Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τρομαγμένη και πικραμένη» δηλώνει η Αμάντα Νοξ μετά τη νέα καταδίκη της

«Τρομαγμένη και πικραμένη» δηλώνει η Αμάντα Νοξ μετά τη νέα καταδίκη της

Άδικη χαρακτηρίζει η 26χρονη σήμερα Αμάντα Νοξ τη νέα καταδίκη της από δικαστήριο της Φλωρεντίας για τη δολοφονία της συγκατοίκου της, Μέρεντιθ Κέρτσερ, λέγοντας πως η απόφαση την αφήνει «τρομαγμένη και πικραμένη». Η Νοξ, που έμεινε στις ΗΠΑ, καταδικάστηκε ερήμην σε 28 χρόνια φυλάκιση.

Άδικη χαρακτηρίζει η 26χρονη σήμερα Αμάντα Νοξ τη νέα καταδίκη της από δικαστήριο της Φλωρεντίας για τη δολοφονία της συγκατοίκου της, Μέρεντιθ Κέρτσερ, λέγοντας πως η απόφαση την αφήνει «τρομαγμένη και πικραμένη».

Η Νοξ, που έμεινε στις ΗΠΑ για την επανάληψη της δίκης εναντίον της, καταδικάστηκε ερήμην σε 28 χρόνια φυλάκιση. Ο πρώην φίλος της Ραφαέλε Σολέτσιτο κρίθηκε επίσης ένοχος και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια.

Σε ανακοίνωσή της μετά τη νέα απόφαση, η Νοξ ανέφερε: «Με τρομάζει και με πικραίνει αυτή η άδικη ετυμηγορία».

Υποστήριξε πως η καταδίκη της είναι προϊόν «στενόμυαλης έρευνας» και μίλησε ξάνα για «χαρακτηριστική έλλειψη στοιχείων».

Στην ίδια την Ιταλία, ο Ραφαέλε Σολέτσιτο δήλωσε επίσης «μουδιασμένος» από την ετυμηγορία. Και οι δύο, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, θα ασκήσουν έφεση.

Τη νύχτα της 1ης προς τη 2α Νοεμβρίου 2007 η Μέρεντιθ Κέρτσερ, φοιτήτρια από το Λιντς, 21 ετών, βρέθηκε ημίγυμνη σε μια λίμνη αίματος στο δωμάτιο που μοιραζόταν με την Νοξ στην Περούτζια. Το σώμα της έφερε 47 μαχαιριές, ενώ η νεκροψία έδειξε ότι είχε βιαστεί.

Νοξ και Σολέτσιτο είχαν πρωτόδικα καταδικαστεί για την υπόθεση, είχαν αθωωθεί από το εφετείο αλλά τελικά η απόφαση του εφετείου ανατράπηκε από ανώτερο δικαστήριο, το οποίο και διέταξε την επανεκδίκαση -η οποία κατέληξε την Πέμπτη σε καταδίκη.

Το εάν η Αμάντα Νοξ θα εκδοθεί από τις ΗΠΑ στην Ιταλία, στην περίπτωση που η καταδίκη της επιβεβαιωθεί οριστικά, φαίνεται πως θα καθοριστεί από πληθώρα νομικών αλλά και πολιτικών ζητημάτων.

Η Ρώμη δεν αναμένεται να καταθέσει αίτημα έκδοσης της Νοξ μέχρι την οριστική καταδίκη (η οποία στην Ιταλία κατά κανόνα για τέτοιοες περιπτώσεις θεωρείται η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου).

Η υπόθεση θα πληρούσε τα τυπικά κριτήρια στη συμφωνία ΗΠΑ-Ιταλίας για έκδοση κρατουμένων -δηλαδή το αδίκημα να υπάρχει και στα δύο νομικά συστήματα και να επισύρει ποινή άνω του ενός έτους- αλλά η τελική απόφαση σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνεται στην ουσία από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στην οποία βρίσκεται ο καταδικασθείς.

Όπως σημειώνει το Reuters, η αμερικανική κοινή έχει προβληματιστεί από τα «μπρος-πίσω» στη δίκη γύρω της Αμάντα Νοξ και δεν αποκλείεται αυτό να παίξει το ρόλο του στην τελική απόφαση της Ουάσινγκτον. Από την άλλη πλευρά, το κλίμα στην Ιταλία δυσκολεύουν ορισμένες πρόσφατες υποθέσεις αμερικανών ένστολων Αμερικανών που δεν έφτασαν ποτέ ενώπιον ιταλικού δικαστηρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024