Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περισσότερο ελεύθερο χρόνο ζητά η «γενιά Υ»

Περισσότερο ελεύθερο χρόνο ζητά η «γενιά Υ»

Θέλουν μία καλοπληρωμένη δουλειά κοντά στα ενδιαφέροντά τους, η οποία θα τους εξασφαλίζει ελεύθερο χρόνο. Η «γενιά Υ» μπαίνει δυναμικά στην αγορά εργασίας παρά τις δυσκολίες και διεκδικεί ισορροπία.

Θέλουν μία καλοπληρωμένη δουλειά κοντά στα ενδιαφέροντά τους, η οποία θα τους εξασφαλίζει ελεύθερο χρόνο. Η «γενιά Υ» μπαίνει δυναμικά στην αγορά εργασίας παρά τις δυσκολίες και διεκδικεί ισορροπία.

Μετά τη γενιά των «baby boomers», τη «γενιά του Μάη του 1968» αλλά και τη λεγόμενη «γενιά Χ», σήμερα έχει έρθει η σειρά της λεγόμενης «γενιάς Υ» να διεκδικήσει τη δική της θέση στην κοινωνία. Η γενιά Υ είναι σήμερα 20 έως 30 ετών και διαφέρει πολύ από τις γενιές των προκατόχων της. Στο μεταξύ έχουν αλλάξει άρδην τα ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, το ίδιο και οι προτεραιότητες των σύγχρονων νέων.

«Η γενιά Υ διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες γενιές» λέει η Γιούτα Ρουμπ από το Ινστιτούτο Απασχόλησης του Λουντβιχσχάφεν. Η γενιές της δεκαετίας του 1950, 1960 και 1970 διαμόρφωσαν εν πολλοίς τα θεμέλια της σημερινής κοινωνίας και δημιούργησαν δομές που κατοχύρωναν την ασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις και τις καλές απολαβές. Το κέντρο βάρους αυτής της γενιάς ήταν η απασχόληση, λέει η γερμανίδα ειδικός.

Η γενιά Υ έχει μία διαφορετικά κοσμοθεωρία. Η εργασία εξακολουθεί να είναι προτεραιότητά της, όμως σε ένα άλλο πλαίσιο και με μία διαφορετική ιεράρχηση αξιών. Θέλουν η δουλειά τους να είναι ευχάριστη, κοντά στα ενδιαφέροντά τους, ευέλικτη και να λαμβάνει υπ’ όψη της την τεχνολογική πρόοδο.

«Ναι» στην καριέρα, «όχι» με κάθε τίμημα

Η γενιά Υ αποτελείται κατά κανόνα από άτομα που έχουν λάβει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά εφόδια και εισέρχονται στην αγορά εργασίας με πολλά προσόντα και αντίστοιχες αξιώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού Υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των φοιτητών στη χώρα έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 1993. Παράλληλα, λόγω των δημογραφικών αλλαγών, έχει μειωθεί ο αριθμός των νέων. Ο ανταγωνισμός στη γερμανική αγορά εργασίας είναι μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν κι έτσι -θεωρητικά τουλάχιστον- oι ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης είναι αρκετά καλές.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους γονείς τους, οι νέοι που εισέρχονται σήμερα στην αγορά εργασίας δεν θα θυσίαζαν τα πάντα στο βωμό μιας επιτυχημένης επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Ο ελεύθερος χρόνος τους θεωρείται πολύτιμος, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε το γερμανικό Ινστιτούτο Trendence, ζητώντας από 32.000 φοιτητές να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους. Μάλιστα, παρά την οικονομική κρίση, οι νέοι σήμερα εργάζονται κατά μέσο όρο λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ρίχνουν το βάρος κυρίως στην ανάπτυξη των προσωπικών τους δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων και όχι τόσο στην επίτευξη πλούτου.

Αυτό που φαίνεται, πάντως, να έχουν μάθει καλά οι νέοι της γενιάς Υ είναι ότι ο υπερβολικός εργασιακός ζήλος των γονιών τους επέφερε όχι μόνο υλική ευημερία στους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και σειρά ψυχοσωματικών προβλημάτων, με πρώτο την υπερκόπωση. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει πως η γενιά Υ είναι μια «τεμπέλικη γενιά», αλλά, όπως επισημαίνουν ειδικοί, μια γενιά που θέτει ως στόχο της την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου.

Christine Siefer / Δήμητρα Κυρανούδη

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Deutsche Welle

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024