Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φίμωτρο» στις γυναίκες - θύματα βίας με νόμο στο Αφγανιστάν

«Φίμωτρο» στις γυναίκες – θύματα βίας με νόμο στο Αφγανιστάν

Στη σιωπηλή αποδοχή της βίας οδηγεί τις γυναίκες - θύματα ένας νέος νόμος στο Αφγανιστάν. Μία μικρή αλλαγή στον ποινικό κώδικα της χώρας θα έχει τεράστιες και φρικιαστικές συνέπειες, σε μια χώρα όπου η βία κατά των γυναικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Σύμφωνα με τον νέο νόμο (ο οποίος περιμένει την έγκριστη του Χ.Καρζάι), απαγορεύεται στους συγγενείς ενός κατηγορουμένου να καταθέσουν εναντίον του.

Στη σιωπηλή αποδοχή της βίας οδηγεί τις γυναίκες – θύματα ένας νέος νόμος στο Αφγανιστάν. Μία μικρή αλλαγή στον ποινικό κώδικα της χώρας θα έχει τεράστιες και φρικιαστικές συνέπειες, σε μια χώρα όπου η βία κατά των γυναικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, απαγορεύεται στους συγγενείς ενός κατηγορουμένου να καταθέσουν εναντίον του.

Το νομοσχέδιο αυτό ουσιαστικά επιτρέπει στους Αφγανούς να χτυπούν τις συζύγους, τις αδελφές τους και τα παιδιά τους και να μένουν ατιμώρητοι, σημειώνει ο Guardian.

Εάν ο νόμος υπογραφεί, υποθέσεις όπως της Σαχάρ Γκιούλ, ενός 15χρονου κοριτσιού, του οποίου τα πεθερικά την έδεναν με αλυσίδες στο υπόγειο, την άφηναν να πεινάσει, ενώ τη βασάνιζαν όταν εκείνη αρνήθηκε να εργαστεί ως ιερόδουλη για αυτούς, δεν θα φτάσουν ποτέ στη Δικαιοσύνη.

Γυναίκες όπως η 31 ετών Σιτάρα, της οποίας η μύτη και τα χείλια κόπηκαν από τον σύζυγό της, δεν θα μπορούσαν να καταθέσουν κατά των ατόμων που τις κακοποίησαν.

Καθώς τα περισσότερα περιστατικά βίας σημειώνονται μέσα στην οικογένεια, έτσι ο νόμος – ο οποίος έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, αλλά περιμένει την υπογραφή του Χαμίντ Καρζάι- θα έχει ως αποτέλεσμα την σιωπή των θυμάτων, καθώς και των βασικών μαρτύρων υπεράσπισής τους.

«Αυτό που συμβαίνει είναι παρωδία» δήλωσε η Μανίζα Ναντέρι, διευθύντρια της οργάνωσης Women for Afghan Women (Γυναίκες υπέρ των Γυναικών του Αφγανιστάν). «Θα καταστεί αδύνατη η άσκηση δίωξης για υποθέσεις βίας κατά γυναικών. Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι δεν θα δικαιώνονται πλέον» αναφέρει.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έντονες πιέσεις στον Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, να μην υπογράψει τον νόμο.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024