Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κρίση στην Ουκρανία εξαπλώνεται, ο Γιανούκοβιτς αναδιπλώνεται

Η κρίση στην Ουκρανία εξαπλώνεται, ο Γιανούκοβιτς αναδιπλώνεται

Ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τροποποίηση των νόμων που «πνίγουν» τις διαδηλώσεις και αμνηστία για τους διαδηλωτές που κρατούνται, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα. Νωρίτερα, Ουκρανοί διαδηλωτές κατέλαβαν το υπουργείο Γεωργίας στο Κίεβο και άλλα κυβερνητικά κτίρια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τροποποίηση των νόμων που «πνίγουν» τις διαδηλώσεις και αμνηστία για τους διαδηλωτές που κρατούνται, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Νωρίτερα, Ουκρανοί διαδηλωτές κατέλαβαν το υπουργείο Γεωργίας στο Κίεβο και άλλα κυβερνητικά κτίρια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σε συνάντησή του με θρησκευτικούς ηγέτες, ο Γιανούκοβιτς υποσχέθηκε ότι σε ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Τρίτη θα προωθήσει τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, θα δώσει αμνηστία σε δεκάδες φυλακισμένους ακτιβιστές που δεν βαρύνονται με σοβαρά εγκλήματα και θα αλλάξει τη σκληρή νομοθεσία που έχει ως στόχο να περιορίσει τις διαδηλώσεις.

Η απομάκρυνση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος για πρώτη φορά στην ανάγκη να υπάρξει μια στενή συνεργασία με την αντιπολίτευση, ο πρόεδρος σημείωσε ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα προσκληθούν να μετάσχουν σε μια ομάδα κατά της κρίσης, της οποίας θα ηγηθεί ο ίδιος.

Δεν είναι γνωστό εάν ο ανασχηματισμός θα ικανοποιήσει την αντιπολίτευση, καθώς οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο Γιανούκοβιτς σημείωσε ότι οι τροποποιήσεις στους νόμους που υιοθετήθηκαν πρόσφατα κατά των διαδηλώσεων θα γίνουν σε συνεργασία με την αντιπολίτευση.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σταματήσει αυτή η σύγκρουση, να σταματήσει αυτή η βία» σημείωσε ο Γιανούκοβιτς.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος είχε συναντήσει λίγο νωρίτερα τον ευρωπαίο επίτροπο που είναι αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε, προειδοποίησε παράλληλα ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα νόμιμα μέσα» που έχει στην διάθεσή του αν δεν βρεθεί μια λύση στην κρίση με την αντιπολίτευση.

Στην επίλυση της κρίσης δεν βοηθάει το γεγονός ότι ο Γιανούκοβιτς διόρισε την Παρασκευή προσωπάρχη του έναν υποστηρικτή της σκληρής γραμμής, τον νυν γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντρίι Κλιούγεφ, αντικαθιστώντας τον Σεργκίι Λιοβότσκιν, ενός μετριοπαθούς, ο οποίος υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα την παραίτησή του μετά την υιοθέτηση των αμφιλεγόμενων νόμων που κατέστησαν πιο σκληρές τις κυρώσεις για τους διαδηλωτές.

Καταλήψεις κτιρίων

Ακτιβιστές του κινήματος Spilna Sprava (Κοινή Υπόθεση) πραγματοποίησαν έφοδο στη διάρκεια της νύχτας κατά του υπουργείου Γεωργίας που βρίσκεται σε κεντρική λεωφόρο του Κιέβου, 100 μέτρα από την Πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν), επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας των τελευταίων μηνών.

Οι διαδηλωτές, αψηφώντας το κρύο (οι θερμοκρασίες έχουν πέσει στους -16 βαθμούς Κελσίου) ύψωσαν στη διάρκεια της νύχτας νέα οδοφράγματα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί και σε άλλα τμήματα της χώρας, κυρίως στα δυτικά.

Το Κόμμα των Περιφερειών του Βίκτορ Γιανούκοβιτς δήλωσε ότι «εξτρεμιστές» κατέλαβαν τα κτίρια και τόνισαν ότι η κατάσταση «έχει οξυνθεί σε ολόκληρη τη χώρα». Σε ανακοίνωσή του, το κυβερνών κόμμα κάλεσε το λαό να αγνοήσουν τις εκκλήσεις των «ριζοσπαστών ταραχοποιών» να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ, περίπου 1.500 διαδηλωτές πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία του τοπικού συμβουλίου, οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο και απαιτούν την άμεση παραίτηση του τοπικού συμβουλίου.

Στο Τσερνίβτσι, διαδηλωτές πραγματοποίησαν έφοδο σε κυβερνητικό κτίριο, ενώ αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να το προστατεύσουν. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ντροπή» και «Παραιτηθείτε».

Καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων σημειώθηκαν στο Τερνόπιλ, Ρίβνε, Χμελνίτσκι και Τσερκάσι.

Διαδήλωση πραγματοποιείται και στο Λουτσκ, καθώς και στο Σούμι. Στην πόλη Λβιβ, όπου διαδηλωτές είχαν καταλάβει την έδρα του τοπικού συμβουλίου, στήθηκαν την Παρασκευή οδοφράγματα.

Το κέντρο του Κιέβου έχει καταληφθεί από το τέλος του Νοεμβρίου από τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει την Ουκρανία στη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες την Κυριακή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Δύο σκοτώθηκαν από πυρά, ενώ ένας ακτιβιστής βρέθηκε σε δάσος κοντά στο Κίεβο. Είχε απαχθεί, βασανιστεί και εγκαταλειφθεί στο χιόνι για να πεθάνει.

Μάλιστα, ακτιβιστές εκφράζουν φόβους και για τη ζωή του Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ηγέτη του κινήματος των διαδηλωτών, ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Τετάρτη. Ο 35χρονος ακτιβιστής ήταν μέλος του Automaidan του κινήματος διαδηλωτών με αυτοκίνητα, που έχει διοργανώσει πολλές διαμαρτυρίες έξω από την εξοχική κατοικία του Γιανούκοβιτς.

Η ουκρανική αντιπολίτευση εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης, κάλεσε όμως τους διαδηλωτές να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν νέα αναζωπύρωση της βίας.

«Το κίνημά μας είναι αποκλειστικά ειρηνικό. Παραμένουμε στις επάλξεις, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω» δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ηγέτης του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Ο πρώην πυγμάχος, Βιτάλι Κλίτσκο, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης είπε ότι η μόνη υποχώρηση που έγινε από τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς ήταν η υπόσχεση για την απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών και ο τερματισμός της πίεσης, εάν δεν υπάρξει σύγκρουση.

Τους πρεσβευτές καλούν Γαλλία και Γερμανία

Το γαλλικό και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσαν την Παρασκευή τους πρεσβευτές της Ουκρανίας σε Παρίσι και Βερολίνο, προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σάφερ, δήλωσε ότι οι θάνατοι διαδηλωτών τις τελευταίες ημέρες «δείχνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, είπε ότι η Γαλλία καταδικάζει την Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει με κυρώσεις την Ουκρανία. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να έρθει η στιγμή που το θέμα των κυρώσεων θα τεθεί».

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024