Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Μέρκελ καλεί σε επαγρύπνηση «για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων»

Η Μέρκελ καλεί σε επαγρύπνηση «για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων»

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους υποστηρικτές της σε επαγρύπνηση ενόψει των εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου, εκφράζοντας την ανησυχία ότι τα τρία κόμματα της αριστεράς στη Γερμανία μπορεί να συνασπιστούν για να εκδιώξουν από την εξουσία τον κεντροδεξιό συνασπισμό του οποίου ηγείται. «Εκείνοι οι οποίοι νομίζουν ότι έχουμε ήδη κερδίσει τις εκλογές μπορεί να ξυπνήσουν και να ανακαλύψουν ότι η Γερμανία έχει μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει το κόμμα Η Αριστερά», προειδοποιεί.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους υποστηρικτές της σε επαγρύπνηση ενόψει των εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου, εκφράζοντας την ανησυχία ότι τα τρία κόμματα της αριστεράς στη Γερμανία μπορεί να συνασπιστούν για να εκδιώξουν από την εξουσία τον κεντροδεξιό συνασπισμό του οποίου ηγείται.

Παρότι οι συντηρητικοί της Μέρκελ διατηρούν στις δημοσκοπήσεις προβάδισμα 16 μονάδων έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η καγκελάριος είπε κατά την διάρκεια συγκέντρωσης στο Κλόπενμπουργκ ότι το SPD μπορεί να παραβεί όσα έχει υποσχεθεί και να σχηματίσει μια συμμαχία με την Αριστερά (Die Linke).

Το SPD και οι Πράσινοι, που έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνασπιστούν με την Αριστερά, απέχουν περίπου 8 μονάδες από την κεντροδεξιά συμμαχία στις δημοσκοπήσεις. Η συμπολίτευση ανησυχεί για την πιθανότητα το SPD και οι Πράσινοι να επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με την Αριστερά, η οποία παραμένει δημοφιλής στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας και συγκεντρώνει περίπου 8% στις δημοσκοπήσεις, παρότι τα κόμματα εξουσίας έχουν θέσει το κόμμα στο περιθώριο.

«Εκείνοι οι οποίοι νομίζουν ότι έχουμε ήδη κερδίσει τις εκλογές και η Μέρκελ θα είναι ξανά καγκελάριος ό,τι και να γίνει μπορεί να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη όταν κλείσουν οι κάλπες», είπε η Μέρκελ στην Κάτω Σαξονία, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ηττήθηκαν από το SPD και τους Πράσινους προς γενική κατάπληξη τον Ιανουάριο.

«Εκείνοι οι οποίοι νομίζουν ότι έχουμε ήδη κερδίσει τις εκλογές μπορεί να ξυπνήσουν και να ανακαλύψουν ότι η Γερμανία έχει μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει το κόμμα Η Αριστερά», είπε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας μια άποψη που έχουν εκφράσει κυβερνητικά στελέχη με βάση την οποία η θέληση να καταλάβει την εξουσία μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη από την δέσμευση των Σοσιαλδημοκρατών ότι δεν θα συγκυβερνούσε με το κόμμα.

Το Die Linke έλκει την καταγωγή του από το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας (SED), το κομμουνιστικό κόμμα της πάλαι ποτέ ΛΔΓ.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο», επισήμανε η Μέρκελ, η οποία είχε δει μεγάλα προβαδίσματα στις δημοσκοπήσεις να χάνονται στις εκλογές τόσο του 2005 όσο και του 2009. Η καγκελάριος άρχισε την προεκλογική της εκστρατεία την Τετάρτη.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή εμφάνισε τον κεντροδεξιό συνασπισμό να ισοψηφεί (46%-46%) με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εάν η κεντροδεξιά συμμαχία δεν συγκεντρώνει ικανό αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών για να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι οι συντηρητικοί και το SPD θα σχηματίσουν ένα νέο «μεγάλο συνασπισμό», οκτώ χρόνια μετά την μετεκλογική συμμαχία του 2005.

Όμως ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος μίλησε το Σάββατο σε συγκέντρωση περίπου 300.000 ατόμων στο Βερολίνο, αποκλείει από την πλευρά του το ενδεχόμενο του μεγάλου συνασπισμού. Πολλοί στο SPD αντιτίθενται στη συνεργασία με την Μέρκελ, πολύ περισσότερο που τα ποσοστά του κόμματος είχαν κατακρημνιστεί μετά τον προηγούμενο μεγάλο συνασπισμό.

«Δεν έχω δει ποτέ ξανά ένα θέαμα σαν κι αυτό», είπε ο Στάινμπρουκ απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πύλη του Βρανδεμβούργου, στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD.

Κατά την διάρκεια της 50λεπτης ομιλίας του ο υποψήφιος επευφημήθηκε έντονα, ιδίως όταν υποσχέθηκε να θεσπίσει κατώτατο μισθό αν αναλάβει καγκελάριος.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο «εμείς, μαζί» σε αυτή τη χώρα ξανά. Θέλω η Γερμανία να είναι μια χώρα όπου δεν έχει σημασία το από πού έρχεσαι, όπου το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι το πού θέλεις να πας», είπε ο Στάινμπρουκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024