Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην σκιά της προσάρτησης της Κριμαίας

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην σκιά της προσάρτησης της Κριμαίας

Τις επόμενες κινήσεις τους απέναντι στη Ρωσία, υπό το βάρος της προσάρτησης της Κριμαίας, εξετάζουν οι «28» στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, έχοντας εγείρει την απειλή περαιτέρω μέτρων. Ήδη ήρθε το πρώτο μπλόκο σε εξοπλιστικό πρόγραμμα, με το Βερολίνο να «κόβει» συμβόλαιο γερμανικής εταιρείας με τον ρωσικό στρατό. Από την πλευρά της, η Μόσχα αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να αλλάξει, ως απάντηση, στάση στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Τις επόμενες κινήσεις τους απέναντι στη Ρωσία, υπό το βάρος της προσάρτησης της Κριμαίας, εξετάζουν οι «28» στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, έχοντας εγείρει την απειλή περαιτέρω μέτρων. Ήδη την Τετάρτη ήρθε το πρώτο μπλόκο σε εξοπλιστικό πρόγραμμα, με το Βερολίνο να «κόβει» συμβόλαιο γερμανικής εταιρείας με τον ρωσικό στρατό.

Από την πλευρά της η Μόσχα, μετά τις συντονισμένες κυρώσεις της Δευτέρας από ΗΠΑ και ΕΕ, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον πως θα απαντήσει «με αντι-κυρώσεις», που μπορεί να είναι «συμμετρικές ή όχι».

H Ρωσία έβαλε επίσης στο κάδρο και το ζήτημα των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, αφήνοντας, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η στάση της Μόσχας στους «Έξι».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας έβαλε στον πάγο την τήρηση συμβολαίου ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ που είχε η γερμανική Rheinmetall με τη Μόσχα. Η γερμανική εταιρεία θα εφοδίαζε κέντρο εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού εντός του έτους.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει νομικά το δικαίωμα να προβάλει βέτο σε πωλήσεις προς το εξωτερικό εάν θεωρεί ότι απειλούν την ασφάλειας της χώρας. «Προς το παρόν δεν προβλέπεται τέτοια πώληση, η Rheinmetall έχει ενημερωθεί» ανέφερε το γερμανικό υπουργείο.

Παράλληλα, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής η Βρετανία ανέφερε πως Λονδίνο και Βερολίνο συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξουν «περαιτέρω επιπτώσεις» στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι «28» είχαν αρχικά παγώσει μέρος της διμερούς συνεργασίας με τη Ρωσία και στη συνέχεια, την επομένη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, προχώρησαν σε κυρώσεις εναντίον ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήγειραν την απειλή τρίτου γύρου κυρώσεων, με το Παρίσι να κάνει λόγο και για κινήσεις σχετικά με τα υφιστάμενα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σε συνομιλία τους την Τετάρτη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «επανέλαβαν πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία και η επακόλουθη προσάρτηση της χερσονήσου είναι παράνομη και η ΕΕ πρέπει να επιβάλει περαιτέρω επιπτώσεις στη Ρωσία» ανέφερε εκπρόσωπος του Κάμερον.

«Συμφώνησαν επίσης πως η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και τους άλλους διεθνείς της εταίρους για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η Ρωσία από κινήσεις που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο την Ουκρανία», προσέθεσε η βρετανική πρωθυπουργία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024