Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δόξα στη Ρωσία» αναφωνεί ο Πούτιν, η Δύση καταδικάζει και προειδοποιεί

«Δόξα στη Ρωσία» αναφωνεί ο Πούτιν, η Δύση καταδικάζει και προειδοποιεί

Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επιστρέφουν εκεί όπου ανήκουν διακήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία, σε επίδειξη δύναμης μετά την υπογραφή της συνθήκης ενσωμάτωσης της χερσονήσου. «Δόξα στη Ρωσία!» αναφώνησε ενώπιον πλήθους που τον επευφημούσε, την ώρα που η Δύση διεμήνυε ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση και το Κίεβο τον κατηγορούσε ότι ακολουθεί το παράδειγμα της ναζιστικής Γερμανίας. Φωτορεπορτάζ, βίντεο.

Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επιστρέφουν εκεί όπου ανήκουν διακήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, σε επίδειξη δύναμης μετά την υπογραφή της συνθήκης ενσωμάτωσης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Δόξα στη Ρωσία!» αναφώνησε ο Πούτιν ενώπιον πλήθους που τον επευφημούσε μπροστά στα τείχη του Κρεμλίνου στην Κόκκινη Πλατεία, την ώρα που η Δύση διαμήνυε ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση και το Κίεβο τον κατηγορούσε ότι ακολουθεί το παράδειγμα της ναζιστικής Γερμανίας.

«Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επιστρέφουν στις δικές τους ακτές, στο λιμάνι τους, στη Ρωσία» δήλωσε ο Πούτιν παραπέμποντας στο λιμάνι όπου εδρεύει ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, λίγη ώρα αφότου υπέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες τη συνθήκη για την ενσωμάτωση της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Και καθώς το πλήθος φώναζε ρυθμικά «Πούτιν», εκείνος αναφωνούσε «Δόξα στη Ρωσία!». Πανηγυρικές εκδηλώσεις για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία πραγματοποιήθηκαν και στην Αγία Πετρούπολη.

Νωρίτερα στη Σεβαστούπολη πολίτες κρατούσαν αφίσες με το πρόσωπο του Στάλιν μπροστά σε γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί σε κεντρική πλατεία για να παρακολουθήσουν την ομιλία Πούτιν στη Δούμα που επισφράγιζε την προσάρτηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατακεραυνώνουν την ίδια στιγμή Μόσχα για την επιχειρούμενη προσάρτηση διαμηνύοντας ότι δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τις ρωσικές κινήσεις.

Ταυτόχρονα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδικάζει την κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, λέγοντας ότι η Μόσχα βαδίζει «σε επικίνδυνο δρόμο».

Η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποίησε διά του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ότι θα κινηθεί προς τη λήψη περαιτέρω μέτρων, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν τη Δευτέρα -σε συντονισμό με την ΕΕ- και αφορούν σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Πολωνία, δήλωσε ότι η ρωσική ανάμειξη στην Κριμαία ήταν «απροκάλυπτη στρατιωτική εισβολή» και η προσάρτηση της περιοχής «δεν είναι τίποτε περισσότερη από αρπαγή γης».

Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τη ΝΑΤΟϊκή δέσμευση -στη βάση του Άρθρου 5- για συνδρομή των κρατών-μελών εάν αναληφθεί σε βάρος τους στρατιωτική δράση, ενώ ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών στη Βαλτική και επιπροσθέτως ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μονάδες και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις.

Στη Βαρσοβία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Εσθονό πρόεδρος Τόμας Χέντρικ, ο οποίος υπογράμμισε από την πλευρά του πως η κρίση στην Κριμαία δείχνει πως η αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας, και η αντίδραση της ίδιας της Ευρώπης θα πρέπει να είναι πιο σθεναρή και «να να μην είναι για την τιμή του αερίου».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, με τον τελευταίο να δηλώνει -σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ- ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Μιλώντας, εν τω μεταξύ, σε ομάδα φοιτητών που επισκέφθηκαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Τζον Κέρι απάντησε «ελπίζω δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο» ερωτηθείς για την αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην ανατολική Ουκρανία.

Δήλωσε ότι αυτό θα αποτελούσε «σκανδαλώδη» ενέργεια, παραλληλίζοντας την τρέχουσα κρίση με τα γεγονότα που προηγήθηκαν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Λαβρόφ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι το δημοψήφισμα και η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «παράνομη» και «απαράδεκτη» ενέργεια.

Από ευρωπαϊκής πλευράς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως είναι «απολύτως απαράδεκτο για τη Ρωσία να χρησιμοποιεί βία για να αλλάξει τα σύνορα στη βάση ενός δημοψηφίσματος-απάτη που διεξήχθη με ένα ρωσικό όπλο στον κρόταφο».

Σε επίσημη κοινή ανακοίνωσε των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζεται ότι η Ένωση «δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης».

«Η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο και έκνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία ούτε το αποτέλεσμά του. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και ούτε θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία» τονίζουν οι Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Η Ευρώπη θα δώσει μία κοινή απάντηση» στην κατάσταση στην Ουκρανία, επισήμαναν εν όψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με κυρίαρχο ζήτημα την ουκρανική κρίση.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Χέρμαν βαν Ρομπάι επρόκειτο να επισκεφθεί την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, τη Μόσχα προκειμένου να έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά η επίσκεψη ακυρώθηκε «διότι την δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι».

Υπό το βάρος των εξελίξεων είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία οι Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνοντας αμφότεροι πως η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και η προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία συνιστούν παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου αναφέρεται πάντως πως και οι δύο ηγέτες παραμένουν ανοιχτοί σε πολιτικό διάλογο με το Κρεμλίνο.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε «την αυξανόμενη ανησυχία του» και υπεραμύνθηκε της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όμως δεν καταδίκασε ρητά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτήσει την Κριμαία στη Ρωσία.

Το ίδιο το Κίεβο έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αποδεχτεί ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας και ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ έχει δώσει εντολή στον υπουργό Άμυνας να διοργανώσει επειγόντως συνάντηση με τους τους ομολόγους του της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ακολουθεί το παράδειγμα «της ναζιστικής Γερμανίας» με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

«Οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν σήμερα ένα βρώμικο παιχνίδι για να προσαρτήσουν την Κριμαία. Με την προσάρτηση εδαφών άλλων κρατών από τη ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σήμερα ο Πούτιν ακολουθεί το παράδειγμα των φασιστών του 20ού αιώνα» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024