Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέσω Twitter και στα τουρκικά η απάντηση της ΕΕ στον Ερντογάν

Μέσω Twitter και στα τουρκικά η απάντηση της ΕΕ στον Ερντογάν

Βολές και προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να κλείσει το Twitter, προκειμένου να δείξει «την ισχύ της Τουρκίας». Ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι η ελευθερία έκφρασης είναι βασική αρχή της ΕΕ.  Το μήνυμα Φούλε γράφτηκε στο Twitter στα τουρκικά.

Βολές και προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να κλείσει το Twitter, προκειμένου να δείξει «την ισχύ της Τουρκίας».

Ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι η ελευθερία έκφρασης είναι βασική αρχή της ΕΕ. Το μήνυμα Φούλε γράφτηκε στο Twitter στα τουρκικά.

Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νέλι Κρους χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν «ανούσια και δειλή».

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, εξέφρασε την ανησυχία της για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης: «Οι δημοκρατίες γίνονται ισχυρότερες από την πολυφωνία.

» Η ανεξαρτησία των Μέσω Ενημέρωσης αποτελούν βασική αρχή στις ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες, ενώ αποτελεί παράλληλα και εγγύηση για τη διαφάνεια» δήλωσε η ίδια.

Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε την τουρκική απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter στη χώρα θεωρώντας, σε μήνυμα το οποίο δημοσιοποίησε ακριβώς μέσω αυτού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, πως δεν είναι το κράτος αυτό που αποφασίζει πώς επικοινωνούν οι πολίτες.
«Σε μια ελεύθερη κοινωνία, η επιλογή των μέσων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία ανήκει στους πολίτες, όχι στο κράτος. #Τουρκία», έγραψε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ στο λογαριασμό του στο Twitter.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ υπενθύμισε από την πλευρά του: «Δεν είναι κάτι καινούριο το να παρατηρούμε ελλείψεις όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία». Διαβεβαίωσε πάντως πως το θέμα θα θιγεί κατά τις συζητήσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν και πως η γερμανική άποψη θα διατυπωθεί σαφώς.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους απλούς χρήστες του Twitter, αφού το μέσο έχει γεμίσει μηνύματα κατά της απόφασης με τα hashtags: #TwitterisblockedinTurkey, #DictatorErdogan #TurkeyBlockedTwitter

Τα σχόλια ποικίλουν: αρκετοί συγκρίνουν την Τουρκία με το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα, άλλοι καλούν τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει, άλλοι τηρούν πιο χαμηλούς τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας: «θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα αντιληφθούν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Το Τwitter είναι από τα κοινωνικά μέσα μέσω των οποίων διαρρέουν εδώ και καιρό ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο του ίδιου του Ερτνογάν, όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του. Οι συνομιλίες αφορούν σε οικονομικά σκάνδαλα.

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει πως, «εάν χρειαστεί», θα απαγόρευε το YouTube και το Facebook μετά τις εκλογές. Η δήλωση εκείνη είχε προκάλεσει εντύπωση και αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός είχε βάλει στο στόχαστρο το Twitter κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το καλοκαίρι του 2013, λέγοντας πως το δίκτυο -που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι διαδηλωτές- ήταν «μπελάς».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024