Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι αντικαθεστωτικοί έκαναν χρήση χημικών στη Συρία, λέει ο Πούτιν στις ΗΠΑ

Οι αντικαθεστωτικοί έκαναν χρήση χημικών στη Συρία, λέει ο Πούτιν στις ΗΠΑ

Στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία θα επιφέρει αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη την περιοχή και θα ενισχύει τους ισλαμιστές τρομοκράτες, προειδοποιεί ο ρώσος πρόεδρος σε σπάνιο άρθρο γνώμης του σε αμερικανική εφημερίδα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί τους αντικαθεστωτικούς για τη χρήση χημικών όπλων, λέγοντας ανοικτά πως επρόκειτο για προβοκάτσια. Σύσκεψη των πέντε «μεγάλων» του ΟΗΕ στα γραφεία της ρωσικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στη Γενεύη, ενώ όλοι τελούν εν αναμονή του πορίσματος των επιθεωρητών για τα χημικά όπλα.

Στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία θα επιφέρει αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη την περιοχή και θα ενισχύει τους ισλαμιστές τρομοκράτες, προειδοποιεί ο ρώσος πρόεδρος σε σπάνιο άρθρο γνώμης του σε αμερικανική εφημερίδα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί τους αντικαθεστωτικούς για τη χρήση χημικών όπλων, λέγοντας ανοικτά πως επρόκειτο για προβοκάτσια.

Σύσκεψη των πέντε «μεγάλων» του ΟΗΕ στα γραφεία της ρωσικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στη Γενεύη, ενώ όλοι τελούν εν αναμονή του πορίσματος των επιθεωρητών για τα χημικά όπλα.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους New York Times την Πέμπτη, o ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε στους Αμερικανούς ώστε να υπερπηδηθεί η «ανεπάρκεια» στην επικοινωνία, όπως αναφέρει.

Πιθανό πλήγμα στη Συρία, τονίζει ο Πούτιν, θα κλιμακώσει την σύγκρουση, θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή, θα έχει αναπόφευκτα και αμάχους ως θύματα («όσο στοχευμένα κι αν είναι τα πλήγματα», όπως σημειώνει ο ρώσος πρόεδρος) και θα ενισχύσει τους ισλαμιστές τρομοκράτες που βρίσκονται ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς.

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρει ότι «κανείς δεν αμφισβητεί ότι έγινε χρήση δηλητηριώδους αερίου» στη Συρία. Ωστόσο, ο Πούτιν επιρρίπτει τη χρήση του «στις δυνάμεις εναντίον του καθεστώτος, ώστε να προκαλέσουν παρέμβαση από τους ισχυρούς διεθνείς υποστηρικτές τους, οι οποίοι τότε και θα συντάσσονταν με τους φονταμενταλιστές».

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αναφορές πως οι ένοπλοι ετοιμάζουν νέα επίθεση, αυτή τη φορά εναντίον του Ισραήλ» υπογραμμίζει ο ρώσος πρόεδρος.

Τονίζοντας σε όλο το κείμενο την ισχυρή παρουσία ισλαμιστών και ακραίων από το εξωτερικό στις τάξεις των αντιτιθέμενων στον Άσαντ, ο Πούτιν λέει με έμφαση: «Η Συρία δεν ζει μία μάχη για τη δημοκρατία, αλλά μία ένοπλη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε μία πολυθρησκευτική χώρα. Λίγοι είναι οι υποστηρικτές της δημοκρατίας στη Συρία».

Διπλωματικός πυρετός

Την Πέμπτη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντά το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη. Στη συνάντηση, που προγραμματίστηκε την τελευταία στιγμή, η Ουάσινγκτον αναμένεται να επιμείνει στη θέση για σκληρό ψήφισμα εναντίον της Δαμασκού το οποίο θα περιέχει ρητά την απειλή «δράσεων».

Στο επίκεντρο θα τεθεί το σχέδιο που παρέδωσε η Μόσχα στην Ουάσινγκτον για τον διεθνή έλεγχο συριακού χημικού οπλοστασίου.

Ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς, εμφανίστηκε συγκρατημένα θετικός, λέγοντας πως «εάν αρχικά απομακρύνει το χημικό οπλοστάσιο και έπειτα το καταστρέφει, η πρόταση μπορεί να είναι ένας τρόπος να τελειώνει αυτή η τραγωδία».

Στα Ηνωμένα Έθνη, το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν δικαίωμα βέτο συναντήθηκαν στα γραφεία της ρωσικής αποστολής.

Οι απεσταλμένοι ΗΠΑ, Βρετανίας, Κίνας και Γαλλίας βγήκαν από την συνάντηση, που κράτησε περίπου μισή ώρα, χωρία να κάνουν δηλώσεις.

Όπως ανέφερε διπλωμάτης που επικαλείται το Reuters, αντικείμενο ήταν η προετοιμασία της συνάντησης Κέρι-Λαβρόφ. Άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι προς το παρόν δεν θα συζητηθούν προσχέδια ψηφισμάτων (μετά την απόρριψη του γαλλικού προσχεδίου και την αντίσταση στη ρωσική πρόταση να ακολουθηθεί η οδός των διακοινώσεων παρά του ψηφίσματος).

Παράλληλα, την Πέμπτη οι αντικαθεστωτικοί επανέλαβαν την αντίθεσή τους στη πρόταση της Μόσχας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ρωσική πρωτοβουλία» ανέφερε ο επικεφαλής του λεγόμενου Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, Σαλίμ Ιντρίς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024