθνικού Μετώπου.

Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα δεν πρόκειται να γίνει δεκανίκι ούτε των σοσιαλιστών ούτε και του Εθνικού Μετώπου.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου των σοσιαλιστών είπε ότι το κόμμα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην κερδίσει η ακροδεξιά στον β΄γύρο.

Η Μαρίν Λεπέν γιόρτασε αυτό που η ίδια αποκάλεσε «το τέλος του δικομματισμού στη Γαλλία», σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα παγιώνουν το κόμμα της, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Μέτωπο με υποψήφιους σε 597 από τους 36.000 δήμους συγκέντρωσε σχεδόν 5%. Τα κόμματα της κεντροαριστεράς κινούνται στο 37% και η κεντροδεξιά στο 46,5%.

Το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε να εκλέξει δήμαρχο στην πόλη Ενέν-Μπομόν, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία των σοσιαλιστών από το 1950. Η νίκη ήταν οριακή (50,26%), ωστόσο, ήταν νίκη.

Προβάδισμα των υποψηφίων του Εθνικού Μετώπου και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως το Περπινιάν, την Αβινιόν, το Φορμπάς, την Μπεζιέρ…

Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, αν και εν πολλοίς αναμενόμενα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην πρώτη κρίσιμη εκλογική δοκιμασία για τον Ολάντ, δύο χρόνια αφού πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Οι πολίτες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι μαζί του και ο ίδιος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αντιδημοφιλίας για τα δεδομένα της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η ανεργία, που συνεχίζει να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, αλλά και οι αναιμικές επιδόσεις της οικονομίας αναμενόταν να πλήξουν τον Ολάντ, αλλά και το κεντροδεξιό κόμμα UMP του τέως προέδρου Σαρκοζί.

Το κόμμα παρουσιάζεται διχασμένο, ενώ η εικόνα του γίνεται ακόμα χειρότερη, λόγω των εσωκομματικών συγκρούσεων και διαφόρων σκανδάλων.

Δεύτερος γύρος και ανασχηματισμός;

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την 30ή Μαρτίου. Αν η τάση του πρώτου γύρου επαληθευτεί, ο Ολάντ θα πρέπει να επιχειρήσει με έναν ευρύ ανασχηματισμό να δώσει μια απάντηση στη δυσφορία των πολιτών, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος της Liberation.

Αυτές τις ημέρες, θα ασχοληθεί περισσότερο με την εξωτερική πολιτική: θα βρεθεί για δύο μέρες στη Χάγη για τη Sύνοδο με αντικείμενο την πυρηνική ασφάλεια και στη συνέχεια θα δεχθεί τον πρόεδρο της Κίνας.

Αφού τελειώσει με αυτά, θα πρέπει να επεξεργαστεί το μήνυμα που του έστειλαν οι Γάλλοι…

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024