Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πιέσεις της Ευρωβουλής για μεταφορά της έδρας της μόνιμα στις Βρυξέλλες

Πιέσεις της Ευρωβουλής για μεταφορά της έδρας της μόνιμα στις Βρυξέλλες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε αλλαγή συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να γίνουν οι Βρυξέλλες μόνιμη έδρα του Σώματος και να μην αναγκάζονται οι ευρωβουλευτές να μετακινούνται ανάμεσα σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε αλλαγή συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να γίνουν οι Βρυξέλλες μόνιμη έδρα του Σώματος και να μην αναγκάζονται οι ευρωβουλευτές να μετακινούνται ανάμεσα σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Τετάρτη ψήφισμα, το οποίο αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θα ήταν αποτελεσματικότερο, οικονομικότερο και περιβαλλοντικά φιλικότερο εάν είχε την έδρα του σε ένα μόνο τόπο» και ζητά αλλαγή της συνθήκης, προκειμένου να μην αποφασίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ την έδρα της Ευρωβουλής, αλλά το ίδιο το Σώμα.

Οι 483 από τους 658 παρόντες ευρωβουλευτές -σε σύνολο 766- ενέκριναν το κείμενο του ψηφίσματος, 141 ευρωβουλευτές το καταψήφισαν και άλλοι 34 απείχαν.

Η Γαλλία έχει αντιταχθεί στις προσπάθειες των ευρωβουλευτών να μετακινηθεί η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στην πρόταση.

«Το περιοδεύον τσίρκο μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου μάς γελοιοποιεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο βρετανός συντηρητικός ευρωβουλευτής Άσλεϊ Φοξ που συνέταξε το ψήφισμα.

Όπως είπε, η μετακίνηση χιλιάδων βουλευτών, υπαλλήλων, δημοσιογράφων, μεταφραστών και άλλων από πόλη σε πόλη στοιχίζει κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια ευρώ και ευθύνεται για την εκπομπή 19.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

«Οι καιροί αλλάζουν και αυτό που κάποτε ήταν σύμβολο της συμφιλίωσης (μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας) το 1950, είναι πλέον σύμβολο σπατάλης: σπατάλης χρόνου, ενέργειας και χρημάτων των φορολογουμένων» κατέληξε.

Το Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, είχε επιλεγεί ως η έδρα της Ευρωβουλής ως σύμβολο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης στην Ευρώπη λόγω της εγγύτητας της πόλης με τη Γερμανία.

Μέχρι σήμερα, όλες οι προσπάθειες που είχαν γίνει για να αλλάξει η κατάσταση προσέκρουαν σε ένα νομικό πρόβλημα: στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που έχουν υπογράψει όλα τα μέλη καθορίζεται με σαφήνεια ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την έδρα του στο Στρασβούργο και εκεί θα πρέπει να διεξάγονται οι ολομέλειες.

Θα χρειαζόταν κατά συνέπεια μια ομόφωνη απόφαση των χωρών-μελών για να τροποποιηθούν οι συνθήκες, μια διαδικασία που θεωρείται καταδικασμένη εκ των προτέρων, εξαιτίας της διαφωνίας της Γαλλίας.

Οι ευρωβουλευτές προωθούν διαδικασία αναθεώρησης των κοινοτικών συνθηκών, που θα μπορούσε να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία των χωρών-μελών και όχι με ομοφωνία, ώστε να αποφασίζει μόνο του το Ευρωκοινοβούλιο για την έδρα του και για την εσωτερική του οργάνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024