Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίεβο: Διήμερη διορία για νέα κυβέρνηση, εντάλματα σύλληψης αξιωματούχων

Κίεβο: Διήμερη διορία για νέα κυβέρνηση, εντάλματα σύλληψης αξιωματούχων

Προθεσμία μέχρι την Τρίτη για σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής -και, πλέον, εκτελών χρέη προέδρου- Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ενώ ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του και του πρώην υπουργού Εσόδων. Παράλληλα, η απελευθερωμένη Τιμοσένκο έχει επιστρέψει ως «θριαμβεύτρια» στο Κίεβο ενώ ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς μένει άφαντος: Οι τελευταίες αναφορές -μεταξύ πληροφοριών και φημών- τον θέλουν στα ανατολικά της χώρας, μετά από υποτιθέμενη ανεπιτυχή απόπειρα να φύγει στη Ρωσία.

Προθεσμία μέχρι την Τρίτη για σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής -και, πλέον, εκτελών χρέη προέδρου- Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ενώ ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του και του πρώην υπουργού Εσόδων.

Η Βουλή ενέκρινε το μεσημέρι της Κυριακής την ανάθεση των καθηκόντων της ουκρανικής προεδρίας προσωρινά στον πρόεδρο της Βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ. Η Βουλή απέπεμψε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα.

Όπως ανέφερε την Κυριακή ο Τουρτσίνοφ, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συσταθεί μέχρι την Τρίτη. «Είναι προτεραιότητα» είπε μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, η Βουλή ενημερώθηκε για την απόφαση του Όλεχ Μαχνίτσκι, ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη γενικού εισαγγελέα, να εκδώσει διαταγή για τη σύλληση του τέως υπουργού Εσόδων Ολ.Κλιμένκο αλλά και του τέως γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Ψόνκα. «Έχει ανοίξει έρευνα και ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα έχει αναλάβει να τεθούν σε κράτηση οι δύο και να οδηγηθούν σε δίκη» ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελίας, όπως μεταδίδει το Reuters. Η Κυριακή ξημέρωσε στο Κίεβο χωρίς να έχουν σημειωθεί επεισόδια. Οι διαδηλωτές κυριαρχούν, έχοντας υπό τον έλεγχό τους μεταξύ άλλων και το μέγαρο της προεδρίας ενώ το Κοινοβούλιο -στο οποίο πλειοψηφούν οι βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ- είχε ψηφίσει το Σάββατο την καθαίρεση του Γιανουκόβιτς και την προκήρυξη προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Γιούλια Τιμοσένκο ανέφερε την Κυριακή πως η πρώην πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκπροσώπου της Τιμοσένκο, την συνεχάρη για την απελευθέρωσή της και της είπε ότι «η επιστροφή της θα γίνει ένας από τους βασικούς παράγοντες σταθερότητας της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, στην ιστοσελίδα του κόμματος του Γιανυκόβιτς αναρτήθηκε ανακοίνωσε που «αδειάζει» τον αποπεμφθέντα πρόεδρο, χαρακτηρίζοντάς τον προδότη.

Στο Κίεβο η Τιμοσένκο, χαμένα τα ίχνη του Γιανουκόβιτς

Παράλληλα, η απελευθερωμένη Τιμοσένκο έχει επιστρέψει ως «θριαμβεύτρια» στο Κίεβο ενώ ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς μένει άφαντος: Οι τελευταίες αναφορές -μεταξύ πληροφοριών και φημών- τον θέλουν στα ανατολικά της χώρας, μετά από υποτιθέμενη ανεπιτυχή απόπειρα να φύγει στη Ρωσία.

Στο τελευταίο του διάγγελμα το Σάββατο, ο Γιανουκόβιτς απέρριψε την αποπομπή του που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, λέγοντας πως δεν παραιτείται.

Ο Γιανουκόβιτς είχε απορρίψει την ψηφοφορία στη Βουλή, μιλώντας για πραξικόπημα. Η δε Τιμοσένκο ξεκαθάρισε ήδη τις πρώτες ώρες μετά την αποφυλάκισή της πως θα διεκδικήσει την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές.

Η ομιλία της ενώπιον 50.000 κόσμου το βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Ανεξαρτησίας δείχνει με τον πιο άμεσο τρόπο τις ραγδαίες εξέλιξεις στην Ουκρανία: Καθισμένη σε αμαξίδιο, λόγω προβλήματος στην πλάτη της που επιδεινώθηκε κατά τη φυλάκισή της, απευθύνθηκε εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά στους διαδηλωτές με φωνή που «έσπαγε» αλλά υπό τις επευφημίες του πλήθους. Την ίδια, ώρα ο Γιανουκόβιτς βρισκόταν κάπου έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι διαδηλωτές έμπαιναν στις επαύλεις τους και ανέβαζαν φωτογραφίες με εμφανή ειρωνία για την πολυτέλεια στην οποία ζούσε.

Η Τιμοσένκο ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την απογοήτευση που εισέπραξαν από τους πολιτικούς και είπε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία.

«Δεν αναγνώρισα το Κίεβο, με τα καμένα αυτοκίνητα, τα οδοφράγματα, αλλά αυτή είναι μια άλλη Ουκρανία, η Ουκρανία των ελεύθερων ανθρώπων». «Η Ουκρανία θα διαλυθεί χωρίς εσάς» είπε στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δεσμεύθηκε ενώπιόν τους ότι όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα των τελευταίων ημερών θα λογοδοτήσουν.

Ανακοίνωση κατά του «προδότη Γιανουκόβιτς»

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα του Κόμματος Περιοχών του Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναρτήθηκε ανακοίνωσε που στρέφεται με τον πλέον απόλυτο τρόπο εναντίον του αποπεμφέθντα προέδρου, τον οποίο χαρακτηρίζει αρκετές φορές προδότη.

«Περνάμε τη δυσκολότερη και τραγικότερη περίοδο της ιστορίας της χώρας μας, μίας Ουκρανίας που εξαπατήθηκε και ληστεύθηκε» ξεκινά η ανακοίνωση.

«Η Ουκρανία προδόθηκε και όλη η ευθύνη πέφτει στον Γιανουκόβιτς και το άμεσο περιβάλλον του. Εμείς, η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Περιοχών και τα μέλη του κόμματός μας, καταδικάζουμε έντονα τις εγκληματικές διαταγές που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών , στα άδεια κρατικά ταμεία, στα τεράστια χρέη… κάθε προσπάθειά [μας] να επηρεάσουμε την κατάσταση, να πείσουμε τον πρόεδρο, δεν εισακούστηκε» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Καταδικάζουμε τη δειλή διαφυγή του Γιανουκόβιτς, καταδικάζουμε την προδοσία» τονίζει η ανακοίνωση, που καλεί «όλες τις πλευρές να εργαστούν από κοινού για το καλό της Ουκρανίας».

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024