Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Λένιν διαδηλωτές στο Κίεβο

Αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Λένιν διαδηλωτές στο Κίεβο

Το άγαλμα του Λένιν στο κέντρο του Κιέβου, που φέρει συμβολική σημασία καθώς υποδεικνύει την κοινή ιστορία της Ουκρανίας με τη Ρωσία, έριξαν και έσπασαν με αξίνες διαδηλωτές οργισμένοι με την κυβερνητική στροφή στη Μόσχα και την απόρριψη της ΕΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί είχαν «πλημμύρισει» νωρίτερα την πρωτεύουσα ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Γιανούκοβιτς. Και την ώρα που διαδήλωναν η Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωνε τη διεξαγωγή έρευνας για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από ορισμένους πολιτικούς»...

Το άγαλμα του Λένιν στο κέντρο του Κιέβου, που φέρει συμβολική σημασία καθώς υποδεικνύει την κοινή ιστορία της Ουκρανίας με τη Ρωσία, έριξαν και έσπασαν με αξίνες διαδηλωτές οργισμένοι με την κυβερνητική στροφή στη Μόσχα και την απόρριψη της ΕΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί είχαν «πλημμύρισει» νωρίτερα την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε πως διαδηλωτές αποκαθήλωσαν το άγαλμα χρησιμοποιώντας μεταλλικές μπάρες και σκοινιά, και στη συνέχεια άρχισαν να σπάνε με σφυριά τα κομμάτια στέλνοντας μήνυμα στον Ουκρανό πρόεδρο και το Κρεμλίνο, το οποίο πιέζει το Κίεβο να ενταχθεί στη δική του τελωνειακή ένωση με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Δύο βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα ήταν παρόντες στη σκηνή, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αντρίι Τσεβτσένκο διαβεβαίωσε ότι η ευθύνη για την ενέργεια ανήκει σε μία μεμονωμένη ομάδα διαδηλωτών και ότι δεν τυγχάνει της έγκρισης του συνόλου του κινήματος.

Τους δρόμους του Κιέβου είχαν κατακλύσει νωρίτερα εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υψώνοντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητώντας την παραίτηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Την ίδια στιγμή που οι πολίτες διαδήλωναν, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωνε τη διεξαγωγή έρευνας για απόπειρα «κατάληψης της εξουσίας από ορισμένους πολιτικούς». Η έρευνα αφορά «παράνομες ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας» κατά τη δήλωση της εκπροσώπου SBU Λάντα Σαφόνοβα.

Η ταυτότητα των πολιτικών δεν διευκρινίστηκε.

Η ουκρανική αντιπολίτευση παραμένει στους δρόμους από την περασμένη εβδομάδα αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Γιανούκοβιτς, μετά και τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με θέμα τη «στρατηγική σύμπραξη» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ότι θέλει να ρίξει τη χώρα στην αγκαλιά της Μόσχας.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους διαδηλωτές να διευρύνουν το κίνημα αμφισβήτησης αποκλείοντας την έδρα της κυβέρνησης. Μέρος των διαδηλωτών εγκατέστησε σκηνές κοντά στην έδρα της κυβέρνησης και έστησε οδοφράγματα.

Εν τω μεταξύ, από τις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε την Κυριακή ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς για την πραγματοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα αποστολής συμφιλίωσης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον στο Κίεβο.

Το αντικείμενο της επίσκεψης της Κάθριν Αστον συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία ο κ. Μπαρόζο «επέμεινε στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην ένταση στην Ουκρανία με την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024