Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Μ.Βρετανία

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Μ.Βρετανία

Δεύτερη μέρα του 2014 και συνεχίζεται το κύμα μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προς τη Μεγάλη Βρετανία. Στο μεταξύ οι εξελίξεις προκαλούν πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Κάμερον, ιδιαίτερα εν όψει των ευρωεκλογών.

Δεύτερη μέρα του 2014 και συνεχίζεται το κύμα μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προς τη Μεγάλη Βρετανία. Στο μεταξύ οι εξελίξεις προκαλούν πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Κάμερον, ιδιαίτερα εν όψει των ευρωεκλογών.


Από τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς άρχισαν να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Βρετανίας τα πρώτα αεροπλάνα από Ρουμανία και Βουλγαρία κατάμεστα με πολίτες σε αναζήτηση εργασίας, λίγες μόλις ώρες μετά την άρση της απαγόρευσης ελεύθερης μετακίνησης μεταναστών από τις εν λόγω χώρες.

Η μετανάστευση από Ρουμανία και Βουλγαρία εξελίχθηκε σε εφιάλτη για την κυβέρνηση Κάμερον εν όψει των ευρωεκλογών, στις οποίες το κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ αναμένεται να δρέψει τους καρπούς της αντιευρωπαικής του υστερίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η αφιξη των πρώτων Ρουμάνων και Βούλγαρων μεταναστών κινητοποίησε τα μέσα ενημέρωσης που απέστειλαν δεκάδες ρεπόρτερ στα αεροδρόμια αλλά και ορισμένους βουλευτές που για καθαρά ιδιοτελείς λόγους βρέθηκαν στην αίθουσα αφίξεων και ρωτούσαν τους πρώτους επιβάτες τον λόγο της μετάβασης τους στο ΗΒ.


Αντιμεταναστευτική υστερία

Συμφωνα με μελέτη του συντηρητικού Ινστιτούτου Migration Watch, η Βρετανία αναμένεται να δεχθεί 50.000 ρουμάνους και βούλγαρους μετανάστες το χρόνο. Εκτίμηση που πριν επιβεβαιωθεί προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να αλλάξει το πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής για τους νέους μετανάστες από την ΕΕ. Με τους νέους κανονισμούς, αυτοί θα πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες έως ότου γίνουν δικαιούχοι επιδομάτων. Από τον Μάιο θα κληθούν να πληρώνουν για να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία.

Η αντιμεταναστευτική υστερία που προωθεί κυρίως ο συντηρητικός Τύπος, βρίσκει κάθετα αντίθετους τους εργοδότες, οι οποίοι προχώρησαν σε διαφήμιση 5.000 θέσεων εργασίας σε τοπικά μέσα στο Βουκουρέστι και τη Σόφια, ενώ το περιοδικό Εconomist σε άρθρο γνώμης καλωσορίζει τους νέους μετανάστες, υπογραμμίζοντας πως η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της Μ. Βρετανίας είναι πολλαπλάσια από το κόστος που προκαλούν στον κρατικό προυπολογισμό.

«Μπορεί τώρα να μην είστε ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι, αλλά πολύ σύντομα οι Βρετανοί θα συνειδοποιήσουν πως η παρουσία σας είναι εξαιρετικά θετική. Έχουμε την πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και μια ανοιχτή και ανεκτική στη διαφορετικότητα κοινωνία» αναφέρει ο Εconomist.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Deutsche Welle

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024