Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Μόναχο ξεχνά -για λίγο- τις εκλογές και υποδέχεται το Oktoberfest

Το Μόναχο ξεχνά -για λίγο- τις εκλογές και υποδέχεται το Oktoberfest

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις γερμανικές εκλογές, το Μόναχο ζει στους ρυθμούς του 180ού Oktoberfest, της παραδοσιακής ετήσιας γιορτής της μπίρας, που φέτος αναμένεται να προσελκύσει 6 εκατ. τουρίστες απ' όλο τον κόσμο. «Σήμερα τα ξεχνάμε όλα, είναι γιορτή. Την πολιτική την αφήνουμε για αύριο, για την ψηφοφορία» λένε οι επισκέπτες του.

Οι τέντες στη γιγάντια πλατεία κοντά στο κέντρο του Μονάχου όπου άρχισε το Σάββατο το 180ό Oktoberfest, η παραδοσιακή ετήσια γιορτή της μπίρας, ήταν ήδη γεμάτες ανυπόμονους επισκέπτες ώρες πριν ο δήμαρχος της πόλης Κρίστιαν Ούντε τελέσει τα επίσημα εγκαίνια, χτυπώντας με μια ξυλόσφυρα τριών κιλών μια βρύση για ν’ ανοίξει το πρώτο βαρέλι.

Ο Ούντε, φορώντας ένα βαυαρικό κοντό δερμάτινο παντελόνι και μια πράσινη ποδιά, χοροστάτησε σ’ αυτή την παραδοσιακή τελετή το μεσημέρι, προσφέροντας ποτήρια με μπίρα στους επίτιμους προσκεκλημένους. Στο πλευρό του, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Δεν επιτρεπόταν να προσφέρεται μπίρα στους πάγκους πριν από το μεσημέρι, αλλά οι ανυπόμονοι επισκέπτες, πολλοί ντυμένοι με παραδοσιακές βαυαρικές στολές, είχαν πάει από νωρίς για να πιάσουν θέσεις στις μεγάλες σκηνές που έχουν στήσει οι ζυθοποιίες της πόλης.

Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος προειδοποίησε τους επισκέπτες να μην το παρακάνουν με το ποτό. «Αυτό που δεν μου αρέσει εδώ είναι οι διαγωνισμοί για το ποιος θα πιει περισσότερο. Δεν χρειάζεται να αποδείξεις στους πάντες ότι είσαι εντελώς ηλίθιος» δήλωσε ο Ούντε.

Το Oktoberfest, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει ώς τις 6 Οκτωβρίου, αναμένεται να προσελκύσει 6 εκατ. επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η γιορτή πρωτοδιοργανώθηκε το 1810, με μια ιπποδρομία για να διασκεδάσει το κοινό προς τιμή των τότε βαυαρικών βασιλικών γάμων. Υπήρξαν πολλές χρονιές που το Oktoberfest δεν έγινε: λόγω δύο επιδημιών χολέρας, μιας εισβολής του Ναπολέοντα στη Βαυαρία, της κρίσης του υπερπληθωρισμού της δεκαετίας του 1920 και δύο παγκόσμιων πολέμων.

Παρότι η γιορτή άρχισε την παραμονή των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών, ο δήμαρχος του Μονάχου κι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του κρατιδίου επέλεξαν να αφήσουν την πολιτική εκτός της τελετής.

«Σήμερα τα ξεχνάμε όλα, είναι γιορτή» είπε η συνταξιούχος νοσοκόμα Γκαμπριέλε Βαν, 65 ετών, από το Ζάαρλαντ, που παραδέχθηκε ότι της αρέσει η ατμόσφαιρα και για αυτό πήγε, παρότι δεν πίνει. «Δεν μιλάμε για πολιτική. Την πολιτική την αφήνουμε για αύριο, για την ψηφοφορία» πρόσθεσε.

Ο 17χρονος Μαξιμίλιαν Μπίσινγκερ, από ένα προάστιο του Μονάχου, δήλωσε ότι του προκαλεί κατάπληξη το πόσοι πολλοί δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική, μερικές ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης εκλογικής μάχης. «Οι πολιτικοί έρχονται, θέλουν να τους βλέπουν εδώ, θέλουν να φαίνεται ότι είναι κοντά στο λαό, αλλά ο κόσμος δεν νοιάζεται. Ήρθε εδώ για την μπίρα» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024