Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιματοκύλισμα κατά την επέμβαση στις δύο συγκεντρώσεις υπέρ του Μόρσι

Αιματοκύλισμα κατά την επέμβαση στις δύο συγκεντρώσεις υπέρ του Μόρσι

Με δακρυγόνα, τεθωρακισμένα και μπουλντόζες και υπό τον ήχο πυροβολισμών εκατέρωθεν επενέβησαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας στις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο. Δημοσιογραφικές αναφορές μιλούν για δεκάδες θύματα, με τους ίδιους τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να κάνουν λόγο για πάνω από 500 νεκρούς. Ένοπλες συγκρούσεις σε άλλα σημεία του Καΐρου ακολούθησαν την επέμβαση, συμπλοκές ισλαμιστών σε άλλες πόλεις με την αστυνομία και πυρπόληση χριστινιακών εκκλησιών σε αντίποινα. Φωτορεπορτάζ, συνεχής ενημέρωση...

Με δακρυγόνα, τεθωρακισμένα και μπουλντόζες και υπό τον ήχο πυροβολισμών εκατέρωθεν επενέβησαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας στις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο, ξεκινώντας το πρωί της Τετάρτης την προαναγγελθείσα επέμβαση για διάλυσή τους.

Οι αναφορές για νεκρούς ήρθαν από τους αυτόπτες μάρτυρες ήδη τα πρώτα λεπτά μετά την επέμβαση. Δημοσιογραφικές αναφορές κάνουν λόγο έως και για 43 νεκρούς, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν για «πάνω από 500 νεκρούς».

Μετά την επέμβαση νέες συγκρούσεις ξέσπασαν το μεσημέρι της Δευτέρας και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανησυχητικές» τις αναφορές για νεκρούς, καλώντας τις αιγυπτιακές Αρχές σε «αυτοσυγκράτηση».

Η αιγυπτιακή τηλεοράση αναφέρει πως στην επιχείρηση πυροβολήθηκαν θανάσιμα δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ κάνει επίσης λόγο για δεκάδες συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, περιλαμβανομένου του υψηλόβαθμου στελέχους της Αδελφότητας Μοχάμεντ ελ-Μπελτάγκι.

Στη μεγαλύτερη από τις δύο συγκεντρώσεις, στο τζαμί Ραμπά αλ Ανταουγία, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στις οκτώ το πρωί (ώρα Ελλάδος) ρίχνοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας μπουλντόζες για να γκρεμίσουν τα οχυρώματα. Στις εικόνες που μεταδίδονται, ο καπνός έχει καλύψει τις σκηνές ενώ σε ορισμένα σημεία λάστιχα έχουν πυρποληθεί.{{{ map }}}

Στη δεύτερη συγκέντρωση, στην πλατεία κοντά στο Πανεπιστήμιο, τεθωρακισμένα οχήματα μπήκαν την ίδια ώρα στην κατασκήνωση. Οι δυνάμεις ασφαλείας κυριαρχούσαν πλήρως στο σημείο περίπου μίαμιση ώρα μετά την επέμβαση, ερευνώντας τις σκηνές που είχαν μείνει πίσω, ενώ οι διαδηλωτές αναζήτησαν καταφύγιο σε κτίρια του πανεπιστημίου.

Ελικόπτερα του στρατού πετούσαν πάνω από τα δύο σημεία την ώρα της επέμβασης ενώ ξένοι ανταποκριτές μιλούσαν για συνεχείς ήχους πυροβολισμών. Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, γύρω από το τζαμί συνελήφθησαν 50 άτομα και γύρω από το Πανεπιστήμιο περίπου 150.

Όπως αναφέρει το Reuters, μόλις μία ώρα μετά την επέμβαση οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούσαν για 30 νεκρούς. Ύστερες αναφορές από το κόμμα ανέβαζαν ακόμη υψηλότερα τον αριθμό, ξεπερνώντας ακόμη και τους 500. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει ότι μέτρησε 43 σορούς.

Η επίσημη αιγυπτιακή τηλεόραση αναφέρει, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ότι στους συγκεντρωμένους είχε δοθεί η ευκαιρία να «αποχωρήσουν με ασφάλεια». Διακηρυγμένος στόχος των αρχών ήταν η διάλυση των συγκεντρώσεων να γίνει σταδιακά, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Επεκτάθηκαν οι συγκρούσεις – Πυρπολήθηκαν εκκλησίες κοπτών

Το μεσημέρι, μερικές ώρες μετά την έναρξη της επέμβασης -και ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προχωρούσαν βαθύτερα στην συγκέντρωση στο τζαμί Ραμπά αλ Ανταουίγια- διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Κάιρο, καθώς και σε άλλες πόλεις.

Οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν τρεις κοπτικές εκκλησίες στην κεντρική Αίγυπτο. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δύο χριστιανικές εκκλησίες δέχθηκαν επίθεση και πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές στην επαρχία της Μίνια.

Στην περιοχή της Μίνια, όπου κατοικεί πολυπληθής κοπτική κοινότητα, συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές, που απέκλεισαν δρόμους και πυρπόλησαν λάστιχα αυτοκινήτων.

Στην πόλη Σοχάγκ, που βρίσκεται νοτιότερα, ισλαμιστές διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Η ηγεσία της Κοπτικής Εκκλησίας υποστήριξε την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος ΙΙ εμφανίσθηκε μαζί με τον μεγάλο ιμάμη του πανεπιστημίου αλ-Αζχαρ στο πλευρό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατά την ανακοίνωση της αποπομπής του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, διαδηλωτές που προσπαθούσαν να πλησιάσουν τα σημεία των επεμβάσεων άρχισαν να πετούν πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν αποκλείσει τις δύο περιοχές.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με πυρά. Τουλάχιστον 20 άτομα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού πρακτορείου, πυροβολήθηκαν στα πόδια.

Πριν το μεσημέρι, είχαν ακινητοποιηθεί όλα τα τρένα προς το Κάιρο ώστε να εμποδιστούν νέες συγκεντρώσεις.

Διαδηλώσεις αναφέρονται επίσης στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν και στην πόλη Ασιούντ, νοτιότερα του Καΐρου.

Η Αίγυπτος περιδινείται βαθύτερα στο διχασμό

Το αίμα στους δρόμους θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα γαλβανίσει ακόμη περισσότερο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι επιμένουν πως όποια λύση θα πρέπει να γίνει στη βάση της «τήρησης της νομιμότητας» -δηλαδή στην αποκατάσταση του Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία.

Κατά τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί τη νύχτα σε άλλα σημεία του Καΐρου, τουλάχιστον ένας υποστηρικτής του Μόρσι πυροβολήθηκε θανάσιμα και άλλοι έντεκα τραυματίστηκαν μετά τις πορείες των ισλαμιστών στους δρόμους της Αιγύπτου, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να κατηγορούν αστυνομικούς με πολιτικά πως άνοιξαν πυρ σε συγκέντρωσή τους.

Οι δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο παρέμεναν μέχρι τώρα στη θέση τους από την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου, καθώς οι αρχές δεν είχαν προχωρήσει ακόμη σε επέμβαση παρά τις επανειλημμένες «προειδοποιήσεις».

Οι πυροβολισμοί σε άλλα σημεία στο Κάιρο το βράδυ της Τρίτης επιβεβαιώνουν πάντως, όπως σημειώνει το Reuters, ότι η χώρα παραμένει βαθύτατα διχασμένη παρά την ελάχιστη πρόοδο που φαίνεται να έχει σημειωθεί ώστε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις.

Νωρίτερα την Τρίτη, στο κέντρο του Καΐρου είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιτιθέμενων στον Μόρσι όταν οι πρώτοι έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αντιτιθέμενοι στον Μόρσι που βρίσκονταν στην περιοχή άρχισαν να τους πετούν πέτρες, και οι ισλαμιστές απάντησαν με τον ίδιο τρόπο μέχρι που η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024