Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανέβαλαν οι ΗΠΑ συνάντηση με τη Ρωσία για τις εξελίξεις στη Συρία

Ανέβαλαν οι ΗΠΑ συνάντηση με τη Ρωσία για τις εξελίξεις στη Συρία

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη, συνάντηση στη Χάγη ανάμεσα σε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας λόγω των «συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων» σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία. Κατά τη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Τη «λύπη» της για την αναβολή της συνάντησης εκφράζει η Ρωσία. Συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις έρευνες στη Δαμασκό οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντηση στη Χάγη ανάμεσα σε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας λόγω των «συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων» σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Κατά τη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Ωστόσο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε με δήλωσή του πως η συνάντηση αναβλήθηκε «δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που έγινε στις 21 Αυγούστου στη Συρία».

Η Ρωσία εξέφρασε τη «λύπη» της για την αναβολή της διμερούς συνάντησης για τη Συρία, μέσω του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ματαιώσουν τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθούν θέματα που συνδέονται με τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία» έγραψε ο Γκατίλοφ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν η Γουέντι Σέρμαν, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ, καθώς και οι ρώσοι υφυπουργοί Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Θα εργασθούμε μαζί με τους ρώσους ομολόγους μας για να αναπρογραμματίσουμε τη συνάντηση» δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η επίθεση με χημικά όπλα κατέδειξε την ανάγκη για μια «συνολική και βιώσιμη πολιτική λύση» για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επαφή με τον αυστραλό πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες του σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

Κύπρος: Δεν θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο οι βρετανικές βάσεις

Σε βρετανικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυξημένη δραστηριότητα στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, συνδυάζοντάς την με τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία απαντά ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ι.Κασουλίδης

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο σε ενδεχόμενη επίθεση κατά της Συρίας. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για πιθανή χρησιμοποίηση των βάσεων.

Όπως τόνισε, ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή με διάφορες χώρες και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να βρεθεί προ εκπλήξεως.

Δεύτερη ημέρα των ερευνών του ΟΗΕ

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις έρευνες στη συνοικία Μουανταμίγια, όπου καταγγέλλεται ότι το καθεστώς Άσαντ έσπειρε το θάνατο με τη χρήση χημικών όπλων.

Τη Δευτέρα, το κονβόι των επιθεωρητών δέχτηκε πυρά από ελεύθερους σκοπευτές στην ουδέτερη ζώνη στη Δαμασκό, αναγκάζοντάς τους προσωρινά να οπισθοχωρήσουν.

Λίγο αργότερα, οι επιθεωρητές εισήλθαν στη σουνιτική συνοικία και έμειναν εκεί για περίπου τρεις ώρες. Επισκέφθηκαν δύο νοσοκομεία, μίλησαν με τραυματίες, γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες και έλαβαν δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024