Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φλέγεται η Αίγυπτος μετά τη σφαγή ισλαμιστών

Φλέγεται η Αίγυπτος μετά τη σφαγή ισλαμιστών

Στο χάος βουτά η Αίγυπτος μετά το αιματοκύλισμα των κατασκηνώσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Σκηνές βίας και αλληλοσπαραγμού, αιματηρές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα επικίνδυνος κύκλος θρησκευτικών αντιποίνων. Επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για 235 πολίτες νεκρούς και 43 αστυνομικούς, όμως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν έως και για 2.000 νεκρούς. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε η προεδρία και ζητά τη συνδρομή του στρατού για την επιβολή της τάξης. Παραιτήθηκε ο Ελ Μπαραντέι... Φωτορεπορτάζ, όλες οι εξελίξεις.

Στο χάος βουτά η Αίγυπτος μετά το αιματοκύλισμα των κατασκηνώσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Σκηνές βίας και αλληλοσπαραγμού, αιματηρές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα επικίνδυνος κύκλος θρησκευτικών αντιποίνων.

Η μεταβατική προεδρία κήρυξε την Αίγυπτο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα ενός μήνα και ζήτησε από το στρατό να συνδράμει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών για την επιβολή της τάξης. Βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 11 επαρχίες με μεγάλα αστικά κέντρα «για ένα μήνα ή μέχρι νεοτέρας». Δεν θα γίνουν ανεκτές άλλες καταλήψεις οπουδήποτε στη χώρα, υπογραμμίζει πλέον το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αιματηρή καταστολή έφερε και την παραίτηση του αντιπροέδρου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι που μιλά για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί και ευκαιρίες που χάθηκαν για ειρηνική επίλυση της πολιτικής κρίσης. Καταδικάζει τη βία η διεθνής κοινότητα και ζητά αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν να ανεβάζει πολύ τους τόνους, πλην ίσως της Τουρκίας.

Εκατοντάδες οι νεκροί

Οι τελευταίες επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για 235 νεκρούς υποστηρικτές του Μόρσι και περίπου 1.400 τραυματίες, όμως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν έως και για 2.000 νεκρούς και 10.000 τραυματίες, αριθμοί που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα δε με τις Αρχές έχουν σκοτωθεί 43 αστυνομικοί ενώ σε παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα πολλά αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια δέχτηκαν επίθεση από διαδηλωτές, κάποια πυρπολήθηκαν.

Οι περισσότεροι νεκροί καταγράφονται στις καθιστικές διαμαρτυρίες των ισλαμιστών που βρέθηκαν στο στόχαστρο των δυνάμεων ασφαλείας.

Αλλά και εκτός Καΐρου η κατάσταση δεν είναι καθόλου ήρεμη. Ιατρικές και άλλες πηγές αναφέρουν ότι στην επαρχία Φαγιούμ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 35, δέκα είναι στην Αλεξάνδρεια, τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μίνγια (οι έξι από τους νεκρούς αστυνομικοί), 200 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, άλλοι 15 είναι οι νεκροί στην Ισμαηλίγια, οι περισσότεροι από σφαίρες, ορισμένοι υπέκυψαν σε τραύματα που είχαν υποστεί από σκάγια.

Νεκρός από πυρά εν μέσω του χάους που τύλιξε την Αίγυπτο έπεσε και ο εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky News Μικ Ντιν, ηλικίας 61 ετών και πατέρας δύο παιδιών.

Ακόμη νεκρή είναι και η 26χρονη Χαμπίμπα Αχμέντ Αμπντ Ελαζίζ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Gulf News που εδρεύει στο Ντουμπάι. Πυροβολήθηκε στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, μία από τις δύο υπό κατάληψη από τους ισλαμιστές. Η Ελαζίζ ήταν σε άδεια και δεν κάλυπτε τα γεγονόιτα στο Κάιρο.

Αναφορές είδαν το φως της δημοσιότητας και για επιθέσεις κατά άλλων δημοσιογράφων, δύσκολο όμως να επιβεβαιωθεί εύκολα το ο,τιδήποτε μέσα στην ατμόσφαιρα χάους και πόλωσης που τυλίγει την Αίγυπτο.

Η επέμβαση στις κατασκηνώσεις των ισλαμιστών οδήγησε σε γενικευμένη ανάφλεξη, που έφτασε να έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Οι αιματηρές συγκρούσεις επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις και επικίνδυνα επεισόδια θρησκευτικής βίας ξέσπασαν στη χώρα. Εκκλησίες κοπτών χριστιανών πυρπολήθηκαν από πλήθη ισλαμιστών σε πόλεις της κεντρικής Αιγύπτου, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκε επίσης καθολικός ναός στο Σουέζ. Για «πόλεμο αντιποίνων» κατά των κοπτών μίλησε το κίνημα της κοπτικής νεολαίας αφότου εκκλησίες τους τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Η ηγεσία της Κοπτικής Εκκλησίας υποστήριξε την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος ΙΙ είχε εμφανιστεί μαζί με τον μεγάλο ιμάμη του πανεπιστημίου αλ Αζχαρ στο πλευρό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατά την ανακοίνωση της αποπομπής του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Μέσω της κρατικής τηλεόρασης ανακοινώθηκε πως από τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης όλη η χώρα τελεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση της μεταβατικής προεδρίας, η οποία παράλληλα ζητά από τις Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Επιπλέον, από τις 7 το απόγευμα ως τις 6 το πρωί (τοπική ώρα, 20:00 και 07:00 στην Ελλάδα) οι Αρχές επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας. Το μέτρο ισχύει μέχρι νεοτέρας σε επαρχίες με αστικά κέντρα, μεταξύ άλλων την Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλίγια, αλλά και σε όλο το εύφλεκτο τις τελευταίες εβδομάδες Σινά.

«Όποιος παραβιάσει την εντολή αυτή θα φυλακιστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις του στρατού.

Μετά το σχεδόν πολεμικό κλίμα το μεσημέρι, αργά το απόγευμα η κατάσταση φαινόταν να εξομαλύνεται κάπως με τις Αρχές να δηλώνουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τουλάχιστον μία από τις πλατείες προπύργια των ισλμιστών.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι αποχώρησαν από την πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, ένα από τα προπύργιά τους τον τελευταίο μήνα, υπό την επιτήρηση ένοπλων αστυνομικών, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει απευθείας τα όσα συνέβαιναν. Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε στο AFP ότι οι δυνάμεις της τάξης συμφώνησαν να αφήσουν όσους το επιθυμούσαν να φύγουν από το χώρο, αλλά πάντως, κατά το επίσημο πρακτορείο Mena, οι αστυνομικοί συνέλαβαν άτομα που ήταν οπλισμένα.

Οι διαδηλωτές «να ακούσουν τη φωνή της λογικής»

Την ίδια στιγμή, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε τους υποστηρικτές του ανατραπέντος Μοχάμεντ Μόρσι να «ακούσουν τη φωνή της λογικής» και να σταματήσουν τη βία, ενώ έπλεξε το… εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας ότι επέδειξαν «αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάλυση των κατασκηνώσεων των ισλαμιστών στις πλατείες του Καΐρου.

Παράλληλα, κάλεσε τους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων -οι οποίοι συλλαμβάνονται μαζικά- να σταματήσουν να υποκινούν τη βία. Δεκάδες ηγετικά στελέχη των Αδελφών έχουν συλληφθεί από το πρωί της Τετάρτης, ανάμεσά τους ο Μοχάμεντ ελ-Μπελτάγκι, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των ισλαμιστών, και ο Εσάμ Ελ Εριάν. Συνελήφθη ακόμη ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας Σαφουάτ Χεγκάζι.

Η 17χρονη κόρη του Μπελτάγκι σκοτώθηκε κατά την αιματηρή επιχείρηση των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού στις καθιστικές διαμαρτυρίες. Η Ασμάα ελ Μπελτάγκι δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, κατά την αστυνομική έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια.

Μετά την παραίτηση του Ελ Μπαραντέι, το σαλαφιστικό κόμμα Νουρ καλεί σε τερματισμό της πολιτικής βίας που απειλεί να διχάσει την αιγυπτιακή κοινωνία, όπως λέει. Κατέστησε δε υπεύθυνη την υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνηση για την αιματοχυσία. Ωστόσο άλλες ισλαμιστικές παρατάξεις αψηφούν –ή καλύτερα αγνοούν– τις κυβερνητικές εκκλήσεις και καλούν σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του στρατού.

Σε αυτό το πολιτικό κλίμα, ο Μοχάμεντ Αμπολχάρ, ο επικεφαλής του Αιγυπτιακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο προέρχεται και ο πρωθυπουργός Χαζέμ Μπεμπλάουι, επέμεινε ότι η συνοχή της κυβέρνησης δεν κινδυνεύει και δεν θα υπάρξουν άλλες παραιτήσεις, πέραν αυτής του Ελ Μπαραντέι.

Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι «στο τέλος της ημέρας, η Αίγυπτος θα έχει καλύτερο μέλλον, θα είναι μια πραγματική δημοκρατία» και ότι εντέλει οι Αδελφοί Μουσουολάμνοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία πολιτικής συμφιλίωσης.

Διεθνής καταδίκη και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας (οι δυτικές χώρες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στήριξαν το πραξικόπημα) περιορίστηκε σε συστάσεις για αποφυγή ακροτητών, καταδίκη της βίας και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπανκ Γκι-μουν καταδίκασε τη βία κατά των υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων, λέγοντας ότι «η βία και η υποκίνηση σε αυτήν δεν είναι η απάντηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος», καλώντας όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά.

Εκ μέρους της ΕΕ η επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τις αιγυπτιακές Αρχές σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά ανησυχητικές» τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αναλάβουν άμεση δράση για να θέσουν τέλος στη σφαγή στην Αίγυπτο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος, καταγγέλλοντας ότι η διεθνής σιωπή έστρωσε το δρόμο για τη βίαιη καταστολή με στόχο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024