Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όλοι παραβιάζουν την απαγόρευση του Twitter στην Τουρκία, ακόμη και ο πρόεδρος

Όλοι παραβιάζουν την απαγόρευση του Twitter στην Τουρκία, ακόμη και ο πρόεδρος

Με την απαγόρευση του Twitter στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν εκτίθεται χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για την ίδια. Το μέτρο είναι τεχνολογικά διάτρητο και μη εφαρμόσιμο στην πράξη. Το πλέον ευτράπελο στην υπόθεση είναι ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας καταγγέλλει το μπλόκο στο Twitter μέσω μηνύματος στο ...Twitter. Φωτορεπορτάζ...

Με την απαγόρευση του Twitter στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν εκτίθεται άσκοπα σε διεθνές επίπεδο και δέχεται επικρίσεις για φασίζουσα συμπεριφορά χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για την ίδια. Το μέτρο είναι τεχνολογικά διάτρητο και μη εφαρμόσιμο στην πράξη.

Το πλέον ευτράπελο στην υπόθεση είναι ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλαχ Γκιουλ δεν υπάκουσε στην απαγόρευση και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter χαρακτήρισε απαράδεκτη τον καθολικό αποκλεισμό στα κοινωνικά δίκτυα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το μέτρο δεν θα διαρκέσει.

Πέραν από το ειρωνικό μειδίαμα που ενδεχομένως προκαλεί η κίνηση αυτή του Γκιουλ, πολιτικά ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως η πρώτη δημόσια έκφραση της διάστασης απόψεων μεταξύ του Γκιουλ και του Ερντογάν και ως μία προσπάθεια του πρώτου να πάρει αποστάσεις από τις αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην επίκληση εκ μέρους της κυβέρνησης δικαστικής απόφασης περί παραβίασης της ιδιωτικότητας ενός πολίτη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο αποκλεισμός πρέπει να επιβάλλεται μόνο σε μεμονωμένες σελίδες και ανέφερε ότι τεχνικά είναι αδύνατη η εφαρμογή της απαγόρευσης.

Πράγματι, η τουρκική κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει την απαγόρευση, καθώς λίγες μόλις ώρες μετά τη γνωστοποίηση της δικαστικής απόφασης, τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι δικτυακοί τόποι της γειτονικής χώρας κατακλύστηκαν από οδηγίες για το πώς οι Τούρκοι χρήστες μπορούν να την παρακάμψουν.

Οι βασικοί τρόποι που παρουσιάζονται από τα τουρκικά μέσα είναι τρεις: α) Η χρήση κάποιας διαδικτυακής υπηρεσίας, όπως το freegate.com, που χρησιμοποιεί ένα δίκτυο δικών της proxy servers και έτσι ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στο Twitter χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό εντός της Τουρκίας. Οι υπηρεσίες αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Κίνα, τη φήμη της οποία φαίνεται να ζήλεψε η Τούρκος πρωθυπουργός όσον αφορά τον έλεγχο του Internet, β) Η αλλαγή των ρυθμίσεων DNS στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή και γ) Η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN), μέσω του οποίου παρακάμπτονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντός της χώρας.

Μία από τις πρώτες αντιδράσεις στο μέτρο της απαγόρευσης, ήρθε και από τον ίδιο τον συνιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ. ο οποίος αναδημοσίευσε tweet του λογαριασμού @policy με οδηγίες στα τουρκικά για το πως μπορούν οι χρήστες της υπηρεσίας να αναρτούν μηνύματα μέσω των υπηρεσιών SMS των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Οι Τούρκοι χρήστες του Twitter κάνουν καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 1,8 εκατ. αναρτήσεις μηνυμάτων. Χτες, Πέμπτη, μία ημέρα πριν την απαγόρευση οι αναρτήσεις έφθασαν τα 1,75 εκατ. μηνύματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σε λίγες δηλαδή ώρες οι αναρτήσεις ξεπέρασαν τις 500 χιλιάδες, γεγονός που δείχνει ότι οι Τούρκοι δεν πτοούνται και οι περισσότεροι βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης παρά το μπλόκο.

Ανάμεσα στα ευτράπελα της υπόθεσης είναι και το γεγονός ότι το λογαριασμό του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού στο Twitter παρακολουθούν περισσότερα από 4,17 εκατ. άτομα.

Γιάννης Μανδαλίδης


Διαβάστε επίσης

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

    Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024