Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έφεση κατά της κράτησης των ακτιβιστών της στη Ρωσία θα ασκήσει η Greenpeace

Έφεση κατά της κράτησης των ακτιβιστών της στη Ρωσία θα ασκήσει η Greenpeace

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace θα ασκήσει έφεση κατά της κράτησης 30 ακτιβιστών της στη Ρωσία για διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στην Αρκτική. Η Greenpeace ζητά την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών, μετά την απόφαση δικαστηρίου στο Μουρμάνσκ να κρατηθούν 22 από αυτούς για δύο μήνες, όσο διαρκεί έρευνα εις βάρος τους.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace θα ασκήσει έφεση κατά της κράτησης 30 ακτιβιστών της στη Ρωσία για διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στην Αρκτική.

Η Greenpeace ζητά την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών, μετά την απόφαση δικαστηρίου στο Μουρμάνσκ να κρατηθούν 22 από αυτούς για δύο μήνες, όσο διαρκεί έρευνα εις βάρος τους.

Την Κυριακή οκτώ ακτιβιστές θα βρεθούν ξανά ενώπιον δικαστηρίου.

«Η οργάνωση δεν εκφοβίζεται και οι δικηγόροι της θα ασκήσουν έφεση ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των προσώπων που κρατούνται» υπογραμμίζει η Greenpeace στην ανακοίνωσή της.

Οι ακτιβιστές που επέβαιναν στο παγοθραυστικό Arctic Sunrise της Greenpeace πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη ρωσική εξέδρα άντλησης πετρελαίου Prirazlomnaya στην Αρκτική.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι οι ακτιβιστές της Greenpeace δεν είναι πειρατές, αν και μπορεί να παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία.

Οι ακτιβιστές συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας που είναι σε εξέλιξη και κατηγορούνται για «πειρατεία», η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών, επειδή αποπειράθηκαν να ανέβουν σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου του ρωσικού κολοσσού Gazprom στην Αρκτική, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια πετρελαϊκής εκμετάλλευσης στην περιοχή.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται 26 ακτιβιστές από 18 χώρες και τέσσερις Ρώσοι, μεταξύ τους ο φωτορεπόρτερ Ντενίς Σινιακόφ.

«Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, όπως είναι και η ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία. Οι ειρηνικοί ακτιβιστές μας είναι στη φυλακή γιατί έφεραν στο φως τις επικίνδυνες δραστηριότητες της Gazprom» σχολίασε ο Κούμι Ντάιντο, εκτελεστικός διευθυντής Greenpeace International.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, δήλωσε από την πλευρά του την Τετάρτη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας, ότι η Greenpeace έδρασε «κατά τρόπο τελείως παράνομο».

Η κράτηση των ακτιβιστών της περιβαλλοντικής οργάνωσης έχει προκαλέσει την αντίδραση κυβερνήσεων, οι οποίες ζητούν την απελευθέρωσή τους.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν στην σύλληψη του ρώσου δημοσιογράφου Ντένις Σινιάκοφ, προβάλλοντας μαύρα πλαίσια στη θέση φωτογραφιών.

Κορυφαίοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, όπως ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας και το τηλεοπτικό κανάλι NTV, μαύρισαν όλες τις φωτογραφίες στις ιστοσελίδες τους για να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τον Σινιάκοφ.

Ο Σινιάκοφ, ένας από τους κορυφαίους ρώσους φωτορεπόρτερ, τέθηκε υπό κράτηση μαζί με 29 ακτιβιστές πάνω στο πλοίο Arctic Sunrise.

Ο Σινιάκοφ, ο οποίος ήταν ο πρώτος ο οποίος τιμωρήθηκε με παράταση της κράτησης, κατηγορήθηκε από τους εισαγγελείς ότι ανήκει σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με την Greenpeace, η απάντησή του ήταν πως «η εγκληματική δραστηριότητα για την οποία κατηγορούμαι είναι η δημοσιογραφία. Θα την συνεχίσω».

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο Σινιάκοφ συνελήφθη ενώ ασκούσε τα επαγγελματικά καθήκοντά του ως φωτορεπόρτερ» έγραψε η Αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης Ντούνια Μιγιάτοβιτς σε επιστολή που απηύθυνε στον επικεφαλής της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής Αλεξάντρ Μπαστρίκιν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024