Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου «βλέπει» ο Σόιμπλε

Σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου «βλέπει» ο Σόιμπλε

Οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι σε καλό δρόμο και ο νέος συνασπισμός θα έχει αναλάβει καθήκοντα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν Μεγάλο Συνασπισμό, η οποία επίσης δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Σόιμπλε για τον υπουργείο Οικονομικών έναντι Σοσιαλδημοκράτη υπουργού.

Οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι σε καλό δρόμο και ο νέος συνασπισμός θα έχει αναλάβει καθήκοντα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μεγάλο Συνασπιμό με τον Σόιμπλε να μένει στο υπουργείο Οικονομικών προτιμούν οι Γερμανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU της Μέρκελ και το αδελφό CSU της Βαυαρίας) πρόκειται να έχουν τη Δευτέρα τη δεύτερη διερευνητική συνάντηση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) τη Δευτέρα. Η καγκελάριος κρατά ακόμη ανοικτή την πόρτα και στους Πράσινους, με τους οποίους έχει επίσης συμφωνηθεί δεύτερη συνάντηση μετά τις πρώτες επαφές της περασμένης Πέμπτης.

Ο Σόιμπλε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε από την Ουάσινγκτον ότι αναμένεται να γίνει σαφές εντός της επόμενης εβδομάδας ποιος θα είναι ο συνεργάτης του συνασπισμού των Συντηρητικών και εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν σύντομα.

«Πιστεύω ότι θα κυλήσει πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση από τα μέσα περίπου του Νοεμβρίου», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο των συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει δηλώσει την επιθυμία να παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γερμανία είχε δεσμευτεί να βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσει η τραπεζική ένωση πριν από το τέλος του έτους.

Μεγάλο Συνασπισμό, με Σόιμπλε στο ΥΠΟΙΚ, προτιμούν οι Γερμανοί

Παράλληλα, σε δημοσκόπηση του Emnid για λογαριασμό της Bild που δημοσιεύεται την Κυριακή, επιβεβαιώνεται ότι η πλειονότητα των Γερμανών επιθυμεί η επόμενη κυβέρνηση να σχηματιστεί από το CDU/CSU και τους Σοσιαλημοκράτες.

Αυτός ο Μεγάλος Συνασπισμός είναι η προτιμητέα έκβαση για το 52% των ερωτηθέντων, έναντι ενός 25% που θα προτιμούσε συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πράσινων.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έθετε δύο «επιλογές» για κάθε υπουργείο και ρωτούσε την προτίμηση των ερωτηθέντων. Στο ερώτημα για το υπουργείο Οικονομικών, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να «επιλέξουν» μεταξύ του Χριστιανοδημοκράτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Σοσιαλδημοκράτη Γιοργκ Άσμουσεν.

Το 70% προτιμά τον Σόιμπλε ενώ μόλις το 20% τον Άσμουσεν. Ακόμη μεγαλύτερη (78%) είναι η προτίμηση στον Σόιμπλε σε περίπτωση ανθυποψηφίου από τους Πράσινους.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, σαφής είναι η προτίμηση σε υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών (με 62% σε πρόταση για τον Στάινμαγερ) έναντι στελέχους του CSU (27% για τον Στόιμπερ). Ο ίδιος υποψήφιος όμως του CDU θα ήταν προτιμότερος σε ανθυποψηφιότητα από τους Πράσινους (42% για τον Στόιμπερ έναντι 37% για την Κλαούντια Ροτ).

Για το υπουργείο Οικονομίας, οριακά προτιμότερος είναι υπουργός από το SPD (46% θα έλεγε «ναι» στον αρχηγό του κόμματος, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) έναντι του Πέτερ Άλτμαϊερ από το CDU.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024