Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στους 30 οι νεκροί στην Αίγυπτο, σε νέες διαδηλώσεις καλούν οι ισλαμιστές

Στους 30 οι νεκροί στην Αίγυπτο, σε νέες διαδηλώσεις καλούν οι ισλαμιστές

Στη δίνη της βίας εξακολουθεί να βρίσκεται η Αίγυπτος στον απόηχο της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι. Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στο κέντρο του Καΐρου μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα, αλλά και το προσκλητήριο των ισλαμιστών για νέες διαδηλώσεις σήμερα, Σάββατο. Στους 30 οι νεκροί από τις συγκρούσεις σε πολλές πόλεις. Συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές ο δεύτερος στην ιεραρχία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για υποκίνηση βίας. Να αποφύγουν την πολιτική των αντιποίνων ζητά από τους Αιγύπτιους ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στη δίνη της βίας εξακολουθεί να βρίσκεται η Αίγυπτος στον απόηχο της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι. Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στο κέντρο του Καΐρου μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα, αλλά και το προσκλητήριο των ισλαμιστών για νέες διαδηλώσεις σήμερα, Σάββατο.

Στις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή στην ασταθή περιοχή του Σινά στην βορειοανατολική Αίγυπτο αλλά και σε πολλές επαρχίες της χώρας έχασαν τη ζώη τους 30 άτομα, ενώ σε 1.138 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών Μοχάμεντ Σουλτάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 16 από τα θύματα σκοτώθηκαν από πυρά στο κεφάλι και στο στήθος, γράφει η εφημερίδα al-Ahram.

Έντονη είναι η παρουσία των δυνάμεων καταστολής σε πολλές οδικές αρτηρίες και σε γέφυρες, με οχήματα και οπλισμένους άνδρες. Οχήματα των δυνάμεων της τάξης στα οποία υπήρχαν φωτογραφίες του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας, του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ήταν καλυμμένα σε ορισμένα σημεία τους με κόκκινα χαρτόνια που έγραφαν συνθήματα κατά του Μόρσι.

Στο κέντρο του Καΐρου όλα μαρτυρούν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα, με στημένα οδοφράγματα σε πολλά σημεία, πεταμένες πέτρες και καμένα λάστιχα. Ίδιες εικόνες και στην Αλεξάνδρεια και στην αλ-Αρις.

Οι προσβάσεις στην πλατεία Ταχρίρ ελέγχονται από ένοπλους πολέμιους του Μόρσι οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες σε ιδιωτικά οχήματα και σε λεωφορεία. Ηρεμία επικρατεί ωστόσο πάνω στην πλατεία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί.

Πλανόδιοι πωλητές προσφέρουν νερό και φαγητό σε όσους βρίσκονται στην πλατεία. Πολλοί μεταξύ αυτών πωλούν αφίσες με τον στρατηγό Σίσι να φορά τη μεγάλη στολή και φωτογραφίες του Μόρσι με το πρόσωπο σχεδόν καλυμμένο από έναν κόκκινο σταυρό.

Η ένταση παραμένει και γύρω από το πανεπιστήμιο του Καΐρου, στη δυτική όχθη του Νείλου, όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν στήσει οδοφράγματα και υψώνουν φωτογραφίες του Μόρσι, ενώ απέναντί τους έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις ασφαλείας.

Συνελήφθη ο Νο2 της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής ηγέτης του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πρώην πρόεδρικός υποψήφιος Κχαϊράτ αλ-Σάτερ συνελήφθη στο διαμέρισμά του στο προάστιο Βασρ Σίτι με την υποψία της υποκίνησης σε βία.

Ο Σάτερ αρχικά ήταν ο εκλεκτός του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την προεδρία της Αιγύπτου, αλλά του απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα λόγω μιας παλαιότερης ποινικής καταδίκης και τη θέση του πήρε τελικά ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Χισάμ Ραμέζ δήλωσε το Σάββατο ότι θα παραμείνει στη θέση του, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού στη μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. «Δεν θα είμαι ο πρωθυπουργός. Είμαι και θα παραμείνω διοικητής της κεντρικής τράπεζας, που είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος. Δεν είμαι πολιτικός» δήλωσε στο Ρόιτερς.

Αντιδράσεις από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ΟΗΕ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, από την πλευρά του, ζήτησε από τους Αιγύπτιους να εναντιωθούν σε κάθε πολιτική «αντιποίνων», καθώς η χώρα συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις.

Η επίλυση της κρίσης στη χώρα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για αντίποινα ή τον αποκλεισμό ενός κόμματος ή μιας κοινότητας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Μπαν Γκι-Μουν ζήτησε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας την «προστασία των διαδηλωτών και την πρόληψη της βίας» και εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθούν μόνο «ειρηνικά μέσα».

«Οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου έχουν την ευθύνη με τις δηλώσεις όπως και τις πράξεις τους να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο που θα λαμβάνει υπόωψη όλους τους ψηφοφόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών» αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει τις αιματηρές συγκρούσεις και ζητά επιμόνως από την ηγεσία της χώρας να φροντίσει ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια. Οι ΗΠΑ αναμένουν «οι στρατιωτικοί να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων» και «καλούν τους διαδηλωτές να εκφράζουντη διαμαρτυρία τους ειρηνικά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024