Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με «προίκα» το 97%, η Κριμαία ζητά επίσημα την ένωση με τη Ρωσία

Με «προίκα» το 97%, η Κριμαία ζητά επίσημα την ένωση με τη Ρωσία

Tην ένωση με τη Ρωσία ζήτησε και επίσημα τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Κριμαίας, μετά το συντριπτικό 97% στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ξεκαθάρισαν ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα, ενώ οι ΥΠΕΞ των «28» συναντώνται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας. Μερική επιστράτευση στο Κίεβο, εθνικοποιεί η Κριμαία ενεργειακές εταιρείες στη χερσόνησο. Φωτορεπορτάζ.

Tην ένωση με τη Ρωσία ζήτησε και επίσημα τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Κριμαίας, μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.

Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων, η πρόταση για ένωση με τη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 96,77%. Η συμμετοχή έφτασε το 82,7%.

Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ χαιρέτισε ως ιστορική την απόφαση. «Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή θα διαλυθούν παρότι τα μέλη τους θα μπορέσουν να παραμείνουν στην χερσόνησο.

Η Κριμαία ανακοίνωσε επίσης πως προχωρά στην εθνικοποίηση των εταιρειών ενέργειας Chornomornaftohaz και Ukrtransgaz. Λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα, αξιωματούχοι της Κριμαίας είχαν προαναγγείλει πως θα επιδιωχθεί πώληση των δύο εταιρειων, μετά την «εθνικοποίησή» τοτς, σε επενδυτή «όπως η Gazprom».

Η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) είναι έτοιμη να περάσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στην Κριμαία να ενταχθεί στη Ρωσία «στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σώματος, σύμφωνα με το Interfax.

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσει την Τρίτη στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων της Βουλής.

Αξιωματούχοι της Δούμας εκτιμούν ότι η χερσόνησος μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, η οποία είχε ψηφιστεί το 2001.

Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν εγκριθεί, ο πρόεδρος θα την διαβιβάσει στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν τη Συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Κριμαία.

Στη συνέχεια, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει να επικυρώσει τη συνθήκη. Μετά αυτή θα πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Μερική επιστράτευση στο Κίεβο

Φάρσα χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

«Η Ρωσία προσπαθεί να καλύψει την επίθεσή της στην Κριμαία με μια μεγάλη φάρσα που αποκαλεί δημοψήφισμα, το οποίο ουδέποτε θα αναγνωριστεί ούτε από την Ουκρανία ούτε από τον πολιτισμένο κόσμο» δήλωσε ο Τουρτσίνοφ ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει «την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας» και να αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας ενώπιον της ανάληψης του ελέγχου της χερσονήσου.

Ο Αντρέι Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι 20.000 έφεδροι θα αναπτυχθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και οι άλλοι 20.000 θα ενισχύσουν τη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά.

Έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες – «απομονωμένη η Μόσχα»

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβασή του και ήδη κινούνται προς την άμεση επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Τη Δευτέρα συναντώνται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

Προσερχόμενη στη συνάντηση, η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στο παράνομο «αποκαλούμενο δημοψήφισμα» στην Κριμαία.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν στο «πάγωμα» κεφαλαίων Ρώσων αξιωματούχων και στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος τους.

«Καλώ τη Ρωσία για μία ακόμη φορά να συναντηθεί με τους ουκρανούς ηγέτες και να ξεκινήσει μαζί τους διάλογο, να κινηθεί παρακαλώ το συντομότερο δυνατόν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης» είπε η Άστον.

Ενδεικτικά, το Βερολίνο επανέλαβε πως η Μόσχα πρέπει να «τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία που δεν έχει συμφωνηθεί με το Κίεβο», όπως ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκρπόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Μόσχα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Άγνκελα Μέρκελ, «είναι απονομωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό» στο ζήτημα της αναγνώρισης του δημοψηφίσματος ως νόμιμο.

Ποικίλουν οι διεθνείς αντιδράσεις

Οι διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζονται, αν και σε διαφορετικό μήκος κύματος. Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία.

Ο Λι, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την επίσκεψη του προέδρου της χώρας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πρόσθεσε πως μια πολιτική διευθέτηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αλώντας τη Μόσχα να μην προχωρήσει σε προσάρτηση της χερσονήσου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καναδάς με τον πρωθυπουργός του οποίου μίλησε για στρατό κατοχής στην Κριμαία.

«Το αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει τίποτα περισσότερο από το ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο» ανέφερε ο Στίβεν Χάρπερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024