Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο στρατός προειδοποιεί ξανά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους

Ο στρατός προειδοποιεί ξανά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους

Διπλό μήνυμα στέλνει ο αιγυπτιακός στρατός στους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Μιλώντας για πρώτη φορά μετά το αιματοκύλισμα που ακολούθησε την επέμβαση στις καθιστικές διαμαρτυρίες των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο στρατηγός Αλ-Σίσι λέει στους ισλαμιστές πως «υπάρχει χώρος για όλους στην Αίγυπτο», όμως ταυτόχρονα προειδοποιεί πως ο στρατός «δεν θα ανεχτεί» τη βία. Τους 830 φθάνουν οι νεκροί από την περασμένη Τετάρτη, 38 υποστηρικτές της Αδελφότητας νεκροί την Κυριακή σε εξέγερση σε αιγυπτιακή φυλακή.

Διπλό μήνυμα στέλνει ο αιγυπτιακός στρατός στους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι εν μέσω της γενικευμένης κρίσης. Ο στρατηγός Αλ-Σίσι λέει στους ισλαμιστές πως «υπάρχει χώρος για όλους στην Αίγυπτο», όμως ταυτόχρονα προειδοποιεί πως ο στρατός «δεν θα ανεχτεί» τη βία.

Τους 830 φθάνουν οι νεκροί από την περασμένη Τετάρτη στην Αίγυπτο, ενώ 38 υποστηρικτές της Αδελφότητας σκοτώθηκαν την Κυριακή σε εξέγερση σε φυλακή.

Στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά το αιματοκύλισμα στις επιχειρήσεις καταστολής ενάντια στους Αδελφούς Μουσουλμάνος, ο αρχηγός των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων κάλεσε τους ισλαμιστές να ενταχθούν στην πολιτική διαδικασία, αναφέροντας πως ο στρατός δεν έχει την πρόθεση να καταλάβει την εξουσία.

«Υπάρχει χώρος για όλους στην Αίγυπτο» είπε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι -ο οποίος παραμένει κρατούμενος σε άγνωστη τοποθεσία μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του στις 3 Ιουλίου, της οποίας ηγήθηκε ο ίδιος ο στρατηγός Αλ-Σίσι.

Ωστόσο, παράλληλα διεμήνυσε πως ο στρατός δεν θα μείνει θεατής μπροστά στη βία, και «δεν μπορεί να γίνει ανεκτός οποιοσδήποτε καταφεύγει στη βία».

«Όποιος νομίζει ότι η βία θα κάνει το κράτος και τους Αιγύπτιους να γονατίσουν, πρέπει να το ξανασκεφτεί: δεν θα είμαστε ποτέ σιωπηλοί μπροστά στην καταστροφή της χώρας» είπε σε συγκέντρωση ανώτατων στρατιωτικών διοικητών και αξιωματικών της αστυνομίας στο Κάιρο.

Πορεία ισλαμιστών προς το Ανώτατο Δικαστήριο

Πορεία προς το Ανώτατο Δικαστήριο στο Κάιρο ξεκίνησαν αργά το απόγευμα της Κυριακής υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι. Δυνάμεις ασφαλείας και στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είχε ματαιώσει νωρίτερα όλες τις πορείες στην περιοχή κοτά στο Προεδρικό Μέγαρο στο ανατολικό Κάιρο για λόγους ασφαλείας, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της. Πηγές της Αδελφότητας ανέφεραν στο BBC ότι οι συγκεντρώσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας «της παρουσίας ελεύθερων σκοπευτών στα κτίρια κατά μήκος της διαδρομής της πορείας».

Οι ισλαμιστές καλούν καθημερινά σε διαδηλώσεις μετά τις σκηνές βίας, χάους και αλληλοσπαραγμού που εκτυλίχθηκαν κατά τη βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για τη διάλυση των καθιστικών διαμαρτυριών της Αδελφότητας σε δύο πλατείες του Καΐρου.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, οι περισσότεροι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, σκοτώθηκαν στο λουτρό αίματος της περασμένης Τετάρτης. Νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην «Ημέρα Οργής» που είχε κηρύξει η Αδελφότητα την Παρασκευή, οδήγησαν στο θάνατο άλλων 173 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων 95 στο Κάιρο και 25 στην Αλεξάνδρεια.

Και το Σάββατο άλλοι 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 549 τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα, βάσει κυβερνητικού απολογισμού. Συνολικά φθάνουν τους 830 οι νεκροί της βίας από την περασμένη Τετάρτη…

Ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου οι Αδελφότητα

Το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε, εν τω μεταξύ, την Κυριακή προκειμένου να συζητήσει το χειρισμό της κρίσης που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα και να καθορίσει τη στάση του έναντι των Αδελφών Μουσουλμάνων, ζήτημα που διχάζει την ίδια την κυβέρνηση.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χάζεμ Μπεμπλάουι έχει προτείνει τη νομική διάλυση των Αδελφών Μουσουλμάνων, κάτι που θα φέρει εκατοντάδες ή και χιλιάδες συλλήψεις, ακόμα και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, με τον κίνδυνο να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά.


Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ζιάντ Μπαχάα ελ Ντίν αναμένετο να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση, ζητώντας μεταξύ άλλων άμεση λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πολιτική συμμετοχή όλων των πλευρών και εγγυήσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελεύθερη συνάθροιση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024