Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αθώος για τη βοήθεια στον εχθρό, αλλά αντιμέτωπος με 130 χρόνια ο Μάνινγκ

Αθώος για τη βοήθεια στον εχθρό, αλλά αντιμέτωπος με 130 χρόνια ο Μάνινγκ

Ο στρατιώτης Μπράντλι Μάνινγκ απαλλάχτηκε για την κατηγορία της βοήθειας στον εχθρό που τον βάρυνε για την διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων διπλωματικών εγγράφων στο Wikileaks αλλά καταδικάστηκε για τα 19 από τα 20 αδικήματα που τον βάρυναν, αποφάσισε την Τρίτη το στρατοδικείο. Αν και απέφυγε τα ισόβια, οι κατηγορίες στα άλλα μικρότερης βαρύτητας αδικήματα μπορεί να σημαίνουν φυλάκιση ως και 130 ετών.

Ο στρατιώτης Μπράντλι Μάνινγκ απαλλάχτηκε για την κατηγορία της βοήθειας στον εχθρό που τον βάρυνε για την διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων διπλωματικών εγγράφων στο Wikileaks αλλά καταδικάστηκε για τα 19 από τα 20 αδικήματα που τον βάρυναν, αποφάσισε την Τρίτη το στρατοδικείο.

Τυχόν καταδίκη για βοήθεια στον εχθρό – το σοβαρότερο αδίκημα που αντιμετώπιζε– επέσυρε την ποινή των ισοβίων χωρίς αναστολή, τα άλλα αδικήματα όμως αθροιστικά μπορεί να τιμωρηθούν με πολλές δεκάδες χρόνια φυλάκισης, ως και 130.

Σύμφωνα με την απόφαση καταδικάστηκε για πέντε αδικήματα που αφορούν κλοπή και άλλα έξι που αφορούν κατασκοπεία. Καταδικάστηκε ακόμη για δύο αδικήματα σχετικά με απάτη από τη χρήση υπολογιστών και άλλα του στρατιωτικού κώδικα, μικρότερης σημασίας πάντως.

Ο Μάνινγκ είχε δηλώσει ένοχος για κάποια από τα μικρότερης σημασίας αδικήματα και απέρριπτε την κατηγορία της βοήθειας στον εχθρό.

Η ακρόαση για την επιμέτρηση των ποινών θα αρχίσει την Τετάρτη.

Οι κατήγοροι τον είχαν χαρακτηρίσει για τις πράξεις του προδότη, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ φερόταν διατεθειμένη να του επιβάλλει την μεγαλύτερη δυνατή ποινή καθώς έβλεπε τις πράξεις του σαν σοβαρή παραβίαση της εθνικής ασφάλειας.

Η υπεράσπισή του –αλλά και οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα που εξαρχής έσπευσαν να τον υποστηρίξουν– αντέκρουσε τους χαρακτηρισμούς περί προδοσίας λέγοντας ότι εργάστηκε για το κοινό καλό ανοίγοντας μια ευρύτερη συζήτηση για την στρατιωτική και τη διπλωματική πολιτική των ΗΠΑ.

Μίλησε πάντως για έναν αφελή και καλόπιστο στρατιώτη, με καταπιεσμένη σεξουαλικότητα, που απογοητεύτηκε από την θητεία του στο Ιράκ.

Έξω από τη βάση Μιντ στο Μέριλαντ όπου διεξαγόταν η δίκη είχαν συγκεντρωθεί περί τους 30 υποστηρικτές του 25χρονου στρατιώτη, η παρουσία τους όμως ήταν συνεχής όλες τις ημέρες της δίκης.

Ο Μπράντλι Μάνινγκ υπηρετούσε σαν αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ από το 2009, οπότε και είχε πλήρη πρόσβαση σε απόρρητα δίκτυα του αμερικανικού στρατού.

Από αυτά αποθήκευσε χωρίς άδεια και στη συνέχεια διέρρευσε στο Wikileaks, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, εκατοντάδες χιλιάδες διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα, αλλά και βίντεο από πολεμικά ελικόπτερα Apache και τη δράση τους στο Ιράκ.

Τον Μάιο του 2010 συνελήφθη και οδηγήθηκε σε στρατιωτική φυλακή όπου κρατήθηκε σε αυστηρή, επιτηρούμενη απομόνωση. Η κατακραυγή για τις συνθήκες κράτησης και περιορισμένης πρόσβασης σε δικηγόρο οδήγησε σε χαλάρωση της κράτησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024