Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός στην ανατολική Μεσόγειο από ισραηλινή πυραυλική δοκιμή

Συναγερμός στην ανατολική Μεσόγειο από ισραηλινή πυραυλική δοκιμή

Σύγχυση προκάλεσε εκτόξευση πυραύλου από την κεντρική Μεσόγειο προς τα ανατολικά το μεσημέρι της Τρίτης: Τα ρωσικά ραντάρ εντόπισαν δύο «βαλλιστικά αντικείμενα» στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου Ria Novosti. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα «αντικείμενα» φαίνεται ότι εκτοξεύθηκαν από το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου. Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ανέφερε αργότερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου, στο πλαίσιο ισραηλινο-αμερικανικής άσκησης.

Σύγχυση προκάλεσε εκτόξευση πυραύλου από την κεντρική Μεσόγειο προς τα ανατολικά το μεσημέρι της Τρίτης: Τα ρωσικά ραντάρ εντόπισαν δύο «βαλλιστικά αντικείμενα» στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου Ria Novosti. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα «αντικείμενα» φαίνεται ότι εκτοξεύθηκαν από το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ανέφερε αργότερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προχωρήσει «επιτυχώς» σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου, στο πλαίσιο ισραηλινο-αμερικανικής στρατιωτικής άσκησης.

«Πρόκειται για την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση αυτής της εκδοχής του πυραύλου, η οποία πραγματοποιήθηκε […] πάνω από τη Μεσόγειο. Όλα τα στοιχεία του συστήματος λειτούργησαν όπως προβλεπόταν» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας είχε αναφέρει νωρίτερα ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψη των ισραηλινών δυνάμεων εκτόξευση πυραύλων.

Από αμερικανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ δήλωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε στο πλαίσιο κοινών γυμνασίων ήταν «μία δοκιμή» και «δεν έχει καμία σχέση» με μία πιθανή στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της Συρίας.

«Η δοκιμή αυτή δεν έχει καμία σχέση με την στρατιωτική δράση που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να απαντήσουν στις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία» επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές στα ρωσικά πρακτορεία πριν το μεσημέρι, τα «δύο βαλλιστικά αντικείμενα» φαίνεται ότι εκτοξεύθηκαν από το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου προς την ανατολική Μεσόγειο.

Τα αντικείμενα, σύμφωνα με το Itar Tass, εντοπίστηκαν στις 09:16 ώρα Ελλάδας από σταθμό του ρωσικού συστήματος βαλλιστικής προειδοποίησης στο Αρμαβίρ της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με το Ria, οι δύο πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα.

Η ρωσική πρεσβεία στη Συρία ανέφερε, σύμφωνα με το Itar Tass, πως δεν υπάρχει έκρηξη ή κάποιο σημάδι επίθεσης με πύραυλο στη Δαμασκό μετά τον εντοπισμό των «αντικείμενων».

Πάντως, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιααλόν, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η στιγμή που της δοκιμαστικής εκτόξευσης ήταν η κατάλληλη.

Ο Γιααλόν είπε πως το Ισραήλ πρέπει να εργάζεται για να διατηρήσει τη στρατιωτική υπεροχή του και «αυτό απαιτεί δοκιμές επί του πεδίου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη δοκιμή για να ελέγξουμε τα συστήματά μας. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ερευνούμε για να εξοπλίσουμε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με τα καλύτερα συστήματα στον κόσμο».

Ο σχεδιαστής του συστήματος Άροου, ο Ούζι Ραμπίν, δήλωσε πως οι δοκιμές του αντιπυραυλικού συστήματος προγραμματίζονται πολύ καιρό πριν και συνήθως περνούν απαρατήρητες.

«Αυτό που φαίνεται πως έκανε σήμερα τη διαφορά είναι η υψηλή ένταση που υπάρχει σχετικά με τη Συρία και η ασυνήθιστη επαγρύπνηση της Ρωσίας» πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την πλευρά του, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: «Το Ισραήλ εκτοξεύει τακτικά πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροπλάνα στα ανοικτά των ακτών του για να δοκιμάσει τις βαλλιστικές αμυντικές ικανότητές του».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024