Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Για συστηματικά βασανιστήρια κατηγορεί έκθεση τις δυνάμεις του Άσαντ

Για συστηματικά βασανιστήρια κατηγορεί έκθεση τις δυνάμεις του Άσαντ

Στοιχεία για μαζικής κλίμακας βασανιστήρια που κατέληξαν σε δολοφονίες υποστηρίζει ότι έχει σύρος αξιωματικός που αυτομόλησε και παρέδωσε φωτογραφικά αρχεία σε εμπειρογνώμονες. Τα ντοκουμέντα αφορούν σχεδόν 11.000 κρατουμένους και δείχνουν σκελετωμένες σορούς και τραύματα από βασανισμό. Τα στοιχεία εξετάστηκαν από τρεις νομικούς, πρώην εισαγγελείς στα διεθνή δικαστήρια για τη Γιουγκοσλαβία και τη Σιέρρα Λεόνε, και οι οποίοι τα αξιολογούν ως αξιόπιστα και τα διαβίβασαν στον ΟΗΕ.

Στοιχεία για μαζικής κλίμακας βασανιστήρια που κατέληξαν σε δολοφονίες υποστηρίζει ότι έχει σύρος αξιωματικός που αυτομόλησε και παρέδωσε φωτογραφικά αρχεία σε εμπειρογνώμονες. Τα ντοκουμέντα αφορούν σχεδόν 11.000 κρατουμένους και δείχνουν σκελετωμένες σορούς και τραύματα από βασανισμό.

Τα στοιχεία εξετάστηκαν από τρεις νομικούς, πρώην εισαγγελείς στα διεθνή δικαστήρια για τη Γιουγκοσλαβία και τη Σιέρρα Λεόνε, και οι οποίοι τα αξιολογούν ως αξιόπιστα και τα διαβίβασαν στον ΟΗΕ. Εάν ευσταθούν τα συμπεράσματα της έκθεσης, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κατηγορίες για τέλεση εγκλημάτων πολέμου. Η έκθεση, έκτασης 31 σελίδων, συντάχθηκε με εντολή των αρχών του Κατάρ, το οποίο υποστηρίζει την συριακή αντιπολίτευση.

Στις φρικιαστικές φωτογραφίες εμφανίζονται σοροί κρατουμένων των συριακών δυνάμεων ασφαλείας που έχουν κατά περιπτώσεις διάφορα τραύματα από βασανιστήρια, όπως σημάδια από στραγγαλισμό ή βγαλμένα μάτια. Τα περισσότερα πτώματα, που ανήκουν ως επί το πλείστον σε νεαρούς, είναι αποστεωμένα και δείχνουν να έχουν υποστεί μακρά περίοδο ασιτίας.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από σύρο στρατονόμο που αυτομόλησε, έφυγε στο εξωτερικό και παρέδωσε τα στοιχεία σε μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης που συνεργάζονται με το Κατάρ. Ο σύρος αξιωματικός αναφέρεται με το ψευδώνυμο «Καίσαρας».

Οι αρχές του Κατάρ -η οποία στηρίζει ανοικτά την αντιπολίτευση και ζητά απομάκρυνση του Άσαντ- ανέθεσαν την εξέταση των στοιχείων και την σύνταξη έκθεσης σε τρεις νομικούς, με βάση το Λονδίνο, που έχουν θητεία σε διεθνή δικαστήρια για εκλήματα πολέμου.

Οι τρεις νομικοί είναι ο σερ Ντέσμοντ ντε Σίλβα, πρώην επικεφαλής εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου για τη Σιέρρα Λεόνε, ο Ντέιβιντ Κρέιν, που συμμετείχε στο ίδιο δικαστήριο και ο σερ Τζέφρι Νάις, εισαγγελέας στη δίκη του Μιλόσεβιτς.

Οι τρεις εξέτασαν τα στοιχεία -περίπου 55.000 φωτογραφίες- και εξέτασαν και τον ίδιο τον αυτομολήσαντα σύρο αξιωματικό σε περίοδο δέκα ημερών. Θεωρούν, όπως αναφέρουν στην έκθεση, αξιόπιστα τα στοιχεία και την πηγή και διαβίβασαν την έκθεση στον ΟΗΕ και σε ομάδες για την υπεράσπιση ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο λεγόμενος «Καίσαρας» υποστηρίζει ότι καθήκον του ήταν η φωτογράφιση των κρατουμένων και δεν ήταν ο ίδιος παρών σε βασανισμούς. Στην έκθεση περιγράφει ωστόσο ένα αυστηρά δοδημένο γραφειοκρατικό σύστημα.

Η διαδικασία που ακολοθείτο, υποστηρίζεται, αφορούσε κρατουμένους που είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τις συριακές δυνάμεις. Οι σοροί μεταφέρονταν σε στρατιωτικά νοσοκομείο, όπου πήγαιναν ένας ιατροδικαστικής και ένας δικαστικός για την έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου -στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, έργο του «Καίσαρα» ήταν η φωτογράφιση των πτωμάτων.

Ο πληροφοριοδότης υποστηρίζει ότι σκοπός της διαδικασίας ήταν αφ’ενός να εκδοθεί το πιστοποιητικό χωρίς οι οικογένειες των νεκρών να δουν τα πτώματα και αφ’ ετέρου να επιβεβαιωθεί ότι είχαν εκτελεστεί οι διαταγές για βασανισμό. Οι οικείοι ενημέρωνονταν ότι οι κρατούμενοι υπέστησαν ανακοπή ή είχαν προβλήματα με το αναπνευστικό.

Τα στοχεία που αφορούν την περίοδο από το Μάρτιο του 2011 μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιας έκτασης αναφορές περνούν τα συριακά σύνορα και οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι μπορούν να αποτελέσουν βάση για απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024