Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Δεν θα δεχθούμε ρωσικό βέτο για τη συμφωνία με την Ουκρανία

ΕΕ: Δεν θα δεχθούμε ρωσικό βέτο για τη συμφωνία με την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχθεί ένα ρωσικό «βέτο» για το θέμα της υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας. «Δεν θα υποκύψουμε στις εξωτερικές πιέσεις, και κυρίως από τη Ρωσία» πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε την άρνησή του για υπογραφή της συμφωνίας, αλλά χωρίς να κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχθεί ένα ρωσικό «βέτο» για το θέμα της υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η εποχή της «περιορισμένης κυριαρχίας έχει τελειώσει στην Ευρώπη» τόνισε ο Μπαρόζο.

«Δεν θα υποκύψουμε στις εξωτερικές πιέσεις, και κυρίως από τη Ρωσία» πρόσθεσε.

«Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι μία συνθήκη που αφορά μια διμερή συμφωνία να επιτρέπει ένα πιθανό βέτο από μια τρίτη χώρα. Αυτό είναι αντίθετο σε όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπό την πίεση της Μόσχας, η ουκρανική κυβέρνηση «πάγωσε» τα σχέδια υπογραφής της συμφωνίας με την Ευρώπη, πλήττοντας τα σχέδια της ΕΕ για την οικοδόμηση στενότερων σχέσεων με τους ανατολικούς της γείτονες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να αλλάξει τη στάση του προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προτείνοντας προς την ουκρανική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της κεντρικής τράπεζας της χώρας οικονομικά κίνητρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Βίλνιους.

Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, μία συμβιβαστική πρόταση συμφωνήθηκε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών, την οποία την Παρασκευή αρνήθηκε να υπογράψει ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν έχει την πολυτέλεια να θυσιάσει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Μόσχα -η οποία αντιτίθεται στην υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρώπη- για τη σχέση με την ΕΕ.

Ο Β.Γιανούκοβιτς υπερασπίστηκε την απόφασή του, λέγοντας ότι η προσφορά των 600 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ είναι «ταπεινωτική».

Ωστόσο, σε σχόλιά του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του την Παρασκευή, ο Β.Γιανούκοβιτς ανέφερε ότι η Ουκρανία σκοπεύει ακόμα να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αρκετά σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν».

Ανάμεσα στα βήματα αυτά είναι ένα «πρόγραμμα των κοινών μέτρων με στόχο την προσαρμογή της ουκρανικής οικονομίας στις νέες πραγματικότητες», καθώς και η ελαχιστοποίηση των «αρνητικών συνεπειών» για τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι όλες οι πλευρές «ήταν πολύ κοντά» στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τις πιέσεις από το εξωτερικό» είπε. «Έχουμε ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι, βοηθώντας την Ουκρανία να μετατραπεί, όπως και άλλες χώρες, σε αυτό που αποκαλούμε «νέες χώρες-μέλη». Αλλά πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς υπολογισμούς» επισήμανε.

Νωρίτερα, οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζουν «έντονα» την πίεση που ασκεί η Μόσχα στην Ουκρανία για τη μη υπογραφή της συμφωνίας. Να σημειωθεί ότι ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατηγορήσει την ΕΕ για «εκβιασμό».

«Παρέμεινε το στάτους κβο. Ο ουκρανός πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει προς την σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε κατηγορώντας την ουκρανική ηγεσία ότι επέλεξε έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά. «Είναι μία ήττα για την Ουκρανία» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επέρριψαν την ευθύνη της αποτυχίας των συνομιλιών στον Γιανούκοβιτς, αλλά τόνισαν ότι η πόρτα παραμένει ανοικτή για τη οικοδόμηση στενότερων σχέσεων με την Ουκρανία.

Κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις εξέθεσε λεπτομερώς τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας, στα οποία περιλαμβάνονται οι υψηλές τιμές που είναι υποχρεωμένη να πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει στο μέλλον με φυσικό αέριο την Ουκρανία, αν και οι δυνατότητές της για να το κάνει επί μακρόν είναι περιορισμένη.

Στην τρίτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανατολική Σύμπραξη (Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν) στο Βίλνιους, συμφωνήθηκε η μονογραφή συμφωνιών σύνδεσης με την Γεωργία και τη Μολδαβία, η υπογραφή των οποίων θα γίνει σε διάστημα μηνών, και στην υπογραφή συμφωνίας για τη χαλάρωση του καθεστώτος των αδειών εισόδου με το Αζερμπαϊτζάν.

Ανθρώπινη αλυσίδα σχηματίζουν διαδηλωτές

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία ένωσαν τα χέρια τους και σχημάτισαν μία συμβολική αλυσίδα που ενώνει τη χώρα τους με την Ευρώπη, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στην άρνηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Κρατώντας ουκρανικές σημαίες και σημαίες της ΕΕ και φωνάζοντας «Η Ουκρανία είναι η Ευρώπη», οι διαδηλωτές δημιούργησαν μια αλυσίδα από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου προς τα δυτικά.

Σύμφωνα με έναν από τους διοργανωτές της κινητοποίησης αυτής, τον Αλεξάντερ Παχαλτσούκ, «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν τα χέρια σε όλες τις πόλεις, από το Κίεβο μέχρι τα δυτικά σύνορα» της χώρας με την Πολωνία, μέλος της ΕΕ.

Περίπου 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πήραν μέρος στην κινητοποίηση στη Λβιβ, κεντρική πόλη της δυτικής Ουκρανίας.

«Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας θέλει να ενσωματωθεί στην Ευρώπη» είπε διαδηλωτής από τη Λβιβ.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024