Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στις 18 Νοεμβρίου η προεδρική επιστροφή της Κριστίνα Φερνάντες

Στις 18 Νοεμβρίου η προεδρική επιστροφή της Κριστίνα Φερνάντες

Στις 18 Νοεμβρίου επιστρέφει στα καθήκοντά της η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου της προεδρίας. Η Φερνάντες απουσίασε έξι εβδομάδες απουσίας λόγω προβλημάτων υγείας. Η επιστροφή θα είναι σταδιακή, αφού για τις επόμενες 30 μέρες απαγορεύονται τα αεροπορικά ταξίδια.

Στις 18 Νοεμβρίου επιστρέφει στα καθήκοντά της η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου της προεδρίας.

Η Φερνάντες απουσίασε έξι εβδομάδες απουσίας λόγω προβλημάτων υγείας. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση αιματώματος από την κρανιακή κοιλότητα, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε και καρδιακές αρρυθμίες.

Η επιστροφή θα είναι σταδιακή, αφού για τις επόμενες 30 μέρες απαγορεύονται τα αεροπορικά ταξίδια.

Οι απαραίτητες καρδιολογικές και νευρολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι η υγεία της εξελίσσεται ομαλά, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας.

Ένα είναι σίγουρο: η Αργεντινή στην οποία «επιστρέφει» η Κριστίνα Φερνάντες έχει αλλάξει πολύ, και ας ήταν μικρό το διάστημα της απουσίας της.

Στις 27 Οκτωβρίου, οι πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες για να ανανεώσουν μέρος του Κογκρέσου. Το εκλογικό αποτέλεσμα διέψευσε μεν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι οι περονιστές θα έχαναν την πλειοψηφία στα δύο Σώματα, καθόρισε δε σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει των προεδρικών του 2015.

Το αποτέλεσμα της κάλπης έκλεισε οριστικά μια συζήτηση που ποτέ δεν άνοιξε, τουλάχιστον επίσημα: οι περονιστές διατήρησαν τον έλεγχο του Κογκρέσου, όμως δεν διαθέτουν τέτοια πλειοψηφία που να επιτρέπει τη συνταγματική αναθεώρηση και το δικαίωμα σε τρίτη συνεχόμενη προεδρική θητεία.

Η κούρσα για τις προεδρικές του 2015 έχει ξεκινήσει. Ο αιώνιος αντίπαλος της Φερνάντες, ο κυβερνήτης του Μπουένος Αϊρες Μαουρίσιο Μάκρι, έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στον νικητή των πρόσφατων ενδιάμεσων εκλογών, τον περονιστή Σέρχιο Μάσα (υπουργό της Φερνάντες), ο οποίος αποφάσισε να χαράξει τη δική του πορεία. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα διεκδικήσει και εκείνος την προεδρία.

Με το βλέμμα στο «χρίσμα» που ίσως λάβει από την πρόεδρο είναι και ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας και κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Αϊρες, Ντανιέλ Σιόλι.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη επαρχία ψηφίζει περίπου το 40% του εκλογικού σώματος και το αποτέλεσμα «βγάζει» πρόεδρο. Το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι περονιστές εκεί συνήθως ξεπερνά το 60%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση της Φερνάντες σε ένα θέμα που φαίνεται ότι έκλεισε οριστικά την περασμένη εβδομάδα: το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε το νόμο για τα ΜΜΕ, ο οποίος βάζει πλαφόν στις άδειες που μπορεί να έχει στην κατοχή του ένας όμιλος ή επιχείρηση.

Ο νόμος αυτός είχε εξελιχθεί σε σίριαλ πέντε ετών με πολλά επεισόδια. Κυρίως όμως αποτέλεσε μια προσωπική μάχη μεταξύ της προέδρου και του πανίσχυρου Ομίλου ΜΜΕ που εκδίδει -μεταξύ άλλων- την εφημερίδα Clarin.

Η εφημερίδα αυτή κάποτε στήριζε την πρόεδρο, αλλά και τον σύζυγό της τέως πρόεδρο Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007), όμως η ρήξη ήρθε το 2008, όταν το Κογκρέσο πέρασε τη νομοθεσία για τους δασμούς στα αγροτικά προϊόντα. Τότε ξέσπασε και ένας πόλεμος μεταξύ της προέδρου και του αγροτικού τομέα.

Επίσης, όπως αναφέρεται στον Τύπο της Αργεντινής, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί και ανασχηματισμός της κυβέρνησης για τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ρυθμός που θα γίνουν όλα αυτά εξαρτάται από τους «καρδιακούς ρυθμούς» που θα δείξουν οι εξετάσεις στην Φερνάντες.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024