Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρεμιέρα προεκλογικής εκστρατείας για τη διαδοχή Καρζάι στο Αφγανιστάν

Πρεμιέρα προεκλογικής εκστρατείας για τη διαδοχή Καρζάι στο Αφγανιστάν

Με μείζον ζήτημα την ασφάλεια υπό το βάρος των απειλών που εκτοξεύουν οι Ταλιμπάν εναντίον αξιωματούχων και υποψηφίων άρχισε επίσημα την Κυριακή η προεκλογική εκστρατεία στο Αφγανιστάν για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Απριλίου που θα αναδείξουν τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι. Νεκροί από πυρά αγνώστων δύο συνεργάτες του Αμπντουλά Αμπντουλά, επικρατέστερου υποψηφίου για την προεδρία.

Με μείζον ζήτημα την ασφάλεια εξαιτίας των απειλών που εκτοξεύουν οι Ταλιμπάν εναντίον αξιωματούχων και υποψηφίων άρχισε επίσημα την Κυριακή η προεκλογική εκστρατεία στο Αφγανιστάν για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Απριλίου που θα αναδείξουν τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Οι Ταλιμπάν απειλούν να αιματοκυλίσουν την προεκλογική εκστρατεία και ήδη το Σάββατο έπεσαν νεκροί από πυρά αγνώστων δύο συνεργάτες του του επικρατέστερου υποψηφίου Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος είχε ηττηθεί από τον Χαμίντ Καρζάι στις εκλογές του 2009.

«Η δειλή αυτή πράξη αποτελεί βίαιο εκφοβισμό των προεδρικών υποψηφίων και των υποστηρικτών τους και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του καταδικάζοντας την επίθεση.

Οι υποψήφιοι για την αφγανική προεδρία είναι συνολικά 11, μεταξύ των οποίων ο Άσραφ Γάνι, τεχνοκράτης της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ζαλμάι Ράσουλ και ο μεγαλύτερος αδελφός του νυν προέδρου Καγιούμ Καρζάι.

Σε όλους τους υποψηφίους έχουν διατεθεί τεθωρακισμένα οχήματα και φρουροί.

Ο Αμπντουλά, που θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος, είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2009 συγκεντρώνοντας 30% των ψήφων, όμως είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετείχε στον δεύτερο καταγγέλλοντας, όπως και πολλοί παρατηρητές, μαζική νοθεία, και ουσιαστικά επικυρώνοντας de facto την επανεκλογή Καρζάι.

Ο 53χρονος πρώην χειρουργός οφθαλμίατρος ήταν εκπρόσωπος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, διοικητή των μουτζαχεντίν που είχαν πολεμήσει εναντίον των σοβιετικών και ο οποίος δολοφονήθηκε την 9η Σεπτεμβρίου 2001. Ο Αμπντουλά είχε υπηρετήσει επίσης ως υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Καρζάι.

Αν και στο Αφγανιστάν καμία εθνοτική κοινότητα δεν αποτελεί την πλειονότητα του πληθυσμού, αυτή των Παστούν θεωρείται η μεγαλύτερη. Σίγουρο πάντως είναι ότι η εθνότητα θα παίξει μεγάλο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024