Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο μικροσκόπιο τα κίνητρα του δράστη και τα μέτρα ασφαλείας στο Νέιβι Γιαρντ

Στο μικροσκόπιο τα κίνητρα του δράστη και τα μέτρα ασφαλείας στο Νέιβι Γιαρντ

Στην εξακρίβωση των κινήτρων του δράστη του μακελειού μέσα σε ένα κτίριο γραφείων του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον έχει επικεντρώσει τις έρευνές της η αμερικανική αστυνομία, ενώ πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί και την ευκολία με την οποία ο 34χρονος Άαρον Αλέξις κατάφερε να εκτελέσει το σχέδιό του. Μεσίστιες οι σημαίες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Στην εξακρίβωση των κινήτρων του δράστη του μακελειού μέσα σε ένα κτίριο γραφείων του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον, έχει επικεντρώσει τις έρευνές της η αμερικανική αστυνομία, ενώ πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί και την ευκολία με την οποία ο 34χρονος Άαρον Αλέξις κατάφερε να εκτελέσει το σχέδιό του.

Τα πρώτα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν για το παρελθόν του Αλέξις και τα προβλήματα συμπεριφοράς που παρουσίαζε θέτουν το ερώτημα πώς ήταν δυνατόν ο 34χρονος Αφροαμερικανός από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας να μπει οπλισμένος στο κτίριο, στην καρδιά της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας.

Η σφαγή αυτή ήταν η χειρότερη που έχει σημειωθεί σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από το 2009, όταν ένας ψυχίατρος σκότωσε 13 στρατιώτες στο Φορτ Χουντ του Τέξας.

«Πρόκειται για μία περιοχή με τα ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας στη χώρα. Ακόμη δεν καταλαβαίνουμε πώς συνέβη κάτι τέτοιο» είπε ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον Βίνσεντ Γκρέι μιλώντας στο CNN. «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιος με το ιστορικό αυτού του άνδρα κατάφερε να πάρει έγκριση για να μπαίνει στη βάση» προσέθεσε.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Πολεμικού Ναυτικού Ρέι Μέιμπας ανακοίνωσε ότι διέταξε να επανελεγχθούν όλα τα συστήματα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού και του σώματος των Πεζοναυτών.

Σύμφωνα με μια πηγή, θα γίνει αρχικά ένας «γρήγορος» έλεγχος ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα μέτρα όσον αφορά την ήδη υπάρχουσα ασφάλεια και θα ακολουθήσει ένας δεύτερος, εις βάθος έλεγχος.

Ήταν γνωστό ότι ο Αλέξις είχε ασχοληθεί με τον διαλογισμό, αλλά ταυτόχρονα είχε και κρίσεις θυμού. Είχε συλληφθεί το 2004 στο Σιάτλ επειδή πυροβόλησε τα λάστιχα του αυτοκινήτου ενός μάστορα που είχε σταθμεύσει το όχημα μπροστά στο σπίτι του. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2010, συνελήφθη και πάλι, αυτή τη φορά στο Τέξας, επειδή πυροβόλησε στο ταβάνι της γειτόνισσάς του.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου υπηρέτησε από το 2007 μέχρι το 2011, είχε κατηγορηθεί σε πολλές περιπτώσεις για απρεπή συμπεριφορά και απείθεια. Όμως δεν κινήθηκαν δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του και έτσι αποστρατεύτηκε με τιμές, αποκάλυψε ένας αξιωματικός του Σώματος.

Ο πατέρας του, από την άλλη, υποστήριξε ότι ο 34χρονος «δυσκολευόταν να ελέγξει το θυμό του» και ότι υπέφερε από μετατραυματικό στρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξις εργαζόταν ως ειδικός σε θέματα πληροφορικής για έναν υπεργολάβο που είχε αναλάβει να εγκαταστήσει το εσωτερικό δίκτυο του Πολεμικού Ναυτικού και των Πεζοναυτών. Για το λόγο αυτό, είχε λάβει «εξουσιοδότηση ασφαλείας προσωπικού» για να μπαίνει και να εργάζεται στο κτίριο 197, όπου το πρωί της Δευτέρας άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.

Οι διαδικασίες που προηγούνται της έκδοσης αυτής της «εξουσιοδότησης ασφαλείας προσωπικού» έχουν ως στόχο να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κίνδυνος κατασκοπείας εκ μέρους του ενδιαφερόμενου και ότι εάν είναι ακατάλληλος επειδή στο παρελθόν μπορεί να διέπραξε κάποιο μικροαδίκημα, εξήγησε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το κίνητρο του δράστη παραμένει αδιευκρίνιστο μυστήριο και η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) συνεχίζει τις εκκλήσεις της προς όποιον έχει κάποια πληροφορία «για τις πρόσφατες κινήσεις, τις επαφές και τις γνωριμίες του 34χρονου», όπως είπε η Βάλερι Παρλέιβ.

Οι Αρχές, που αρχικά υποπτεύονταν ότι ο Αλέξις είχε συνενόχους, πλέον είναι βέβαιες ότι έδρασε μόνος, δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσινγκτον Κάθι Λανίερ.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εικασία για τα κίνητρα του δράστη.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει ότι οι περικοπές πλήττουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον τομέα της άμυνας και ενδεχομένως να ευθύνονται για τη μειωμένη ασφάλεια στο συγκρότημα του Νέιβι Γιαρντ όπου εργάζονται σε καθημερινή βάση 3.000 άνθρωποι.

«Κατά κάποιον τρόπο, μας έπιασε τσιγκουνιά […] αυτό όμως θέτει ανθρώπους σε κίνδυνο. Δώδεκα άνθρωποι πλήρωσαν το τίμημα» τόνισε.

Το περιοδικό Time, επικαλούμενο μια υπό σύνταξη έκθεση του Πενταγώνου, ανέφερε ότι το Πολεμικό Ναυτικό ενδέχεται να χαλάρωσε τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση των υπεργολάβων-εξωτερικών συνεργατών στο Νέιβι Γιαρντ για να κάνει οικονομία.

«Σε αυτό το στάδιο δεν γνωρίζουμε κατά πόσον τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης σχετίζονται με τη χθεσινή σφαγή στο Νέιβι Γιάρντ» είπε ωστόσο ένας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο χώρο όπου εκτυλίχτηκε η τραγωδία την Τρίτη είχε πρόσβαση μόνο το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των ερευνητών του FBI.

Το πρωί ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα στο μνημείο του Πολεμικού Ναυτικού. Σε όλη τη χώρα οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024