Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ανήκουμε στην Ευρώπη» φωνάζουν εκατό χιλιάδες Ουκρανοί

«Ανήκουμε στην Ευρώπη» φωνάζουν εκατό χιλιάδες Ουκρανοί

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Κιέβου για να διαδηλώσουν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να αναστείλει τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, με φόντο την άρνηση αποφυλάκισης της Γιούλια Τιμοσένκο. Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, η οποία φέρεται να είναι η μεγαλύτερη στη χώρα από την Πορτοκαλί Επανάσταση. Συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας και χρήση δακρυγόνων.

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Κιέβου την Κυριακή για να διαδηλώσουν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να αναστείλει τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στη μαζική συγκέντρωση, η οποία φέρεται να είναι η μεγαλύτερη στη χώρα από το 2004 και την Πορτοκαλί Επανάσταση.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό και να κατευθυνθούν σε κυβερνητικά κτίρια. Ξέσπασαν συγκρούσεις με τους άνδρες ασφαλείας.

Το πλήθος, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά, έφτασε στην Ευρωπαϊκή Πλατεία, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Θέλω να ζω στην Ευρώπη» και «η Ουκρανία είναι τμήμα της Ευρώπης».

Μια αντίπαλη, φιλοκυβερνητική διαδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε άλλο σημείο της πόλης, συγκέντρωσε μόλις 10.000 άτομα.

Πριν από λίγες ημέρες, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αντί για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, θα επιδιώξει τη σύσταση κοινής επιτροπής για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΕΕ.

Νωρίτερα, είχε απορρίψει το σχέδιο νόμου που θα επέτρεπε να μεταφερθεί η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, στη Γερμανία για θεραπεία στην πλάτη της.

«Θέλουμε να είμαστε μαζί με την Ευρώπη» δήλωσε στο Associated Press ο 62χρονος Βολοντμίρ Μνίκχ. «Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν μέλλον και να μην τους ασκεί πιέσεις η Ρωσία».

Αρκετές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο, ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, η διαδήλωση της Κυριακής ήταν η μεγαλύτερη από όλες.

Η ουκρανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την απόφασή της, λέγοντας ότι επρόκειτο για κίνηση τακτικής. Η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί να δυσαρεστήσει τη Ρωσία που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της σε φυσικό αέριο.

Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση ευρωπαίος Επίτροπος, ακύρωσε -μετά τις ανακοινώσεις της ουκρανικής κυβέρνησης- το ταξίδι του στην Ουκρανία, το οποίο θα πραγματοποιούσε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 28 και 29 Νοεμβρίου, οπότε επρόκειτο να υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024