Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στόχος νέας εισαγγελικής έρευνας ο πολέμιος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι

Στόχος νέας εισαγγελικής έρευνας ο πολέμιος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι

Στο στόχαστρο νέας εισαγγελικής έρευνας ο πολέμιος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι μια ανάσα από τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες διεκδικεί τη δημαρχία της Μόσχας. Υποστηρικτές του Κρεμλίνου καταγγέλλουν παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του αντιπολιτευόμενου ηγέτη από το εξωτερικό, κατηγορία την οποία ο ίδιος αντικρούει. Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει ήδη ασκήσει έφεση εναντίον της καταδίκης του σε ποινή φυλάκισης για διαφθορά και υπεξαίρεση, σε μία υπόθεση που ο ίδιος χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενη και κατακεραυνώνεται διεθνώς.

Στο στόχαστρο νέας εισαγγελικής έρευνας μπαίνει ο πολέμιος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι μια ανάσα από τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες διεκδικεί τη δημαρχία της Μόσχας. Υποστηρικτές του Κρεμλίνου καταγγέλλουν παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του από το εξωτερικό, κατηγορία την οποία ο ίδιος αντικρούει.

Ο 37χρονος αντιπολιτευόμενος ηγέτης έχει ήδη ασκήσει έφεση εναντίον προγενέστερης καταδίκης σε πενταετή ποινή φυλάκισης με τις κατηγορίες της διαφθοράς και υπεξαίρεσης, σε μία υπόθεση που καταγγέλλεται ως πολιτικά υποκινούμενη και κατακεραυνώνεται διεθνώς.

Ο Ναβάλνι αρνείται τις νέες κατηγορίες που διατυπώνονται εις βάρος του, τονίζοντας ότι όλες οι δωρεές που έχει λάβει η προεκλογική του εκστρατεία έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Εκλογική Επιτροπή της Μόσχας.

Η ρωσική Εισαγγελία αναφέρει ότι έχει στη διάθεσή της στοιχεία για δωρεές προς την προεκλογική εκστρατεία του Ναβάλνι από το εξωτερικό, τα οποία έχει διαβιβάσει στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να «ανοίξει» ποινική έρευνα σε βάρος του, όπως αναφέρει το BBC.

Σχετικές καταγγελίες διατύπωσαν ο εθνικιστής ηγέτης Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι -ο οποίος σε γενικές γραμμές στηρίζει τις πολιτικές του Κρεμλίνου στη Δούμα- καθώς και το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν -που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον 37χρονο Ναβάλνι, ο οποίος διατηρεί γνωστό μπλογκ στο οποίο αποκαλύπτει υποθέσεις διαφθοράς.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της Μόσχας εμφανίζεται να έχει δεχθεί δωρεές από διευθύνσεις Διαδικτύου σε 46 χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Φινλανδίας, της Ελβετίας και του Καναδά. Ο ιντερνετικός κολοσσός Yandex, που χειρίζεται τις δωρεές, επισημαίνει ωστόσο ότι Ρώσοι πολίτες μπορούν να κάνουν καθ’ όλα νόμιμες καταβολές ενόσω βρίσκονται σε διακοπές στο εξωτερικό.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι υπογράμμισε μέσω ανάρτησης στο μπλογκ του τη Δευτέρα πως «όλες οι πληρωμές κατευθύνονται σε λογαριασμό στην τράπεζα Sberbank και ελέγχονται από την Εκλογική Επιτροπή της Μόσχας».

«Εάν μας λένε ότι η καταβολή είναι παράνομη, ότι το όνομα, η ημερομηνία γέννησης ή η υπηκοότητα δεν αναγράφονται, επιστρέφουμε τα χρήματα. Αυτό είναι όλο» σημείωσε ο Ναβάλνι, ηγετική μορφή στη διοργάνωση του μαζικότερου κύματος διαδηλώσεων με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος ο Βλαντιμίρ Πούτιν στα χρόνια της εξουσίας του.

Τον περασμένο μήνα ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων εντός και εκτός Ρωσίας η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι σε πενταετή φυλάκιση για υπεξαίρεση. Έχει αφεθεί ελεύθερος εν όψει της εκδίκασης της έφεσης για την καταδίκη, η οποία έχει επικριθεί ως πολιτικά υποκινούμενη από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ναβάλνι διεκδικεί τη δημαρχία της Μόσχας απέναντι στον απερχόμενο δήμαρχο και υποστηρικτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Σομπιάνιν, ο οποίος και αναμένεται ότι θα επικρατήσει στην κάλπη.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy, ο Ναβάλνι δήλωσε πως ο δήμαρχος Σομπιάνιν «βρίσκεται απέναντι σε μεγάλο πειρασμό να τον θέσει εκτός αναμέτρησης γιατί φοβάται έναν επαναληπτικό γύρο».

Ο Ναβάλνι έγινε γνωστός στη Ρωσία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2001 μέσω του μπλογκ του στο οποίο κατακεραύνωνε την Ενωμένη Ρωσία ως κόμμα «απατεώνων και ληστών». Μετά τις εκλογές -τις οποίες κέρδισε η Ενωμένη Ρωσία εν μέσω εκτεταμένων αναφορά για εκλογική νοθεία- ο Ναβάλνι πρωταγωνίστησε στις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Πούτιν στους δρόμους και τις πλατείες της Μόσχας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024