Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέρος του Αμβούργου κηρύχθηκε «επικίνδυνη περιοχή» μετά από ταραχές

Μέρος του Αμβούργου κηρύχθηκε «επικίνδυνη περιοχή» μετά από ταραχές

Σε καθεστώς «επικίνδυνης περιοχής» κηρύχθηκε τμήμα του Αμβούργου το Σαββατοκύριακο, με την αστυνομία να προχωρά σε εκατοντάδες ελέγχους προσώπων και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής να έχει εκδώσει 62 απαγορεύσεις διαμονής. Η κίνηση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις μέρους της αντιπολίτευσης στην πόλη, ακολουθεί την ένταση που είχε επικρατήσει προ ημερών σε διαδήλωση για την διατήρηση της αναρχο-αυτόνομης κατάληψης της Rote Flora και επίθεση σε αστυνομικό τμήμα που οδήγησε στον τραυματισμό τριών αστυνομικών.

Σε καθεστώς «επικίνδυνης περιοχής» κηρύχθηκε τμήμα του Αμβούργου το Σαββατοκύριακο, με την αστυνομία να προχωρά σε εκατοντάδες ελέγχους προσώπων και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής να έχει εκδώσει 62 απαγορεύσεις διαμονής.

Η κίνηση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις μέρους της αντιπολίτευσης στην πόλη, ακολουθεί την ένταση που είχε επικρατήσει προ ημερών σε διαδήλωση για την διατήρηση της αναρχο-αυτόνομης κατάληψης της Rote Flora και επίθεση σε αστυνομικό τμήμα που οδήγησε στον τραυματισμό τριών αστυνομικών.

Η κήρυξη τμήματος της πόλης σε «επικίνδυνη περιοχή» τέθηκε σε ισχύ το πρωί του Σαββάτου και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν γίνει 263 έλεγχοι προσώπων -επρόκειτο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ως επί το πλείστον για πρόσωπα «γνωστά στις αρχές».

Εκδόθηκαν 62 απαγορεύσεις διαμονής στην περιοχή και η αστυνομία ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.

Το μέτρο αφορά την Αλτόνα, το Ζανκτ Πάουλι και την Στέρνσαντσε -εντός της «επικίνδυνης περιοχής» βρίσκεται και η κατάληψη της Rote Flora. Το αυτόνομο πολιτιστικό κέντρο είναι έμβλημα της παραδοσιακά ισχυρής στο Αμβούργο γερμανικής αναρχικής κοινότητας.

Κονταροχτύπημα για την Rote Flora

Στο τέλος Δεκεμβρίου, στην περιοχή είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση για την διατήρηση της κατάληψης που κατέληξε σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη διαδήλωση της 21ης Δεκεμβρίου είχαν τραυματιστεί 120 αστυνομικοί και 500 πολίτες.

Τα πνεύματα έκτοτε είναι αρκετά τεταμένα στην πόλη και η αναζωπυρωθείσα ένταση έμεινε με δυσκολία στον εορταστικό «πάγο» Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ενώ επέστρεψε ξανά στη δημόσια σφαίρα η συζήτηση για την «δύσκολη» περιοχή του Αμβούργου, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του χρόνου ακολούθησε ο σοβαρός τραυματισμός τριών αστυνομικών σε αστυνομικό τμήμα του Ζανκτ Πάουλι.

Η απόφαση για την κήρυξη της «επικίνδυνης ζώνης» έχει πολώσει επίσης το πολιτικό κλίμα στο Αμβούργο, με τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και τους αντιπολιτευόμενους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να την υποστηρίζουν ενώ οι Πράσινοι, η Αριστερά αλλά και οι Φιλελεύθεροι (FDP) την επικρίνουν.

Το κοινοβούλιο της πόλης-κρατιδίου προχωρά τη Δευτέρα σε ειδική συνεδρίαση για την εξέταση των ταραχών της 21ης Δεκεμβρίου.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αμβούργου υπογράμμισε την «σαφή υποστήριξή της στην εξάντληση κάθε νόμιμου μέσου από την αστυνομία για την προληπτική αντιμετώπιση νέων επεισοδίων». Ανάλογη ήταν η στάση και της χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Αντιθέτως, το μεν κόμμα της Αριστέρας (Linke) ανέφερε ότι θεωρεί νομικά προβληματική την κήρυξη της ζώνης σε «επικίνδυνη περιοχή» ενώ επικριτικοί εμφανίστηκαν και οι Πράσινοι. Ακόμη και το κόμμα των Φιλελεύθερων εξέφρασε τον προβληματισμό του για την «αναλογικότητα» του μέτρου.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024