Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σιδηροδρομική τραγωδία με 78 νεκρούς στην Ισπανία

Σιδηροδρομική τραγωδία με 78 νεκρούς στην Ισπανία

Ο τραγικός απολογισμός από τον εκτροχιασμό τρένου στη βορειοδυτική Ισπανία φτάνει τους τουλάχιστον 78 νεκρούς, ενώ αρκετοί τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν το δυστύχημα στη μεγάλη ταχύτητα -διπλάσια από ό,τι έπρεπε- με την οποία το τρένο περνούσε από καμπύλη στις γραμμές. Επταήμερο πένθος κήρυξε η Γαλικία.

Ο τραγικός απολογισμός από τον εκτροχιασμό τρένου στη βορειοδυτική Ισπανία φτάνει τους τουλάχιστον 78 νεκρούς, έχοντας βυθίσει στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. Ο αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται σε πάνω από 140, με αρκετούς (μεταξύ 10 και 20) να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν το δυστύχημα στη μεγάλη ταχύτητα με την οποία το τρένο περνούσε από καμπύλη στις γραμμές.

Όπως αναφέρουν οι ισπανικές εφημερίδες, στο σημείο που έστριβαν οι γραμμές το τρένο θα έπρεπε κανονικά να πηγαίνει με 80 χλμ./ώρα, αλλά κινούνταν με ταχύτητα 180 χλμ./ώρα.

Η ταχεία Alvia, που είχε οκτώ βαγόνια με 247 επιβάτες, ταξίδευε από τη Μαδρίτη στο Φερόλ και εκτροχιάστηκε στις 20:41 το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Σημειώνεται ότι αρκετοί προσκυνητές συρρέουν στην Τετάρτη και Πέμπτη στην πόλη για τη γιορτή του αγίου Ιακώβου (εορτασμοί με παράδοση χιλιετίας).

Οι αναφορές των επιβατών για τα πρώτα λεπτά μετά τον εκτροχιασμό και οι φωτογραφίες μαρτυρούν χαοτική κατάσταση: Επιβάτες προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν θύματα που είχαν καταπλακωθεί χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι σημείο του δεύτεορυ βαγονιού είχε πιάσει φωτιά.Οι αρχές θα ανακοινώσουν επίσημα περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις συνθήκες του περιστατικού αφού εξεταστούν τα μαύρα κουτιά του οχήματος. Συγκλίνουσες αναφορές στα ΜΜΕ και στα διεθνή πρακτορεία υποστηρίζουν πάντως πως δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει πως επρόκειτο για σαμποτάζ ή επίθεση.

Αν και η τραγωδία θεωρείται δυστύχημα ήδη από αυτήν την πρώτη φάση, οι εικόνες αναπόφευκτα θυμίζουν στους Ισπανούς την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Μαδρίτης το 2004.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που κατάγεται μάλιστα από το Σαντιάγο ντε Κομπστέλα, πήγε στην πόλη το πρωί της Πέμπτης. Η Γαλικία κήρυξε επταήμερο πένθος ενώ όλοι οι εορτασμοί για τον πολιούχο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα ακυρώθηκαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024