Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιέσεις με σκοπό τη φίμωση καταγγέλλει ο Guardian για τα έγγραφα Σνόουντεν

Πιέσεις με σκοπό τη φίμωση καταγγέλλει ο Guardian για τα έγγραφα Σνόουντεν

Υπερασπιζόμενος την απόφαση του Guardian να δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο διευθυντής της εφημερίδας κατήγγειλε σειρά πιέσεων και εκφοβισμών με σκοπό τη «φίμωση» των αποκαλύψεων. Μιλώντας ενώπιον επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο διευθυντής της εφημερίδας Άλαν Ρουσμπρίτζερ είπε πως «δεν εκφοβιζόμαστε, αλλά ούτε και θα συμπεριφερθούμε ανεύθυνα».

Υπερασπιζόμενος την απόφαση του Guardian να δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο διευθυντής της εφημερίδας κατήγγειλε σειρά πιέσεων και εκφοβισμών με σκοπό τη «φίμωση» των αποκαλύψεων.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο διευθυντής της εφημερίδας Άλαν Ρουσμπρίτζερ είπε πως «δεν εκφοβιζόμαστε, αλλά ούτε και θα συμπεριφερθούμε ανεύθυνα».

Ο διευθυντής ανέφερε πως όταν τα έγγραφα έφτασαμ στην εφημερίδα, ξεκίνησε επισκέψεις από αξιωματούχους που ήθελαν όχι μόνο να αποτρέψουν τη δημοσιοποίησή τους αλλά και να τα αποσπάσουν από την εφημερίδα για να τα καταστρέψουν.

«Ο ίδιος συναντήθηκα πάνω από 100 φορές με μέλη κυβερνητικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληροφοριών, τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ηταν μια επιχείρηση ταπεινωτικής πίεσης» κατέθεσε.

Σημειώθηκαν επίσης κατασχέσεις αρχείων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εφημερίδας, καθώς και σωρεία τηλεφωνημάτων κυρίως από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Παράλληλα διατυπώνονταν συνεχώς απειλές για πιθανή σύλληψη του ίδιου και των δημοσιογράφων που υπέγραφαν τα επίμαχα ρεπορτάζ.

Η μόνιμη επωδός στις οχλήσεις αυτές ήταν, όπως επισημαίνει ο Ράσμπριτζερ, το επιχείρημα ότι «μια τυχόν ανεύθυνη πράξη εκ μέρους της εφημερίδας θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της ακρόασης ο διευθυντής ερωτήθη από ένα μέλος της επιτροπής κατά πόσο «αγαπάει την πατρίδα του». «Ασφαλώς και την αγαπάω. Είμαστε πατριώτες, αλλά εξίσου με την πατρίδα μας υποστηρίζουμε τη φύση και τη λειτουργία της δημοκρατίας, τη φύση και τη λειτουργία του ελεύθερου Τύπου, το γεγονός ότι ο οποιοσδήποτε σε αυτή τη χώρα δικαιούται να συζητεί και να δημοσιεύσει» απάντησε ο Ράσμπριτζερ. Εξήγησε δε ότι οι δημοσιογράφοι του «Guardian» «εξετάζουν αργά και με μεγάλη υπευθυνότητα τα έγγραφα που αποκαλύπτει ο Σνόουντεν».

Σε δήλωσή της στους «New York Times», μια πηγή από τον «Guardian» που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της τόνισε πως «μετά την ενδελεχή εξέταση των εγγράφων του Σνόουντεν, διαπιστώσαμε πως ενδιαφέρουν όχι μόνο την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά και αυτές της Κίνας και της Ρωσίας. Γι’ αυτό, οι δημοσιογράφοι από τις διάφορες χώρες που θα αντήλλασσαν πληροφορίες έπρεπε να συναντιούνται κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και προστασίας».

«Οι συναντήσεις αυτές γίνονταν σε δωμάτια χωρίς παράθυρα και με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές του δωματίου εκτός πρίζας. Οι υπολογιστές μέσα στους οποίους είχαν αποθηκευτεί τα απόρρητα έγγραφα έπρεπε να μη διαθέτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ οι ρεπόρτερ που ήθελαν να συναντήσουν συναδέλφους τους έπρεπε να ταξιδέψουν και να παραδώσουν τις πληροφορίες χέρι με χέρι, κι ας κοστίζει αυτό χρήματα στην εφημερίδα» αναφέρει.

Ο Ράσμπριτζερ κατέθεσε επίσης στην κοινοβουλευτική επιτροπή πως μέχρι στιγμής έχει δημοσιευτεί μόλις το 1% από τα 58.000 απόρρητα έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν. Οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν, είπε, ακολουθώντας τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

«Δεν έχουμε δημοσιεύσει κανένα όνομα και δεν έχουμε χάσει τον έλεγχο για κανένα έγγραφο» υπογράμμισε». Και κατέληξε: «Ολα ξεκίνησαν όταν μάθαμε ότι 850.000 άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε κάποια τμήματα των απόρρητων πληροφοριών και ότι ένας 29χρονος από τη Χαβάη (σ.σ: εννοεί τον Σνόουντεν) που πλέον δεν εργαζόταν καν για την αμερικανική κυβέρνηση είχε ακόμη πρόσβαση σε αυτές» και ήθελε να τις δημοσιεύσει για να αποδειχθεί ότι πολλές κυβερνήσεις παρακολουθούν παράνομα και πιο μεθοδικά από ποτέ δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024