Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προς έκτακτη σύνοδο Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για επανεξέταση σχέσεων με το Κάιρο

Προς έκτακτη σύνοδο Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για επανεξέταση σχέσεων με το Κάιρο

Άμεσο τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο και επιστροφή στον πολιτικό διάλογο, καθώς και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την προσεχή εβδομάδα προκειμένου να αναθεωρηθούν οι σχέσεις της ΕΕ με το Κάιρο, ζητούν από κοινού η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των «28» συνεδριάζουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ταξιδιωτικές οδηγίες εκδίδονται για την Αίγυπτο, με την Γερμανία να εντάσσει και τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας.

Άμεσο τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο και επιστροφή στον πολιτικό διάλογο, καθώς και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την προσεχή εβδομάδα για να αναθεωρηθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κάιρο, ζητούν από κοινού η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων στην Αίγυπτο, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ πρόκειται να προσέλθουν σε προπαρασκευαστική συνάντηση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την κατάσταση και ενδεχόμενες ενέργειες της Ένωσης, καθώς και να προετοιμάσουν πιθανή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για την Αίγυπτο, με την Γερμανία να εντάσσει για πρώτη φορά και τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την επικοινωνία Ολάντ-Μέρκελ αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες ζήτησαν σταματήσουν άμεσα οι βιαιότητες στην Αίγυπτο και να επιστρέψουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου.

Η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε μετά την επικοινωνία της με τον Γάλλο πρόεδρο ότι υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων η Γερμανία θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, και τόσο η ίδια όσο και ο Ολάντ εκτιμούν πως το ίδιο πρέπει να πράξει η ΕΕ.

Η καγκελάριος, σε συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευτεί το Σάββατο, καταδικάζει τη βία και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ακολουθήσουν μια ειρηνική πολιτική διαδικασία. «Η βία δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να λύσει το πρόβλημα» σημειώνει η καγκελάριος.

«Η πεποίθηση μας είναι ότι η Αίγυπτος δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση παρά μόνο εάν δεσμευτεί σε μια ειρηνική πολιτική διαδικασία, ανοιχτή σε όλες τις δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς» επισημαίνει.

Ο Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν «την ανάγκη για ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα» για να επιτευχθεί έξοδος από την κρίση στην Αίγυπτο.

Οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν «την σύγκλιση των αναλύσεών τους όσον αφορά την σοβαρότητα της βίας των τελευταίων ημερών» και σημείωσαν ότι «η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ζητώντας να συνέλθουν γρήγορα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, επισήμανε ότι ζήτησε από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συζητήσουν «κατάλληλα μέτρα» με τα οποία η Ένωση θα μπορούσε να απαντήσει στο κύμα βίας στην Αίγυπτο.

Για τον «σοκαριστικό» αριθμό των θυμάτων στη χώρα, η Άστον επέρριψε ευθύνες κυρίως στην μεταβατική κυβέρνηση, «όπως και στην ευρύτερη πολιτική ηγεσία της χώρας».

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ κάλεσαν την Αίγυπτο να μην προσφεύγει στην χρήση «θανάσιμης βίας» κατά των ειρηνικών διαδηλωτών.

«Οι Αιγύπτιοι έχουν το οικουμενικό δικαίωμα για την πραγματοποίηση συναθροίσεων και την ελεύθερη έκφραση, στα οποία περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων», σημείωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι σε ηλεκτρονικό της μήνυμα προς το AFP. Η αμερικανική διπλωματία «καλεί για άλλη μια φορά όλες τις πλευρές να δώσουν τέλος στην βία», υπογράμμισε ακόμη.

Το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις δυτικές χώρες, οι οποίες δεν συντάσσονται μεν σε καμία περίπτωση με τον Μόρσι ούτε και έχουν χαρακτηρίσει πραξικόπημα την επέμβαση του στρατού στις 3 Ιουλίου, επιμένουν όμως πως οι αντιμαχόμενοι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να βρουν μία διέξοδο που «θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε την Παρασκευή ότι ριζοσπαστικές οργανώσεις υπάρχει κίνδυνος να εκμεταλλευθούν την κλιμάκωση της έντασης στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκτονώσουν την ένταση.

Και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση «καταδικάζει κατηγορηματικά τη βία» στην Αίγυπτο και καλεί όλα τα μέρη να διαπραγματευθούν. «Μόνο μια καλή λύση υπάρχει, είναι αυτή την οποία προτείνουμε, είναι η επιστροφή στις συνομιλίες» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ταξιδιωτικές οδηγίες για την Αίγυπτο

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα επέκτεινε την ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει για το σύνολο της επικράτειας της Αιγύπτου, καλώντας πλέον τους Γερμανούς να αποφεύγουν και τα τουριστικά θέρετρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Γερμανία είχε εξαιρέσει μέχρι στιγμής τα δημοφιλή στους Ευρωπαίους τουρίστες θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας, όπως το Σαρμ Ελ Σέιχ και η Χουργκάντα, αν και είχε συστήσει αυξημένη προσοχή.

«Προειδοποιούμε να μην γίνονται ταξίδια στην Αίγυπτο και προειδοποιούμε επειγόντως κατά των ταξιδιών στο Κάιρο, την άνω Αίγυπτο και το Δέλτα του Νείλου Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε καλεί τους Γερμανούς πολίτες να πάρουν πολύ σοβαρά αυτή την ταξιδιωτική οδηγία» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI Germany ανακοίνωσε άμεσα ότι ματαιώνει όλα τα ταξίδια στην Αίγυπτο έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Το ταξιδιωτικό γραφείο δήλωσε πως έχει αυτή τη στιγμή 6.000 τουρίστες στα θέρετρα της Ερυθράς, προσθέτοντας πως η κατάσταση εκεί παραμένει ήρεμη.

Η ιταλική κυβέρνηση συνέστησε επίσης στους πολίτες της να μην μεταβαίνουν στην Αίγυπτο και ζήτησε από τους τουρίστες που βρίσκονται σε αιγυπτιακά θέρετρα να αποφεύγουν τις εκδρομές.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους τοπικούς τουριστικούς πράκτορες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, περίπου 19.000 Ιταλοί βρίσκονται στις αιγυπτιακές τουριστικές τοποθεσίες -5.000 περισσότεροι απ’ ό,τι την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας και της αργίας του Δεκαπενταύγουστου.

Στο Λονδίνο, το Φόρεϊν Όφις συνέστησε ταυτόχρονα στους Βρετανούς τουρίστες που βρίσκονται στο θέρετρο Χουργκάντα της Ερυθράς Θάλασσας να παραμείνουν στο ξενοδοχείο τους.

Το Λονδίνο συμβουλεύει τους Βρετανούς υπηκόους μην μεταβαίνουν στην Αίγυπτο αν το ταξίδι τους εκεί δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, η προειδοποίηση δεν αφορά τα περισσότερα από τα πολύ δημοφιλή θέρετρα.

Περίπου 40.000 Βρετανοί τουρίστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα αιγυπτιακά θέρετρα, σύμφωνα με την ένωση των βρετανικών γραφείων ταξιδιών Abta.

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν το Συμβούλιο Ασφαλείας

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν την μεταβατική αιγυπτιακή κυβέρνηση και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να δείξουν «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση», σε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου για το μακελειό στο Κάιρο.

Η έκτακτη συνεδρίαση, η μικρότερης βαρύτητας κίνηση του ισχυρότερου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν, γεγονός που αντανακλά τις σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους του Σώματος ως προς τον χειρισμό της κατάστασης.

Στηρίζει την Αίγυπτο η Σαουδική Αραβία

Ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ, κάλεσε τους Άραβες να ενωθούν εναντίον των «προσπαθειών αποσταθεροποίησης» της Αιγύπτου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης της υποστηριζόμενης από το στρατό κυβέρνησης.

Διαβάζοντας ένα γραπτό κείμενο, ο Σαουδάραβας μονάρχης είπε ότι «το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ο λαός του και η κυβέρνησή του στέκονται σήμερα στο πλευρό των αδελφών τους στην Αίγυπτο εναντίον της τρομοκρατίας».

Κάλεσε δε «τους έντιμους ανθρώπους στην Αίγυπτο και στα αραβικά και τα μουσουλμανικά έθνη… να αντιμετωπίσουν σαν ένας άνθρωπος τις προσπάθειες να αποσταθεροποιηθεί μια χώρα η οποία βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της αραβικής και της μουσουλμανικής ιστορίας».

Η Σαουδική Αραβία υπενθυμίζεται ότι ήταν ένας από τους βασικότερους συμμάχους του Χόσνι Μουμπάρακ και ιστορικά έχει μια δύσκολη σχέση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Είχε δεσμευτεί να χορηγήσει βοήθεια ύψους 5 δισ. δολαρίων στο Κάιρο μετά την αποπομπή του Μόρσι από την προεδρία την 3η Ιουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024