Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θύματα υποκλοπών» ο Ερντογάν, υπουργοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι

«Θύματα υποκλοπών» ο Ερντογάν, υπουργοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες χιλιάδων ατόμων -ανάμεσά τους ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι- υποκλέπτονταν τα τελευταία τρία χρόνια κατ' εντολή αστυνομικών και δικαστικών προκείμενων στην αδελφότητα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, υποστηρίζει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας. Διαψεύδει τα σχετικά δημοσιεύματα ο εισαγγελέας που κατηγορείται ότι διέταξε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες χιλιάδων ατόμων -ανάμεσά τους ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι- υποκλέπτονταν τα τελευταία τρία χρόνια με δάκτυλο του δικτύου Γκιουλέν, υποστηρίζει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Yeni Safak και Star, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες υποκλέπτονταν κατ’ εντολή αστυνομικών και δικαστών προσκείμενων στην αδελφότητα του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο έχει κατηγορήσει ο Ερντογάν για το πρωτοφανές πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες την κυβέρνησή του.

Ο εισαγγελέας Αντνάν Τσιμέν, τον οποίο κατηγόρησαν οι δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ότι διέταξε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα. «Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Δεν διατάχθηκε καμία παράνομη ενέργεια» τόνισε ο Τσιμέν μιλώντας στην εφημερίδα Milliyet.

Η ύπαρξη του δικτύου των παρακολουθήσεων αποκαλύφθηκε από τους εισαγγελείς που διορίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση, μετά το άνευ προηγουμένου κύμα απομακρύνσεων και απολύσεων στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές.

Η εφημερίδα Star ανέφερε ότι παρακολουθούνταν περίπου 7.000 άτομα.

Εκτός από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της MİT -και στενό συνεργάτη του Ερντογάν- Χακάν Φιντάν, στον κατάλογο περιλαμβάνονται πολλοί υπουργοί και σύμβουλοι της κυβέρνησης, στελέχη της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες, υπεύθυνοι μη κυβερνητικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι.

Αναφέρεται ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ξεκίνησαν το 2011 στο πλαίσιο μίας υποτιθέμενης έρευνας για μια «τρομοκρατική οργάνωση».

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση συζητά αυτή την περίοδο ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προωθεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες της ΜΙΤ, κυρίως σε ότι αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Μετά την αποκάλυψη, στα μέσα Δεκεμβρίου, ότι γίνονταν έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος δεκάδων ανθρώπων προσκείμενων στην κυβέρνηση ή ακόμη και συγγενών του Ερντογάν, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους πρώην συμμάχους του της αδελφότητας Γκιουλέν ότι «χειραγώγησαν» αυτές τις υποθέσεις για να τον αποσταθεροποιήσουν εν όψει των δημοτικών εκλογών στις 30 Μαρτίου και των προεδρικών τον Αύγουστο -κατηγορίες της οποίες διαψεύδουν κατηγορηματικά οι συνεργάτες του Γκιούλ.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας Αντνάν Τσιμέν, τον οποίο κατηγόρησαν οι δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ότι διέταξε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα. «Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Δεν διατάχθηκε καμία παράνομη ενέργεια» τόνισε ο Τσιμέν μιλώντας στην εφημερίδα Milliyet.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024