Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κληρώνει αυτοκίνητα για όσους ζητούν αποδείξεις

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κληρώνει αυτοκίνητα για όσους ζητούν αποδείξεις

Οι φορολογικές Αρχές της Πορτογαλίας πιστεύουν ότι η κλήρωση πολυτελών αυτοκινήτων στους πολίτες της χώρας θα αποτελέσει κίνητρο, για να ζητούν αυτοί αποδείξεις για τις αγορές τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Οι φορολογικές Αρχές της Πορτογαλίας πιστεύουν ότι η κλήρωση πολυτελών αυτοκινήτων στους πολίτες της χώρας θα αποτελέσει κίνητρο, για να ζητούν αυτοί αποδείξεις για τις αγορές τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Από τον Απρίλιο, σημειώνει το δημοσίευμα, οι Αρχές θα ξεκινήσουν εβδομαδιαίες κληρώσεις, με τις οποίες θα παρέχονται 60 κορυφαία αυτοκίνητα κάθε χρόνο στους καταναλωτές που κάνουν το καθήκον τους και ζητούν αποδείξεις με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους από καφέ, εστιατόρια, μηχανικούς αυτοκινήτων, κομμωτήρια και άλλες επιχειρήσεις.

Ο στόχος είναι να στρατευθούν οι Πορτογάλοι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα πέμπτο του επίσημου πορτογαλικού ΑΕΠ.

Με τη μετατροπή των αποδείξεων σε λαχεία, η κυβέρνηση της Λισαβόνας πιστεύει ότι μπορεί να σφίξει περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους φοροφυγάδες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι οποίοι τέθηκαν με το ύψους 78 δισ. ευρώ πρόγραμμα διάσωσής της.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Πάουλο Νούνσιο πιστεύει ότι με την προσφορά στους πολίτες της πιθανότητας να κερδίσουν ένα καινούριο εκθαμβωτικό αυτοκίνητο, ο αριθμός των συναλλαγών τους που κοινοποιούνται στις φορολογικές Αρχές θα αυξηθεί κατά 50% φέτος. Το κόστος για τους φορολογούμενους από την αγορά των αυτοκινήτων -ανεπίσημα εκτιμάται σε περίπου 90.000 ευρώ για το καθένα- θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων που πριν δεν δηλώνονταν, υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, η υποδοχή του σχεδίου αυτού έγινε με σειρά αντιρρήσεων, που κυμαίνονται από τον τραυματισμό της εθνικής υπερηφάνειας έως ανησυχίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο κ. Νούνσιο έγινε δέκτης διαμαρτυριών ότι η κλήρωση αυτοκινήτων δεν ταιριάζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Η πορτογαλική κυβέρνηση εμπνεύσθηκε το σχέδιο αυτό από αντίστοιχη λοταρία στην πολιτεία του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Παρεμφερή σχέδια χρησιμοποιούνται στην Αργεντινή, τη Κολομβία, το Πόρτο Ρίκο και την Ταιβάν. Η Σλοβακία, η οποία άρχισε από πέρυσι να προσφέρει χρήματα και αυτοκίνητα με κλήρωση σε φορολογούμενους, είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που δοκιμάζει την ιδέα της «τυχερής απόδειξης». «Το μέτρο αυτό μπορεί να πλήττει κάπως την αξιοπρέπειά μας. Αλλά, αυτό που πράγματι αντανακλά το επίπεδο του πολιτισμού μας είναι το ίδιο το πρόβλημα, το γεγονός ότι τόσο μεγάλο εισόδημα δεν δηλώνεται, και όχι το μέτρο που σχεδιάσθηκε για την αντιμετώπισή του» δήλωσε ο Κάρλος Λουρέιρο, φορολογικός εταίρος της εταιρείας Deloitte στη Λισαβόνα.

Οι αντίπαλοι του σχεδίου δηλώνουν ότι αυτό στέλνει λάθος μηνύματα, προωθώντας την εισαγωγή ξένων αυτοκινήτων σε μία χώρα που προσπαθεί να στηριχθεί στις εξαγωγές για την ανάκαμψή της και πλήττοντας τις προσπάθειες να αυξηθεί η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και να μειωθεί η μόλυνση από τα καύσιμα. Οι μικρές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η καταγραφή του 9ψήφιου ΑΦΜ κάθε πελάτη τους που αγοράζει έναν καφέ ή μία εφημερίδα μπορεί να απαιτήσει 130 εκατομμύρια ώρες εργασίας φέτος – μία απώλεια παραγωγικότητας που η χώρα δύσκολα μπορεί να αντέξει. Η ένωση ιδιοκτητών καταστημάτων καφέ και εστιατορίων της χώρας, η οποία έχει υποστεί την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23%, ζητά η έκδοση των επίσημων αποδείξεων να μην είναι υποχρεωτική κάτω από ένα ελάχιστο ποσό αγορών – ορισμένου ειδικοί έχουν προτείνει ως ελάχιστο όριο τα 5 ευρώ.

Οι ειδικοί στα φορολογικά δηλώνουν ότι το μέτρο απευθύνεται στην έφεση του τζόγου που έχουν οι Πορτογάλοι και στο κοινωνικό γόητρο που συνδέεται με τα ακριβά αυτοκίνητα. Ωστόσο, ορισμένοι διαισθάνονται ότι οι πληγέντες από την ύφεση καταναλωτές μπορεί να αποφασίσουν ότι είναι καλύτερο στοίχημα να συμπράξουν με τους φοροφυγάδες. «Όσοι χρειασθούν έναν υδραυλικό ή έναν ηλεκτρολόγο, υποψιάζομαι ότι θα προσελκυσθούν από την έκπτωση που θα έχουν λόγω της μη πληρωμής του ΦΠΑ» δήλωσε ένας φορολογικός σύμβουλος στην Πορτογαλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024