Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας

Στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας

Επίσημη επίσκεψη, την πρώτη τόσο υψηλού επιπέδου εδώ και χρόνια, πραγματοποιούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με φόντο τη δύσκολη συγκυρία που περνούν στις σχέσεις του Καΐρου με την Ουάσιγνκτον. Μέρος της επίσκεψης ενδέχεται να είναι, σύμφωνα με αιγύπτιους αξιωματούχους, και η «διερεύνηση» εξοπλιστικών συμφωνιών.

Επίσημη επίσκεψη, την πρώτη τόσο υψηλού επιπέδου εδώ και χρόνια, πραγματοποιούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με φόντο τη δύσκολη συγκυρία που περνούν στις σχέσεις του Καΐρου με την Ουάσιγνκτον.

Μέρος της επίσκεψης ενδέχεται να είναι, σύμφωνα με αιγύπτιους αξιωματούχους, και η «διερεύνηση» εξοπλιστικών συμφωνιών. Προ δύο ημερών, εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών είχε αναφέρει στο ρωσικό Ria Novosti πως το Κάιρο επιθυμεί ενίσχυση των σχέσεων με την Μόσχα σε όλους τους τομείς, ανάμεσά τους και εκείνον του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έφτασαν την Πέμπτη στο Κάιρο.

Ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Φαχμί και το απόγευμα θα γίνει τετραμερής συνάντηση και με τον Σεργκέι Σόιγκου και τον αιγύπτιο υπουργό Άμυνας στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι (που κρατά ουσιαστικά και τα ηνία στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό).

«Στοχεύουμε σε συνεργασία με τη ΡΩσία σε ποικίλους τομείς» ανέφερε ο Φαχμί, λέγοντας πως επιδίωξη του Καΐρου είναι «ισχυρές, διαρκείς και σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία».

Οι ΗΠΑ προχώρησαν τον τελευταίο μήνα σε πάγωμα της παροχής κονδυλίων στην Αίγυπτο, εντείνοντας τις ανησυχίες στο Κάιρο για τις επιπτώσεις που θα έχει η πολιτική αστάθεια στις σχέσεις με τον μέχρι τώρα σημαντικότερο εταίρο της στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Σε ερώτηση για το εάν η Αίγυπτος προσπαθεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ, ο Φαχμί απάντησε πως «δεν ψάχνουμε αντικαταστάτη για κανέναν, το βάρος της Ρωσίας είναι τέτοιο που δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαταστάτης».

Από τη δεκαετία του 1950 και για περίπου 20 χρόνια, η Μόσχα ήταν στενός σύμμαχος του Καΐρου επί Νάσερ. Το 1972, ο αιγύπτιος πρόεδρος Σαντάτ είχε ξεκινήσει την στροφή προς την Ουάσινγκτον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024