Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη Γερμανία βρίσκεται ο -ελεύθερος πλέον- Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Στη Γερμανία βρίσκεται ο -ελεύθερος πλέον- Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Στη Γερμανία έφτασε ο ρώσος πρώην μεγιστάνας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή. Την Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να απονείμει χάρη στον Χοντορκόφκσι, κάτι που έγινε μετά από μερικές ώρες. Ο ίδιος ο Χοντορκόφσκι δήλωσε ότι κατέθεσε αίτημα χάριτος, αλλά τόνισε ότι δεν παραδέχθηκε σε αυτό την ενοχή του.

Στη Γερμανία έφτασε ο ρώσος πρώην μεγιστάνας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή. Την Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να απονείμει χάρη στον Χοντορκόφκσι, κάτι που έγινε μετά από μερικές ώρες.

Αξιωματούχοι των ρωσικών φυλακών δήλωσαν ότι ο 50χρονος Χοντορκόφσκι είχε ζητήσει να του δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να επισκεφθεί την άρρωστη μητέρα του στη Γερμανία.

Ο πατέρας του πρώην μεγιστάνα δήλωσε στο Associated Press, ότι ο ίδιος και η σύζυγός του βρίσκονται ακόμα στη Μόσχα, αλλά ότι σκοπεύουν να μεταβούν στη Γερμανία, όπου η μητέρα του Χοντορκόφσκι είχε μεταβεί και παλαιότερα για νοσηλεία.

Ο Βλ.Πούτιν είχε δηλώσει ότι υπέγραψε την αίτηση χάριτος, επικαλούμενος ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο ίδιος ο Χοντορκόφσκι δήλωσε ότι κατέθεσε αίτημα χάριτος, αλλά τόνισε ότι δεν παραδέχθηκε σε αυτό την ενοχή του.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ίσως ο 50χρονος μεγιστάνας εξαναγκάστηκε να καταθέσει την αίτηση χάριτος.

Ο Χοντορκόφσκι ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην απελευθέρωσή του.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Βερολίνο ενήργησε «παρασκηνιακά» για την απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών «ασχολήθηκε εντατικά με την υπόθεση (Χοντορκόφσκι) παρασκηνιακά. Ενεπλάκη σε μεγάλο βαθμό για να οδηγήσει με επιτυχία σε λύσεις, με την υποστήριξη της καγκελαρίου και του υπουργείου Εξωτερικών» σημείωσε ο Ζάιμπερτ στην ανακοίνωσή του.

Την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι είχε εκφράσει νωρίτερα και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Μιχάηλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος εθεωρείτο κάποτε ο πλουσιότερος και ισχυρότερος άνδρας της Ρωσίας, συνελήφθη το 2003 και καταδικάσθηκε το 2005 σε κάθειρξη οκτώ ετών για φορολογικές απάτες.

Η ποινή του μετατράπηκε σε κάθειρξη συνολικά 14 ετών έπειτα από μία δεύτερη δίκη το 2010 για «κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα 23,5 δισ. δολαρίων».

Παρέμεινε φυλακισμένος για πάνω από δέκα χρόνια. Κανονικά, επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος, μετά το τέλος της ποινής του το 2014.

Θεωρείται ότι η απόφαση του Πούτιν να του απονείμει χάρη σχετίζεται με τις προσπάθειες να σταματήσουν οι επικρίσεις που δέχεται για την πολιτική του απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο Χοντορκόφσκι καταδικάστηκε επειδή εξέφραζε ανοιχτά τις απόψεις του κατά του Πούτιν.

Να σημειωθεί ότι κανένας άλλος ευρωπαίος ηγέτης δεν σχολίασε την είδηση για την απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι, η οποία έγινε σε μια περίοδο που επικρατεί ένταση ανάμεσα στην ΕΕ και την Ρωσία, εξαιτίας της απόρριψης μιας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ από την Ουκρανία.

«Η απελευθέρωση ή η φυλάκιση ορισμένων ανθρώπων δεν χρήζει κανενός σχολίου από την πλευρά μου» δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024