Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με υπερεξουσίες ελπίζει ο Μαδούρο να τιθασεύσει πληθωρισμό και ελλείψεις

Με υπερεξουσίες ελπίζει ο Μαδούρο να τιθασεύσει πληθωρισμό και ελλείψεις

Μετά την κατάληψη γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο για μια τηλεόραση plasma, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, κινείται στην απόκτηση υπερεξουσιών. Χάρη στην αντικατάσταση βουλευτού της αντιπολίτευσης με υποστηρικτή του, ο Μαδούρο πήρε ήδη το πρώτο «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο.

Μετά την κατάληψη γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο για μια τηλεόραση plasma, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, κινείται στην απόκτηση υπερεξουσιών.

Χάρη στην αντικατάσταση βουλευτή της αντιπολίτευσης με υποστηρικτή του, ο Μαδούρο πήρε ήδη το πρώτο «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο την Παρασκευή.

Ο Μαδούρο θεωρεί απαραίτητες τις υπερεξουσίες (δυνατότητα να κυβερνά με διατάγματα για 12 μήνες), ώστε να μπορέσει να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να αντιμετωπίσει την έλλειψη βασικών αγαθών από τα ράφια και να δαμάσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει με περίπου 50% ετησίως.

Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος και όλη η κυβέρνηση έχουν κηρύξει πόλεμο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, θεωρώντας ότι ανεβάζουν αδικαιολόγητα τις τιμές, προκειμένου να πλήξουν -μέσω του καταναλωτή που χάνει σε αγοραστική δύναμη- την κυβέρνηση.

Πρόσφατη ήταν η «άλωση» γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, προκειμένου ο κόσμος να αποκτήσει φθηνά είδη. Επί ώρες χιλιάδες πολίτες περίμεναν υπομονετικά έξω από τα καταστήματα για να πάρουν σε «λογικές τιμές» τηλεοράσεις plasma, ηλεκτρικές συσκευές και ό,τι άλλο είχε μείνει στα ράφια.

Δεν έλειψαν φυσικά και τα παρατράγουδα, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν λεηλασίες. Έγιναν και συλλήψεις, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει με κανέναν τρόπο να ακουστεί η λέξη «πλιάτσικο» που θα θυμίσει τις λεηλασίες στα καταστήματα του Καράκας το Φεβρουάριο του 1989.

Τότε, πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν ο Κάρλος Αντρες Πέρες, ο οποίος μόλις είχε επανεκλεγεί. Παρά τις «κορώνες» που είχε χρησιμοποιήσει προεκλογικά κατά του ΔΝΤ, αποδέχθηκε τελικά δάνειο, συνοδευόμενο από σκληρά μέτρα. Ο κόσμος εξαγριώθηκε, κατέβηκε στους δρόμους και άρχισε το πλιάτσικο.

Η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς και έναν πρόεδρο αποδυναμωμένο.

Την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο Μαδούρο όσο και υπουργοί του εμφανίζονταν συχνά στους τηλεοπτικούς δέκτες, εξαπολύοντας επιθέσεις σε επιχειρηματίες που ανεβάζουν αδικαιολόγητα τις τιμές.

Μάλιστα προαναγγέλλονται «παρεμβάσεις» (όπως αυτή στα ηλεκτρικά είδη) και σε επιχειρήσεις ρουχισμού, παιχνιδιών κλπ προκειμένου ο κόσμος να αποκτήσει αγαθά σε λογικές τιμές. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με αυστηρές ποινές.

Πίσω από τις υπερεξουσίες του προέδρου, η Αντιπολίτευση, ο ηγέτης της οποίας έχασε για λίγες ψήφους την προεδρία, καταγγέλλει άλλη μία απόπειρα φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής.

«Κάθε φορά που ο Μαδούρο εμφανίζεται στην τηλεόραση για να τα βάλει με μια επιχείρηση, ένας ακόμα ξένος επενδυτής φεύγει από την Βενεζουέλα» δήλωσε ο παρ’ ολίγον πρόεδρος Ενρίκε Καπρίλες.

Ο ίδιος θεωρεί ότι όλο αυτό γίνεται για να γλιτώσει ο Μαδούρο την εκλογική συντριβή στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση από την πλευρά της τον κατηγορεί ότι συντάσσεται με όσους κλέβουν τον κόσμο.

Ελάχιστοι βέβαια πιστεύουν ότι με αυτού του είδους τις παρεμβάσεις θα ελεγχθεί ο πληθωρισμός. Όπως επισημαίνει η El Pais, στην αρθρογραφία των τελευταίων ημερών στον Τύπο της Βενεζουέλας εκφράζεται και μια απογοήτευση για το γεγονός ότι μετά από 15 χρόνια «βολιβαριανής επανάστασης», ο κόσμος σπεύδει με τέτοια μανία να προμηθευθεί καταναλωτικά αγαθά.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος: «Κανείς δεν σχολιάζει τα αντίσκηνα που στήνουν οι αμερικάνοι έξω από τα καταστήματα της Apple, μόλις κυκλοφορήσει ένα νέο μοντέλο» σχολίασε ο στρατηγός Γκαρσία, ενώ ο Χόρχε Ροντρίγκες, δήμαρχος της πόλης Λιμπερταδόρ και οπαδός του Τσάβες, το πήγε ένα βήμα παρακάτω: «αυτό που γίνεται εδώ δεν έχει καμία σχέση με τις ψεύτικες προσφορές του καπιταλισμού. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια να διορθωθούν οι τιμές σε μόνιμη βάση.»

Ο απλός κόσμος εμφανίζεται βέβαια ικανοποιημένος με τα φθηνά είδη, αλλά και προβληματισμένος. Αρκετοί δηλώνουν ότι αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει συμβεί, καθότι οι μεγάλες αλυσίδες κλέβουν τον κόσμο με τις τιμές, άλλοι όμως αναρωτιούνται: «και όταν θα τελειώσουν αυτά τα προϊόντα από τα ράφια, τι θα κάνουμε»;

Για την ώρα ο Μαδούρο, που δεν έχει το χάρισμα και τη δημοφιλία του Τσάβες, αποκτά υπερεξουσίες για να λύσει, όπως εκτιμά, το οικονομικό πρόβλημα. Το μυαλό του είναι στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, αλλά και σε ορισμένους στις τάξεις του Στρατού που ίσως θελήσουν να εκμεταλλευθούν την οικονομική και κοινωνική συγκυρία για να ενισχύσουν τη θέση τους.

Σε αντίθεση με τον Τσάβες, ο Μαδούρο δεν υπήρξε ποτέ στέλεχος των Ένοπλων Δυνάμεων, αλλά ο «εκλεκτός», που ο ίδιος ο μακαρίτης ο πρόεδρος είχε φέρει στο προσκήνιο.

Εντελώς συμπτωματικά, ο επίσης μακαρίτης πρόεδρος Κάρλος Αντρες Πέρες που είχε αντιμετωπίσει τις λεηλασίες του 1989, βρήκε απέναντί του λίγα χρόνια αργότερα τον αντισυνταγματάρχη Ούγκο Τσάβες να προσπαθεί να τον ανατρέψει με πραξικόπημα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024