Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπερλουσκονική νίκη αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα με το νέο εκλογικό νόμο

Μπερλουσκονική νίκη αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα με το νέο εκλογικό νόμο

Κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα ήταν ο πιθανότερος νικητής της κάλπης εάν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα με το νέο εκλογικό νόμο που συζητείται στο Κοινοβούλιο, βάσει δημοσκόπησης του ινστιτούτου Ipsos για την Corriere della Sera. Το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη, όμως η αναβίωση της παλαιάς συμμαχίας του Καβαλιέρε με τον Πιερφερντινάντο Καζίνι θα μπορούσε να δώσει στην κεντροδεξιά το μπόνους εδρών και τη νίκη.

Κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα ήταν ο πιθανότερος νικητής της κάλπης εάν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα με το νέο εκλογικό νόμο που συζητείται στο Κοινοβούλιο, βάσει δημοσκόπησης του ινστιτούτου Ipsos για την εφημερίδα Corriere della Sera.

Το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει στη δημοσκόπηση η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη της Ιταλίας, όμως η αναβίωση της παλαιάς συμμαχίας του Καβαλιέρε με τον Πιερφερντινάντο Καζίνι της Ένωσης Κέντρου (Udc) θα έδινε πιθανότατα στην κεντροδεξιά το μπόνους εδρών και τη νίκη.

Στο γκάλοπ του Ipsos ο πιθανός συνδυασμός της κεντροδεξιάς στις κάλπες εξασφαλίζει ποσοστό 37,9%, πάνω από το όριο του 37% που απαιτείται για την απόκτηση του πριμ εδρών και την αποφυγή ενός δεύτερου γύρου.

Η κεντροαριστερά συγκεντρώνει ποσοστό 36% και το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο 20,7%.

Η κεντροδεξιά ωφελείται από την απόφαση του κεντρώου Udc να «επαναπατριστεί» αφότου έδωσε την περυσινή εκλογική μάχη μαζί με την ανεξάρτητη Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι, της οποίας η τύχη σήμερα «αγνοείται».

Σε συνέντευξή του στην Repubblica το Σάββατο ο Πιερφερντινάντο Καζίνι δήλωνε πως τα μετριοπαθή κόμματα, περιλαμβανομένης της Ένωσης Κέντρου, η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο που αποσχίστηκε, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον ηγέτη της κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι.

Το ίδιο το Udc έχει τη στήριξη μόλις του 3,1% των ψηφοφόρων, όμως θα μπορούσε να αποβεί πολύτιμο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της κεντροδεξιάς.

Βάσει της δημοσκόπησης, το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) παραμένει το μεγαλύτερο της Ιταλίας με ποσοστό 33,5%, πολύ μπροστά από την Forza Italia που συγκεντρώνει 23,2% και το Κίνημα 5 Αστέρων που αποσπά 20,7%.

Όμως, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα αναλογεί σχεδόν σε όλη τη δύναμη της κεντροαριστεράς, το μπλοκ της κεντροδεξιάς ενισχύεται από διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς που συγκεντρώνουν αθροιστικά από 2% έως 6%, μεταξύ τους η ξενόφοβη και αποσχιστικών τάσεων Λέγκα του Βορρά και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας.

Η δημοσκόπηση καθιστά σαφές πως παρόλο που ο νέος και δυναμικός Ματέο Ρέντσι έχει στρέψει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας αφότου ανέλαβε τα ηνία του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν μπορεί να θεωρεί την εκλογική του νίκη δεδομένη, σχολιάζει το Reuters.

Ο Ρέντσι είναι σχεδόν σίγουρο πως θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς όταν στηθούν κάλπες στην Ιταλία, όμως η κεντροδεξιά κινείται σε αχαρτογράφητα νερά μετά την οριστική καταδίκη του Μπερλουσκόνι για διαφθορά που συνοδεύεται με αποκλεισμό του από κάθε δημόσιο αξίωμα.

Η πρόταση αναθεώρησης του εκλογικού νόμου, προϊόν πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Μπερλουσκόνι και Ρέντσι, στοχεύει να βάλει τέλος στην παράδοση των αδύναμων, ασταθών κυβερνήσεων ευνοώντας ισχυρούς συνασπισμούς ή κόμματα με τον ορισμό υψηλού ορίου εισόδου στη Βουλή και τη χορήγηση μπόνους εδρών για σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία είναι κανονικά προγραμματισμένες για το 2008, όμως με την κυβέρνηση Λέτα διαρκώς αντιμέτωπη με τα πυρά αμφότερων Ρέντσι και Μπερλουσκόνι, οι αναλυτές αναμένουν νέα προσφυγή στις κάλπες το 2015 το αργότερο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024