Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε «κλοιό» λιτότητας και το 2014 η Πορτογαλία, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε

Σε «κλοιό» λιτότητας και το 2014 η Πορτογαλία, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε

Αντιμέτωποι με έναν ακόμη χρόνο σκληρής λιτότητας έρχονται οι Πορτογάλοι, καθώς το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την Τρίτη τον προϋπολογισμό του 2014 που περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αυξήσεις φόρων που ανέρχονται συνολικά σε 3,9 δισ. ευρώ. Η έγκριση του προϋπολογισμού ήλθε εν μέσω διαδηλώσεων έξω από το Κοινοβούλιο, όπου χιλιάδες πολίτες φώναζαν συνθήματα για την παραίτηση της κυβέρνησης. Σε κλοιό διαδηλωτών τέσσερα υπουργεία.

Αντιμέτωποι με έναν ακόμη χρόνο σκληρής λιτότητας έρχονται οι Πορτογάλοι, καθώς το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την Τρίτη τον προϋπολογισμό του 2014 που περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αυξήσεις φόρων που ανέρχονται συνολικά σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2014 υιοθετήθηκε από τους βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο, ο οποίος διαθέτει 132 από τις 230 έδρες του Κοινοβουλίου.

Το σύνολο της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ψήφισε κατά.

Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης πολλές χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν μπροστά από το Κοινοβούλιο κατόπιν αιτήματος της κύριας συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGTP, διαμαρτυρόμενοι για τις μειώσεις των εισοδημάτων και των κοινωνικών επιδομάτων.

Περίπου 200 διαδηλωτές εισήλθαν σε τέσσερα υπουργεία στη Λισαβόνα για να διαμαρτυρηθούν για τις νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Οι διαδηλωτές, που πρόσκεινται στο συνδικάτο CGTP, συγκεντρώθηκαν στις αίθουσες εισόδου των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Οικονομίας και απαίτησαν να γίνουν δεκτοί από τους υπουργούς για να τους εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα λιτότητας.

«Εισήλθαμε με ειρηνικό τρόπο. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον προϋπολογισμό, ούτε τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν» δήλωσε ένα από τα ηγετικά στελέχη του συνδικάτου CGTP, ο Λιμπέριο Ντομίνγκες.

Στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιο.

«Έχει έρθει η ώρα να παραιτηθεί η κυβέρνηση», «Δεν θέλουμε φασίστες στην εξουσία», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ κάποιοι εξ αυτών κρατούσαν πανό που έγραφαν «έξω η κυβέρνηση».

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του CGTP έγινε για λίγο δεκτή από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Έλντερ Ροζαλίνιο, ο οποίος και τους είπε όπως δήλωσαν οι ίδιοι, ότι τα μέτρα λιτότητας είναι απαραίτητα.

«Ο προϋπολογισμός του 2014 συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα που θα επιτρέψει στην Πορτογαλία να ανακτήσει την χρηματοπιστωτική της αυτονομία και να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της χρηματοπιστωτικής βοήθειας, όπως προβλέπεται τον Ιούνιο του 2014, δήλωνε νωρίτερα στη Βουλή η Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024