Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαθαίνει η κρίση στην Κριμαία, σε ετοιμότητα οι δυνάμεις Ρωσίας, Ουκρανίας

Βαθαίνει η κρίση στην Κριμαία, σε ετοιμότητα οι δυνάμεις Ρωσίας, Ουκρανίας

Στο χείλος της διάσπασης βρίσκεται η Ουκρανία. Σε ετοιμότητα βρίσκονται ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις, ανήσυχη παρατηρεί η διεθνής κοινότητα τις στρατιωτικές κινήσεις στην Κριμαία. Τη... βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας. Δεν θα αδιαφορήσουμε στην έκκληση της Κριμαίας, ξεκαθαρίζει το Κρεμλίνο, εν μέσω καταγγελιών της ουκρανικής ηγεσίας για ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

Στο χείλος της απόσχισης βρίσκεται η Κριμαία. Σε ετοιμότητα βρίσκονται ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις, ανήσυχη παρατηρεί η διεθνής κοινότητα τις στρατιωτικές κινήσεις στην Κριμαία. Τη… βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας. Δεν θα αδιαφορήσουμε στην έκκληση της Κριμαίας, ξεκαθαρίζει το Κρεμλίνο, εν μέσω καταγγελιών της ουκρανικής ηγεσίας για ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν το Σάββατο τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία και κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Κλειστό το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης στην Κριμαία. Οι ουκρανικές δυνάμεις καταγγέλλουν την κατάληψή του από ρώσους στρατιώτες, καθώς και την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων στη Σεβαστούπολη και την Κιρόφσκογε. Κλειστός ο εναέριος χώρος της Κριμαίας, δεν πραγματοποιούνται πτήσεις.

Ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία. Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία.

Η πρόεδρος της ρωσικής Εθνοσυνέλευσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία. Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, η Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει στρατιώτες στην Κριμαία για να εγγυηθούν την ασφάλεια του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και των ρώσων πολιτών στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.

Ήδη δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι στρατιώτες χωρίς διακριτικά περιπολούσαν στο κέντρο της Συμφερόπολης με καλάσνικοφ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χερσονήσου, Σεργκέι Αξιόνοφ, είχε ζητήσει τη βοήθεια της Μόσχας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας» δήλωσε ο Σεργκέι Αξιόνοφ.

Μάλιστα, ο Αξιόνοφ είπε ότι επισπεύδεται το δημοψήφισμα για την αυτονομία της Κριμαίας από τις 25 Μαΐου στις 30 Μαρτίου.

Ο Αξιόνοφ ανέλαβε, επίσης, τη διοίκηση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη χερσόνησο και υπάγονταν έως πριν στη δικαιοδοσία του Κιέβου. Ο κ. Αξιόνοφ ζήτησε μάλιστα από όσους άνδρες των σωμάτων αυτών διαφωνούν «να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους».

Η τοπική κυβέρνηση της χερσονήσου της Κριμαίας ανασύστησε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας «Μπερκούτ», που είχε με απόφασή του διαλύσει το Κίεβο. Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με επείγουσα εντολή του διέταξε το ρωσικό Προξενείο στη Συμφερόπολη να χορηγεί ρωσικά διαβατήρια σε όσους άνδρες της μονάδας Μπερκούτ το επιθυμούν.

Η απάντηση του Κρεμλίνου στο αίτημα του Αξιόνοφ για βοήθεια ήταν άμεση. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι η Ρωσία «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ζήτησε την παροχή στήριξης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας».

Μετά από τις δηλώσεις αυτές, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο κηρύσσει παράνομο τον διορισμό του Αξιόνοφ στη θέση του πρωθυπουργού της Κριμαίας. Ο Αξιόνοφ είχε διοριστεί σε αυτή τη θέση μετά την κατάληψη του τοπικού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική Δούμα κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο να «προστατεύσει με όλους τους τρόπους» τον πληθυσμό της Κριμαίας «από τις αυθαιρεσίες και τη βία», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Σεργκέι Ναρίσκιν.

«Σήμερα πληροφορηθήκαμε, προς μεγάλη μας ανησυχία, ότι υπήρξαν απόπειρες ένοπλων ομάδων να διεισδύσουν σε διάφορες τοποθεσίες, ιδίως απόπειρες να καταληφθεί το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Κριμαία. Είναι σαφές ότι αυτό έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση του έργου των τοπικών αρχών και της πολιτικής κατάστασης στην Κριμαία» τόνισε ο Ναρίσκιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, ρώσοι βουλευτές πρότειναν νομοσχέδια για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία και της απόκτησης ρωσικής ιθαγένειας με διαδικασίες fast-track.

Η ένταση έχει μεταφερθεί και εκτός Κριμαίας. Φιλορώσοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν με υποστηρικτές της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία και επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής.

Ουκρανία: Δεν θα υποκύψουμε στις ρωσικές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα δεν θα παρασυρθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση από τις ρωσικές «προκλήσεις» στην Κριμαία και τόνισε ότι αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση σε αυτές.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την παρουσία τους στη χερσόνησο.

Ο Γιάτσενιουκ έκανε έκκληση να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα η κρίση η οποία, όπως υποστηρίζει, «προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων» στο έδαφος της Κριμαίας και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους.

«Δεν πρόκειται παρά για παραβίαση των θεμελιωδών όρων της συμφωνίας για την προσωρινή παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο έδαφος της Ουκρανίας» φέρεται να είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.

«Είναι απαράδεκτο, όταν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονται στο κέντρο ουκρανικών πόλεων» είπε ο Γιάτσενιουκ πριν από υπουργική συνάντηση στο Κίεβο.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνήθηκε να πραγματοποιήσει συνομιλίες με το Κίεβο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας κατήγγειλε ότι η Ρωσία μετέφερε «πρόσφατα» 6.000 επιπλέον προσωπικό στην Ουκρανία και τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό στην Κριμαία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024