Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύροι αντάρτες επιτέθηκαν με χημικά όπλα, υποστηρίζει η Ρωσία

Σύροι αντάρτες επιτέθηκαν με χημικά όπλα, υποστηρίζει η Ρωσία

Αναλύσεις που διεξήγαγαν ρώσοι επιστήμονες δείχνουν ότι ένας πύραυλος, ο οποίος έπληξε περιοχή στην επαρχία του Χαλεπίου στις 19 Μαρτίου φέροντας κεφαλή που περιείχε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν, πιθανότατα εκτοξεύτηκε από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Η Ρωσία αναφέρει ότι παρέδωσε τις σχετικές αποδείξεις στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Αναλύσεις που διεξήγαγαν ρώσοι επιστήμονες δείχνουν ότι ένας πύραυλος, ο οποίος έπληξε περιοχή στην επαρχία του Χαλεπίου στις 19 Μαρτίου φέροντας κεφαλή που περιείχε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν, πιθανότατα εκτοξεύτηκε από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Το επεισόδιο, που είχε σημειωθεί στη Χαν αλ Άσαλ, είχε στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 24 ανθρώπων. Η κυβέρνηση και η αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν για επίθεση με χημικά όπλα. Και οι δύο πλευρές διαψεύδουν ότι χρησιμοποιούν τέτοια όπλα μαζικής καταστροφής.

Ρώσοι ειδικοί συνέλεξαν δείγματα από το χώρο όπου σημειώθηκε η επίθεση και ελέγχθηκαν σε πιστοποιημένο εργαστήριο. Οι αποδείξεις διαβιβάστηκαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, υποστήριξε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Επρόκειτο για ένα βλήμα που δεν ήταν κατασκευασμένο από εργοστάσιο και δεν ήταν κατάλληλο για χρήση με χημικά (δηλαδή ήταν μάλλον αυτοσχέδιο) που ήταν γεμάτο με σαρίν.

Πάντως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε τις δηλώσεις του ρώσου πρέσβη, σημειώνοντας πως πρόκειται για αναπόδεικτους ισχυρισμούς. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία απόδειξη που να υποστηρίζει μια τέτοια παραδοχή. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για επιθέσεις με χημικά αέρια από αντάρτες: σε παρόμοιες καταγγελίες είχε προβεί και η Κάρλα ντελ Πόντε, αν και η επιτροπή του ΟΗΕ στην οποία συμμετέχει είχε πάρει αποστάσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει με προσοχή για ενδείξεις ότι ο στρατός, που είναι γνωστό ότι κατέχει χημικά όπλα, τα έχει χρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης του καταστροφικού εμφυλίου πολέμου. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι αναφορές, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμα και να επέμβουν στρατιωτικά—αλλά μερικούς μήνες μετά τις πρώτες αναφορές και με τον εμφύλιο να μαίνεται ανεξέλεγκτος, τα σχέδια έχουν μπει στο συρτάρι.

Και άλλες κυβερνήσεις (Βρετανία, Τουρκία) αλλά και ο ΟΗΕ έχουν διεξάγει έρευνες για τη χρήση χημικών συλλέγοντας σχετικές πληροφορίες και δείγματα από θύματα, αλλά δεν υπάρχουν ακλόνητες ενδείξεις. Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από τη Δύση είναι πολύ μακρινό εξάλλου η Ρωσία αντιτίθεται σφοδρά σε αυτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024