Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ το «Λυκόφως της Χρυσής Αυγής»

Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ το «Λυκόφως της Χρυσής Αυγής»

Πρώτο θέμα στα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι η σύλληψη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, βουλευτών και μελών της. «Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου διάλυση πολιτικού κόμματος» σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC, ενώ σχεδόν σε όλες τις ανταποκρίσεις οι συλλήψεις συνδέονται με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Πρώτο θέμα στα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι η σύλληψη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, βουλευτών και μελών της.

«Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου διάλυση πολιτικού κόμματος» μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, οι συλλήψεις έγιναν εν μέσω οργής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον ακροδεξιό Γιώργο Ρουπακιά.

«Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό και τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού κόμματος ‘Χρυσή Αυγή’ με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για πολλά άλλα μέλη και βουλευτές του κόμματος» μετέδωσε το Reuters, αναφερόμενο και αυτό στις έρευνες που διεξάγονται σε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Για πρώτη φορά από το 1974 συλλαμβάνονται βουλευτές. Αν και το κόμμα αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εντούτοις έχει μειωθεί η απήχησή του στην ελληνική κοινωνία, ενώ η κυβέρνηση προωθεί τη διάλυσή του. Κόμμα με νεοναζιστικές καταβολές, η Χρυσή Αυγή εισήλθε στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά τον Μάιο του 2012, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση, την αύξηση της εγκληματικότητας και το αντιμεταναστευτικό κλίμα» αναφέρει το Associated Press.

«Με συλλήψεις βουλευτών η Ελλάδα διαλύει ακροδεξιό κόμμα» γράφουν οι New York Times, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάλογο περιστατικό στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. «Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να καταστείλει το αυξανόμενο κύμα εξτρεμισμού στην Ελλάδα, που τροφοδοτειται από την καταστροφική οικονομική κρίση» γράφει η εφημερίδα.

«Η σύλληψη της ηγεσίας αποκεφαλίζει τους ακραίους της Χρυσής Αυγής» λέει ο τίτλος του πρώτου θέματος στην ιστοσελίδα της ισπανικής El Pais το απόγευμα, λέγοντας πως η επιχειρήση συλλήψεων απαντά στη λαϊκή αγανάκτηση μετά τη δολοφονία στην Αμφιάλη.

«Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής» μεταδίδει η ισπανική El Mundo, περιγράφοντας το χρονικό της σύλληψης του αρχηγού της ΧΑ, βουλευτών και μελών της με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

«Λυκόφως για τη Χρυσή Αυγή» τιτλοφορεί το σχετικό θέμα η Deutsche Welle, λέγοντας πως η δολοφονία του Π.Φύσσα εξόργισε τους Έλληνες ενώ αρκετοί επικριτές κατηγορούσαν την αστυνομία πως έδειξε «ανοχή στο κήρυγμα μίσους και τις πράξεις βίας των οπαδών» του κόμματος.

Το γερμανικό Spiegel βάζει τίτλο στο θέμα «Η Ελλάδα αντιστέκεται στον «Πρίγκιπα-Φύρερ»», κάνοντας λογοπαίγνιο με την αναφορά περί της Fuehrerprinzip («Αρχή του Αρχηγού») για τη συγκεντρωτική δομή της οργάνωσης. Το μπαράζ συλλήψεων «είναι πρωτόγνωρο και συνταράσσει ακόμη και την καθόλου φτωχή σε σκάνδαλα Ελλάδα» γράφει ο συνεργάτης του περιοδικού στην Ελλάδα, και το αντιπαραθέτει με την μέχρι πρότινος στάση απέναντι στη δράση της Χρυσής Αυγής αλλά και στην «πρόθυμη προσφορά βήματος από τα ελληνικά ΜΜΕ σε στελέχη της».

Ανάλογη είναι και η αναφορά της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει ότι «εφόσον όπως φαίνεται μπορούν να στοιχειοθετηθούν επαφές ηγετικών στελεχών με ομάδες κρούσης και εγκληματίες, προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν κινήθηκε νωρίτερα η εισαγγελία».

«Κίνηση ματ στην Χρυσή Αυγή» βλέπει η ιταλική Corriere della Sera στον τίτλο της για τις συλλήψεις. «Συνελήφθη ο αρχηγός της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής» γράφει η ιταλική Repubblica, εξηγώντας πως η δολοφονία του Π.Φύσσα «εξόργισε την κοινή γνώμη και ακολούθησε η απειλή παραίτησης των 18 βουλευτών του κόμματος».

Επιμέλεια: Αννα Ανδίρα, Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024