Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Την παραπομπή Ναπολιτάνο στη Δικαιοσύνη ζητά το κίνημα των Πέντε Αστέρων

Την παραπομπή Ναπολιτάνο στη Δικαιοσύνη ζητά το κίνημα των Πέντε Αστέρων

Το κίνημα Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής τον Μπέπε Γκρίλο, κίνησε την Πέμπτη τη διαδικασία για την παραπομπή σε δίκη του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για παραβίαση του Συντάγματος. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι σχεδόν αδύνατη η παραπομπή του Ναπολιτάνο στη Δικαιοσύνη και πολλοί κάνουν λόγο για κίνηση «εντυπωσιασμού» εκ μέρους του Γκρίλο.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής τον Μπέπε Γκρίλο, κίνησε την Πέμπτη τη διαδικασία για την παραπομπή σε δίκη του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για παραβίαση του Συντάγματος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι σχεδόν αδύνατη η παραπομπή του Ναπολιτάνο στη Δικαιοσύνη και πολλοί κάνουν λόγο για κίνηση «εντυπωσιασμού» εκ μέρους του Γκρίλο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, η κίνηση των Πέντε Αστέρων βασίζεται κυρίως στην κατηγορία ότι ο νυν Ιταλός πρόεδρος, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών στη δεκαετία του 1990, έγινε κοινωνός σειράς στοιχείων που αφορούσαν υποτιθέμενη μυστική διαπραγμάτευση του ιταλικού κράτους με την μαφία.

Τα στοιχεία αυτά θα δημοσιοποιηθούν αργότερα, ενώ το κίνημα των Πέντε Αστέρων θα εξηγήσει τους λόγους της κίνησης αυτής την Πέμπτη.

Παράλληλα, το κίνημα του Γκρίλο οργάνωσε διαδικτυακό δημοψήφισμα για το θέμα, με τη συμμετοχή 20.000 πολιτών. Το 61% απάντησε ότι «η σοβαρότερη καταδικαστέα πράξη του Ιταλού προέδρου ήταν το αίτημά του να καταστραφούν οι ηχοταινίες των συνομιλιών του με τον πρώην υπουργό εσωτερικών Νικόλα Μαντσίνο», με θέμα πάντα την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση του ιταλικού κράτους με το οργανωμένο έγκλημα.

Ιταλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν, πάντως, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία ή για παραβίαση του Συντάγματος.

Πολλοί σχολιαστές εκτιμούν πως αυτή η επιλογή του Γκρίλο είναι μια κίνηση που έχει στόχο να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους του και να αποδείξει ότι παραμένει εκτός του «επίσημου» πολιτικού συστήματος.

Το βράδυ της Τετάρτης, ένταση σημειώθηκε στην ιταλική Βουλή, όταν η πρόεδρος Λάουρα Μπολντρίνι αποφάσισε να διακόψει την συζήτηση για το νόμο που αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ιταλίας και να ζητήσει από τους εκπροσώπους των κομμάτων να ψηφίσουν το μέτρο.

Οι βουλευτές των Πέντε Αστέρων, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για «κεκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας της Ιταλίας» και εφάρμοζαν την τακτική της κωλυσιεργίας προχωρώντας σε εκατοντάδες παρεμβάσεις, εγκατέλειψαν τα έδρανά τους και κατευθύνθηκαν προς εκείνα της κυβέρνησης, χειροδικώντας με υπαλλήλους της βουλής και με εκπροσώπους της συμπολίτευσης.

Πανό αναρτήθηκαν πανό με γραμμένη τη λέξη Ντροπή (Vergogna) ενώ βουλευτές του δεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας ξεδίπλωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ιταλικές σημαίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024