Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To σκάνδαλο με τις μίζες ανάγκασε τον Ερντογάν να αλλάξει τη μισή κυβέρνηση

To σκάνδαλο με τις μίζες ανάγκασε τον Ερντογάν να αλλάξει τη μισή κυβέρνηση

Σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο άλλαξε ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την πολιτική ένταση με αφορμή το σκάνδαλο με τις μίζες. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις τριών υπουργών, η μία εκ των οποίων προκάλεσε πάταγο. Το σκάνδαλο έριξε και τον Εγκεμέν Μπαγίς, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Ο Τύπος της χώρας γράφει ότι έρχεται και νέο κύμα συλλήψεων.

Σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο άλλαξε ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία με αφορμή το σκάνδαλο με τις μίζες.

Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις τριών υπουργών (Οικονομικών, Εσωτερικών Περιβάλλοντος), η μία εκ των οποίων προκάλεσε πάταγο, αφού ο παραιτηθείς υπουργός Περιβάλλοντος κάλεσε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Το σκάνδαλο έριξε και τον Εγκεμέν Μπαγίς, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης είχε σχεδόν προαναγγείλει και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπτνουλάχ Γκιουλ, ο οποίος σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει το κλίμα, διαβεβαίωσε ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς θα αντιμετωπιστούν από τη Δικαιοσύνη.

Ερντογάν και Γκιουλ συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προχώρησε στις ανακοινώσεις του.

Συνολικά αντικαταστάθηκαν δέκα υπουργοί. Εκτός από τους τρεις που παραιτήθηκαν και τον Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος φέρεται επίσης να εμπλέκεται στο σκάνδαλο, αποχώρησαν από την κυβέρνηση οι υπουργοί Μεταφορών, Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και Δικαιοσύνης, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Οι γιοι των τριών υπουργών που παραιτήθηκαν, όπως και 52 ακόμα άτομα, κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Όλοι έχουν προφυλακιστεί.

O ίδιος ο Ερντογάν εξακολουθεί να μιλά για «βρώμικο παιχνίδι» και συνωμοσία σε βάρος του ίδιου και της κυβέρνησής του.

Ερωτηθείς αν θεωρεί τα τεκταινόμενα «επιχείρηση διαφθοράς», ο Ερντογάν απαντά: «Πώς είναι δυνατόν; Είναι μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης. Αφού γίνεται λόγος για διαφθορά, από όσα έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα προκύπτει μήπως κάποια ζημιά σε βάρος του δημοσίου;»

Παραλήπτης των μηνυμάτων του πρωθυπουργού είναι κυρίως ο ισλαμιστής κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Για τον Ερντογάν «υποδεικνύεται» -χωρίς να κατονομάζεται ως υποκινητής- της έρευνας για τα σκάνδαλα.

Αλλά και ο Γκουλέν σηκώνει το γάντι, μιλώντας για «ψεύτες» -εννοώντας, χωρίς να κατονομάζει, τον Ερντογάν.

Οι αντεγκλήσεις Ερντογάν και Γκιουλέν, με τον δεύτερο να έχει μέχρι πρότινος σημαντική επιρροή στο τμήμα των ψηφοφόρων που κλίνουν προς τους ισλαμιστές, έχουν φτάσει ακόμη και σε κατάρες (με μόνο πρόσχημα το ότι ο ένας δεν κατονομάζει τον άλλον).

«Εκείνοι που λένε τους μουσουλμάνους ‘συμμορία’, ‘ληστές’, ‘δίκτυο’ και τους θεωρούν γορίλες, πιθήκους που έχουν καταφύγει στις φωλιές τους, αυτά δεν είναι παρά αντανάκλαση σαπισμένου τρόπου σκέψης» είπε ο Γκιουλέν σε νέο ηχογραφημένο μήνυμά του.

«Ο θεός βλέπει τους ψεύτες» προειδοποίησε.

Και νέες συλλήψεις;

Μερίδα του τουρκικού Τύπου γράφει την Πέμπτη ότι οι εισαγγελείς που προχώρησαν στην επιχείρηση προσαγωγών στις 17 Δεκεμβρίου έχουν ετοιμάσει το δεύτερο κύμα της επιχείρησης, το οποίο σχετίζεται με ποσά της τάξης των 100 δισ. δολαρίων και περίπου 30 πολιτικούς και επιχειρηματίες, ζητώντας από τις αστυνομικές αρχές να κάνουν τις προσαγωγές. Αυτό δεν συνέβη προς το παρόν λόγω άρνησης της αστυνομίας.

Η Taraf μάλιστα υποστηρίζει ότι εξαιτίας της στάσης αυτής της αστυνομίας, η εισαγγελία διεξάγει έρευνα σχετικά με τον νομάρχη, τον διοικητή ασφάλειας και τον διοικητή της διεύθυνσης δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Κωνσταντινούπολης.

Διαδηλώσεις και επεισόδια

Την ώρα που ο πρωθυπουργός γινόταν δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας, περίπου 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν.

Αργά το βράδυ σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μερίδας των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Η κινητοποιηση οργανώθηκε από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. «Η διαφθορά είναι παντού» και «Η αντίσταση είναι παντού» ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγιναν και άλλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, όπως στο Μπεσίκτας, σε μικρή απόσταση από το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν μηνύματα που καλούσαν σε άλλη μία διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του ίδιου του Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024