Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στη Μαλάλα το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στην πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι απονέμεται το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η 16χρονη μαθήτρια, η οποία μάχεται για την εκπαίδευση, έπεσε θύμα επίθεσης από τους Ταλιμπάν στις 9 Οκτωβρίου του 2012. Κατάφερε να επιζήσει και μάλιστα είναι υποψήφια και για το Νόμπελ Ειρήνης που θα απονεμηθεί την Παρασκευή. Υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της έκφρασης ήταν φέτος και ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Στην πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι απονέμεται το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η 16χρονη μαθήτρια, η οποία μάχεται για την εκπαίδευση, έπεσε θύμα επίθεσης από τους Ταλιμπάν στις 9 Οκτωβρίου του 2012.

Κατάφερε να επιζήσει και μάλιστα είναι υποψήφια και για το Νόμπελ Ειρήνης που θα απονεμηθεί την Παρασκευή.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η Μαλάλα είναι «απίστευτα θαρραλέα» που συνεχίζει να προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών.

«Σήμερα, αποφασίσαμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον βρίσκεται σε νέους ανθρώπους όπως η Μαλάλα Γιουσαφζάι» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ) στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζόζεφ Ντολ.

Το βραβείο θα της απονεμηθεί τον Νοέμβριο σε ειδική τελετή στο Στρασβούργο.

Την Τρίτη κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της Μαλάλα με τίτλο: «Εγώ, η Μαλάλα: Μάχομαι για την εκπαίδευση και αντιστέκομαι στους Ταλιμπάν».

Στο βιβλίο αυτό η 16χρονη Πακιστανή διηγείται όλα όσα έζησε στις 9 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου και αναφέρεται, συγχρόνως στις ελπίδες που οδηγούν τον αγώνα της υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

Η ιστορία της συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο.

Υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της έκφρασης ήταν φέτος και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην τεχνικός της NSA που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο παίρνει το όνομά του από τον διάσημο Σοβιετικό πυρηνικό φυσικό και αντικαθεστωτικό Αντρέι Ζαχάρωφ, τον πατέρα της Σοβιετικής Βόμβας που αργότερα αντιτάχθηκε στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του και εκτοπίσθηκε στη Σιβηρία.

Με τις μεταρρυθμίσεις του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και λίγο πριν πεθάνει, έγινε μέλος του σοβιετικού Κοινοβουλίου το 1989, ενώ ίδρυσε την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Memorial, που συνεχίζει τον αγώνα.

Με το βραβείο έχουν τιμηθεί παλαιότερα προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι από τη Μιανμάρ, ενώ έχει τιμηθεί και η Αραβική Άνοιξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024